Park skulptura varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga iz opusa „Heraklovi zadaci” i popularne mrežaste glave „Iron Maiden“ otvoren je u četvrtak, 17. kolovoza u Šetalištu Vatroslava Jagića u Varaždinu. Otvorenje izložbe upriličeno je na terasi Park Boutique hotela , a pred okupljenim mnoštvom o izložbi je govorio Dražen Dretar šef protokola u Gradu Varaždinu i sam autor, dok je izložbu otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković. Otvorenju izložbe nazočili su i Silvija Zagorec, zamjenica župana Varaždinske županije i Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Dražen Dretar rekao je da su organizaciji izložbe pristupili u Gradu budući da su u Gradskom muzeju u Varaždinu to odbili učiniti iako je riječ o jednom od najtalentiranijih mladih skulptora današnjice. Ali o ukusima i estetici se ne raspravlja. Zato hvala Gradu koji podržava autora takve dimenzije i svjetskog kalibra. Naime, Vudrag stvarajući u metalu predvodi zapravo cijelu generaciju mladih umjetnika koji se bez obzira na materijal u kojem stvaraju obraćaju osobito mladima današnjice zaokupljenima herojima iz kompjutorskih igara te u svom stvaralaštvu crpe inspiraciju počevši od antičkih spjevova i legenda do suvremenih saga.

Njegov impozantan opus u metalu zbog ljepote forme i čistoće linija dodatno oplemenjuje taj magičan svijet koji time postaje jednako prijemčiv i svim drugim generacijama jer se u tim visoko estetiziranim metalnim skulpturama bilo da se radi o monumentalnim licima u obliku čipke ili uvidima u magične svjetove jednoroga, flaminga i dijamanata pred našim očima otvaraju bajkoviti svjetovi čovječanstva. prenošeni kroz usmenu i pisanu predaju, kroz kazalište i film, glazbu i likovnost do suvremenih legenda kompjutorske animacije današnjih dana.

Serija „Heraklovi zadaci“ sastoji se od skulptura u cor-ten čeliku, te konceptualno prati zadatke kroz psihološku, animalističku i astrološku studiju, što je i sama legenda o zadacima. Izložba u Varaždinu svojevrsni je uvod u izložbe u Francuskoj te slijedeće godine u Engleskoj. Naime, postavu skulptura u Varaždinu Nikola Vudrag iskoristit će također za pripremu vizualnih materijala potrebnih za izložbe koje slijede u Sologni kod Pariza ove godine  te 2024. godine u Europskom kulturnom centru u Veneciji te Saatchi Gallery u Londonu. 

Zamjenik Marković, koji je dao početnu ideju da se ostvari ova izložba, istaknuo je da je Nikola Vudrag ne samo jedan od najpoznatijih, već i najaktivnijih suvremenih umjetnika u Republici Hrvatskoj čiji je rad zbog jedinstvenog, prepoznatljivog stila poznat i priznat u Europi i svijetu te izrazio zadovoljstvo što će i posjetitelji 25. jubilarnog Špancirfesta moći uživati u njegovim djelima. Napomenuo je da su Nikola Vudrag i njegova djela vrijednost Varaždina kaju treba svakako sačuvati.

Nikola Vudrag je i autor najveće skulpture Nikole Tesle na svijetu koja je od 2021. godine postavljena ispred Tehnološkog parka, izlagao je na više od pedeset samostalnih i skupnih izložbi te je i priznati autor brojnih medalja i javnih priznanja, a njegova  „Iron Maiden“ – „Čelična djeva“ na dobrotvornoj aukciji čija su sredstva bila namijenjena za obrazovanje djece u Gani i Ukrajini, održanoj početkom lipnja u Varšavi postigla je cijenu od čak 712.000 eura. Nikola Vudrag s obitelji živi i stvara u Varaždinu.

U Šetalištu Vatroslava Jagića izložba skulptura Nikole Vudraga ostat će otvorena do 3. rujna.