Na današnjoj tribini Čistoće Varaždin o otpadu zaključeno da je odvajanje otpada još uvijek nedostatno

Na današnjoj tribini Čistoće Varaždin o otpadu zaključeno da je odvajanje otpada još uvijek nedostatno

Na današnjoj tribini o otpadu i njegovu zbrinjavanju od strane Čistoće Varaždin zaključeno je da je odvajanje otpada u Gradu Varaždinu još uvijek nedostatno jer je u 2022. godini količina prikupljenog miješanog komunalnog otpada iznosila 57 posto ukupnih količina u odnosu na sve druge vrste otpada. Premali su prihodi od otpada prikupljenog za oporabu, smanjene su količine papira, a povećane količine plastike, a odvajanje i prikupljanje bio otpada je također nedostatno. Čistoća upravo postavlja polu podzemne spremnike na 20-ak lokacija, a ukupno planira organizirati 96 lokacija s polu podzemnim spremnicima. Također, do polovice 2024. godine planira nabaviti i nekoliko specijalnih vozila.

Cijena za preuzetu količinu miješanog komunalnog otpada je 3,11 eura po pražnjenju jednog spremnika od 120 litara. - Do formiranja cijene došlo se s dijeljenjem ukupne količine otpada s ukupnim brojem podizanja, ako je 15,5 kilograma u jednom spremniku i kad to pomnožite s 0,20 eura po kilogramu /200 eura  po toni kolika je cijena zbrinjavanja na mehaničko biološkoj obradi u Varaždinu, dolazi se do tog iznosa rekao je zamjenik direktora Saša Avirović. 

Kada bi se povećalo izdvajanje bio otpada smanjile bi se količine ukupnog miješanog otpada čemu treba težiti. To se može postići u dodatnim edukacijama i kaznama. Rečeno je i da je prošle godine izrečeno desetak kazni za građene u iznosu od 200 do 1200 eura, za nepropisno odlaganje otpada.

Varaždin ima nekoliko reciklažnih dvorišta, sortirnicu i pretovarnu stanicu, ali ne i energanu. Iako je ranije otpad odvođen i na 350 kilometara udaljeno odlagalište danas glavninu miješanog komunalnog otpada prerađuje u MBO u Varaždinu. Do kraja 2025 trebalo bi u potpunosti biti sanirano odlagalište baliranog otpada u Brezju za čiju je sanaciju Vlada RH izdvojila 29. milijuna eura.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.