I u Čakovcu subota u znaku ružičaste vrpce, a u muzeju svečana sjednica i izložba ratnih fotografija 54. samostalne pješačke bojne

I u Čakovcu subota u znaku ružičaste vrpce, a u muzeju svečana sjednica i izložba ratnih fotografija 54. samostalne pješačke bojne

Svaka prva subota u 10. mjesecu dan je kad obilježavamo Dan ružičaste vrpce. U Čakovcu, kao i svih godina dosad, svjesnost o važnosti ranog otkrivanja raka dojke, promovirala je Županijska liga protiv raka. Okupilo se mnogo građana, od članova udruge do prolaznika, a potporu ženama koje se bore ili su preboljele ovu tešku bolest, dali su i župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačenica Grada Čakovca Ljerka Cividini. Na Trgu Republike u Čakovcu aktivistice i aktivisti Lige dijelili su građanima edukativne tiskane materijale, zdravstveni radnici su savjetovali, a žene iz Kluba Nova Nada izložile su svoje rukotvorine i prikupljale dobrotvorne priloge građana namijenjene daljnjim aktivnostima ove udruge. 

Klub Nova Nada koji okuplja žene liječene od bolesti dojke i koji djeluje u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec i ovog listopada proveo je edukativnu akciju uz Dan ružičaste vrpce posvećenu podizanju svijesti o zdravlju i važnosti preventivnih pregleda u ranom dijagnosticiranju raka. 

Međimurska županija i dalje prednjači u Hrvatskoj po odazivu na mamografske preglede u okviru Nacionalnog program ranog otkrivanja raka dojke, što je sigurno i rezultat brojnih akcija Županijske lige protiv raka i Kluba Nova Nada. No, potreban je kontinuiran rad na edukaciji jer brojke još uvijek nisu dobre te je rak dojke najučestalije sijelo raka u Međimurju, kao i u cijeloj Hrvatskoj. No, u najvećem broju slučajeva je izlječiv, ako je otkriven u ranoj fazi.

Trideset dvije godine prošle su od osnivanja 54. samostalne pješačke bojne. Krovna udruga koja okuplja pripadnike ove postrojbe, u subotu je položila vijence za sve poginule i nestale suborce i sve hrvatske branitelje. U Muzeju Međimurja Čakovec održana je Svečana sjednica te je otvorena izložba ratnih fotografija ove međimurske postrojbe koja se proslavila u Domovinskom ratu. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.