Počinje Interliber: sedmodnevna svečanost za nakladnike, autore knjiga i čitatelje, glavni gost autor "Milijunaša s ulice"

Počinje Interliber: sedmodnevna svečanost za nakladnike, autore knjiga i čitatelje, glavni gost autor "Milijunaša s ulice"

Interliber je nacionalni književni događaj, a kao 45. međunarodni sajam knjiga održat će se u Zagrebu svom tradicionalnom terminu od 7. do 12. studenog 2023. godine na veliko zadovoljstvo mnogih ljubitelja pisane riječi i uz krilaticu Sajam za sve generacije – koja je jako važna ... Svečano otvorenje je u utorak, 7. studenog 2023. godine u 11  sati na galeriji paviljona 5. Upravo paviljoni 5, 6, 7 i 7a ispunit će tih 6 dana više od 300 izlagača iz 13 zemalja (Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Francuska, Hrvatska, Italija, Nizozemska, Njemačka, SAD, Slovenija, Srbija, Švedska, Velika Britanija i Sjeverna Irska) na više od 13.000 m četvornih.
 
Interliber se ove 2023. godine održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića. Medijski partner je Hrvatska radio televizija - HRT. Bezbroj je novih izdanja u ponudi (od nobelovca Fossea do naših mladih (i nešto starijih) spisateljskih autora koji kvalitetom ne zaostaju za svjetskim velikanima. Nude se i starija izdanja knjiga po promotivnim cijenama, mnoštvo je događanja, panel razgovora, različitih atrakcija ... a ulaz je besplatan !
 Glavni gost Interlibera autor „Milijunaša s ulice“ Vikas Swarup
 
Kao posebnu poslasticu na ovogodišnjem sajmu knjiga organizatori najavljuju gostovanje svjetski poznatog pisca i indijskog diplomata, Vikasa Swarupa po čijem je romanu "Q&A" (Questions and Answers odnosno Pitanja i odgovori) nastao poznati, višestruko nagrađivani i Oscarom ovjenčani film "Milijunaš s ulice". Njegovo gostovanje organizirano je u suradnji s Veleposlanstvom Republike Indije u RH.
 
"Q&A" je prvi roman koji je napisao, a objavljen je 2005. godine na čak 43 jezika. Filmska verzija "Q&A" pod nazivom "Slumdog Millionaire", redatelja Dannyja Boylea, osvojila je više od 70 nagrada uključujući četiri Zlatna globusa, 7 BAFTA-a i nevjerojatnih 8 Oscara. Osim knjige "Milijunaš s ulice" napisao je još "The Accidental Apprentice" i "Six Suspects".
 
Prvi dan Interlibera, 7. studenog u 18.00 sati u paviljonu 7 Zagrebačkog velesajma, održat će se susret s autorom pod nazivom "The Talk: Vikas Swarup" na kojem će, između ostalog, rado odgovarati i na pitanja iz publike. Moderator je Jasen Boko, književnik, dramaturg, putopisac i novinar. Nakon predavanja uslijedit će potpisivanje knjige "Milijunaš s ulice" koju je u Hrvatskoj izdala nakladnička knjiga Znanje.
 
Vikas Swarup rođen je u Indiji, a završio je povijest, psihologiju i filozofiju. Nakon završetka studija pridružio se indijskoj službi vanjskih poslova. U svojoj diplomatskoj karijeri obnašao je dužnost u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Etiopiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi. Služio je kao generalni konzul u Japanu, službeni glasnogovornik indijskog Ministarstva vanjskih poslova u New Delhiju te je bio visoki povjerenik Indije za Kanadu.
 Njegov dolazak na Interliber bit će jedinstvena prilika za sve ljubitelje knjiga da se susretnu uživo s autorom koji je osvojio srca čitatelja cijelog svijeta dirljivom i inspirativnom pričom.

 Program događanja: obiman, zanimljiv i intrigantan i – poziva na dolazak!
 
Organizatori i nakladnici najavljuju više od 200 sati stručnog programa koji će se održavati na dvije pozornice u paviljonima 6 i 7, a na otvorenom prostoru ispred paviljona 5 održavat će se koncerti i nastupi mladih DJ-eva. Nabrojimo barem neke programe, a dnevno bi bilo dobro ponovno izdvojiti neke atraktivne goste i događanja.
 
U sklopu Programa za djecu i mlade pod nazivom "Sto posto pismeni" organizira se nekoliko vrlo edukativnih i zanimljivih radionica: Financijska pismenost - Toni Milun, Mala radionica glagoljice - prof. Darko Žubrinić, pred. Društva prijatelja glagoljice, radionica medijske pismenosti djece i mladih - UNICEF, radionice Grafiti Street art u organizaciji  Rockmark hr. itd itsl
 
Održat će se i High Five kviz za učenike viših razreda OŠ i učenike srednjih škola, Državno ekipno prvenstvo u kvizu te će se obilježiti 150-ta obljetnica rođenja Marije Jurić Zagorke kroz radionice Zagorki s ljubavlju i kostimirane šetnje sa Zagorkom i Zagorkinim likovima kako bi se bolje upoznavali s crticama iz Zagorkina života i njezinim likovima.
 
Posjetitelji na Interliber ne dolaze samo u potragu za novom knjigom, već i radi kvalitetnog i zanimljivog sadržaja, od predstavljanja novih knjiga domaćih i inozemnih autora, druženja i razgovora s književnicima, čitaonica i radionica, dodjela književnih nagrada do stručnih susreta nakladnika, knjižara i knjižničara, okruglih stolova i panel rasprava. Izdvajamo predavanje "Veliki reset" s poznatim hrvatskim znanstvenikom Koradom Korlevićem, u četvrtak, 9. studenog od 18.00 do 18.45 sati.
 
Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK i ove godine priprema PREMIUM PROGRAM (svakim danom od utorka do nedjelje), a jedna od tema je "Ukrajina u fokusu". U dvorani na galeriji paviljona 5 na redu je Prvi filmski maraton na Interliberu. U petak, 10. studenog tijekom cijelog dana puštat će se filmovi za sve generacije: Nevjerojatni Maksim, Jednom davno, 10 dana bez mame, Vuk i lav, Rumba i Ego protiv ega.
 
OVCA U KUTIJI je književna nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu, a dodijelit će se u subotu, 11. studenog na pozornici u paviljonu 6.
 
Na sajmu Interliber Ministarstvo kulture i medija će promovirati program "Rođeni za čitanje" - nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi. Glavni je cilj programa uputiti svakog roditelja/skrbnika na redovitim sistematskim pregledima djece u važnost čitanja naglas za razvoj djetetovih čitalačkih navika, što značajno utječe na sveukupni djetetov razvoj.
 
Nakladnici nude obilje zanimljivoga štiva, ali i susrete s autorima
 
OCEAN MORE - na štandu će svoje knjige potpisivati Glorija Lujanović, Kristian Novak, Tea Tulić, Damir Karakaš koji će uz potpisivanje izrađivati ekskluzivne crteže.
 
MOZAIK KNJIGA - od noviteta izdvajaju: J.K.Rowling - Harry Potter i darovi Smrti i Harry Potter i Princ Miješane Krvi, Pravila uljudnosti - Amor Towles, Julia Quinn - Kraljica Charlotte, R. F. Kuang - Rat makova, Vid Jakša Opačić - Hrvatski znamenitaši, Henning Mankell - Piramida, Nedra Glover Tawwab - Bez drame, Grupa autora - Hrvatska kulturna baština, Dana Schwartz - Anatomija: Priča o ljubavi, Marie Kondo - Marie Kondo i kurashi kod kuće. Na svom će štandu ugostiti autore Sanju Polak, Marijanu Križanović, Damira Šanetka, Sanju Pilić, Ines Marciuš Kruljac i Vida Jakšu Opačić.

EGMONT PLUS - premijerno na Interliberu predstavljaju Ubojice cvjetnog mjeseca, David Grann, Igre nasljedstva, Jennifer Lynn Barnes, Moć još jednoga, Ed Mylett, Sve što skrivamo od svjetla, Lucy Score, Svakodnevno uz Montessori metodu, Julia Palmarola, Što očekivati u trudnoći, Heidi Murkoff, Savršeno ubojstvo: dnevnik dobre cure, Holly Jackson, Kućna pomoćnica, Freida McFadden, Mračna ljubav, Anna Huang i Privrženi, A. Levine, R. Heller.

ALFA - na svom štandu održavat će razne edukativne radionice, urednice udžbenika Marija Mapilele, Đurđa Trupinić, Josipa Oreč Živković i Tihana Bilešić odgovarat će na pitanja posjetitelja, te će predstaviti knjige Moje lijevo stopalo (Iva Babić, Alis Marić, Nikolina Bakula), Moj Zagreb i ja (Dijana Zorić), Mucanje: mitovi, predrasude i kako ne naškoditi kada želite pomoći (Dubravka Prpić, Anita Benčec Nikolovski).
 
AGM - na sajmu će predstaviti sljedeće novitete: Memorandum za novu ekološku klasu; autori: Bruno Latour i Nikolaj Schultz, Furam feminizam priručnik za cure, a zašto ne, i za dečke; autorice: Lamija Begagić i Marina Veličković i Manifest skrbi - politika međuovisnosti; autori: The Care Collective.

ŠKOLSKA KNJIGA - od noviteta izdvajaju: Tom Felton: S druge strane čarobnog štapića - čarolija i kaos odrastanja u ulozi čarobnjaka, Lou Reed: Vještina ravne crte - moj tai chi, Mladen Tomorad: Stari Egipat - povijest i kultura, Annette Giese target="_blank">LUMEN - od noviteta izdvajaju: Joanne Farrow: Službena Harry Potter kuharica - Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci, drugi dio, Myeongseok Kang: Beyond the Story - Kronika - Deset godina BTS-a, J. R. R. Tolkien: Pad Númenora, J. R. R. Tolkien: Pisma Djeda Božićnjaka, George R. R. Martin: Ledeni zmaj, Margaret Atwood: U nebranu grožđu, Stephen King: Potpaljivačica, Stephen King i Peter Straub: Talisman, Douglas Adams: Doviđenja, i hvala na svim ribama; Uglavnom bezopasni i J. R. R. Tolkien: Hurinova djeca.
 
ZNANJE I VORTO PALABRA - od noviteta izdvajaju Budi koristan: sedam alata za život, priručnik Arnolda Schwarzeneggera, Vučja djevojčica - Kristin Hannah, Psiha i Eros - Luna McNamara, Milijunaš s ulice - Vikas Swarup, Ušutkane - Karin Slaughter, Visoke stijene - Anne Bailey, Bajka i Posljednje uporište - Stephen King, Mi djeca s kolodvora Zoo - Christiane F., Psiho - Robert Bloch, Prokletstvo kuće Hill - Shirley Jackson, Jedno drvo raste u Brooklynu - Betty Smith, Mostovi u okrugu Madison - Robert James Waller. Od noviteta za djecu izdvajaju Moj prvi atlas Hrvatske, autora Tomislava Zagode i Tajane Holjevac, Upoznajmo oceane, Amari i Velika igra, drugi nastavak iz serijala o djevojčici s čarobnim moćima, maštovitog autora B. B. Alstona te Charlie i veličanstveno stakleno dizalo Roalda Dahla, nastavak najčokoladnije priče ikad napisane.
 
STILUS KNJIGA - od noviteta izdvajaju Donatella Di Pietrantonio: Sestrina priča, Alex Hay: Sluškinje, Jean-François Marmion: Psihologija gluposti, dr. Stephanie Moulton Sarkis: Toksične veze, Benjamin Bikman: Zašto smo bolesni. I ove godine na Interliber dolazi James Norbury, autor megabestselera Veliki Panda i Sićušni Zmaj, Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja, a ove će godine predstavljati svoju novu knjigu koja je već postala pravi izdavački hit - Mačak koji je poučavao zen.
 
FRAKTURA - od noviteta izdvajaju Kronika sretnih trenutaka - Snježana Banović, Pita moja mama imate li jedno jaje - Tisja Kljaković, Djevojka u orlovim kandžama - Karin Smirnoff, Uvod u Jugoslaviju - Dejan Jović, Premještanje snova - Mihaela Gašpar.
 
Detaljan program događanja može se naći na web stanicama Zagrebačkoga velesajma (https://www.facebook.com/sajaminterliber.zagreb) i još na mnoge načine. No, najbolje je – put po noge pa u paviljone ZV i – mnoštvo zanimljivih i kvalitetnih knjiga je dostupno, a obilje popratnih programa zainteresirat će zasigurno mnoge ljubitelje dobroga štiva i susreta s autorima.
 
Izvor: Zagrebački Velesajam (sajam Interliber) i Culturenet
 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.