Održivi turizam Zagrebačke županije kroz certifikat Green Destinations

Održivi turizam Zagrebačke županije kroz certifikat Green Destinations

Kako kvalitetno odraditi posao, predstaviti ga javnosti i sudionicima u turizmu i dozvati turiste - najbolje pokazuje agilna Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.  

Uostalom i sama je rekla: „Strateški smo predani održivom turizmu. Kroz ovaj certifikat (Green Destination), Zagrebačka županija postaje sinonim za odgovoran turizam i brigu za okoliš. Kao direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije ovaj certifikat vidim kao poticaj za daljnje inovacije i razvoj. Naša županija već sada bilježi neprekinut rast broja noćenja i posjetitelja, jer ovim certifikatom želimo pokazati da održivi turizam nije samo moguć, već i ključan za našu budućnost.“  

Posebno je zapažen pozdravni govor Slavije Jačan-Obratov, predstavnice Hrvatske turističke zajednice, u kojem je istaknut veliki rad i nastojanje da se što prije i kvalitetnije ostvari održivi turizam u Hrvatskoj i kroz potpore za nerazvijena područja.  

Na današnjoj odlično organiziranoj konferenciji za novinare u jaskanskom restoranu Korak, govorila je i vrlo simpatična Katarina Miličević, direktorica Tourism Laba, koja je izabrala da bude predstavnik tvrtke certifikata Green Destinations za Hrvatsku. Dodala je kako je ozbiljnim radom oko certificiranja i ovim certifikatom Zagrebačka županija smještena među najpoželjnija turistička odredišta. Važno je da i turisti prepoznaju znakove iz, odnosno u, zelenim turističkim odredištima, a to znači da ostave što manji trag svog boravka, npr. smanjenje otpada, pripaže na vlastito ponašanje i , na primjer, poštuju kulturne i prirodne baštine.

 Denis Havlik, znanstvenik iz Austrijskog instituta za tehnologiju, predstavio je projekt Knowing (plaća ga EU) kojim se želi spojiti razumijevanje klimatskih promjena s prilagodbom na njih kroz promjenu društva, odnosno društvene svijesti, a što će također pridonijeti održivom turizmu.

 Na kraju je dodijeljeno i posebno priznanje jaskanskom hotelu Princess.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.