Varaždin: Obilježen Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Varaždin: Obilježen Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

U subotu se na Franjevačkom trgu u organizaciji Opće bolnice Varaždin, Lige za borbu protiv raka i Savjeta za zdravlje Varaždinske županije, javnozdravstvenom akcijom obilježio Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Akciju čiji je cilj educirati građane o prevenciji raka vrata maternice, podići svijest o ovoj bolesti, a posebno žena i njihovih partnera, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv HPV-a te brige za vlastito zdravlje, podržali su zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora. Obilježavanju Dana mimoza prisustvovali su i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, gradski i županijski vijećnici i brojni građani.

Zdravstveni stručnjaci i volonteri ovom su prigodom dijelili edukativne brošure i grančice mimoze, simbola očuvanja ženskog zdravlja.

„Moramo istaknuti važnost preventive i sprječavanja razvijanja raka vrata maternice koji je jedan od prisutnijih karcinoma kod žena. Redovitim pregledima bolest se može otkriti čak i prije nego što je nastala, a važno je cijepljenje protiv HPV-a, najčešćeg uzročnika te bolesti jer se cijepljenjem može spriječiti njezin nastanak. Zato je bitno i da se roditelji informiraju i razgovaraju sa svojom djecom, odnosno kćerima.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Prema podacima o smrtnosti, u 2022. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj je umrlo 109 žena, od kojih je trećina bila mlađa od 60 godina.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.