Djeco jeste li pripremili svoje košarice za subotnju potragu u Perivoju Zrinski?

Djeco jeste li pripremili svoje košarice za subotnju potragu u Perivoju Zrinski?

Djeco jeste li pripremili svoje košarice za subotnju potragu u Perivoju Zrinski? - Pitaju u Turističkoj zajednici grada Čakovca te poručuju: Turistička zajednica grada Čakovca je samo za vas pripremila uskrsna jaja, međutim poznati čakovečki pozoj, koji se skriva ispod zidina Starog grada, našem je uskrsnom zecu ukrao sva jaja i sakrio ih u Perivoju Zrinski. Pozivamo vas da nam pomognete u potrazi i pronađete što više skrivenih jaja, ali i velika zlatna jaja. Potraga počinje u subotu, 30. ožujka u 10 sati na ulazu u Perivoj Zrinski, gdje ćemo odraditi kratko razgibavanje. Dobro razgibani i zagrijani, svi ćemo u isto vrijeme i s iste lokacije krenuti u potragu. Uzmite svoju košaricu i pomognite da zajedno pobijedimo pozoja!

Dječja potraga za uskrsnim pisanicama posljednjih je godina sve popularnija i u našim krajevima. Obično se organizira na Veliku subotu u brojnim većim hrvatskim gradovima, no ako je nema u blizini vašeg doma ili pak i sami želite „zasuknuti kreativne rukave“, vrlo je jednostavno možete organizirati i u svome vrtu ili stanu.

A odakle potječe ovaj običaj?

 Prema jednim izvorima, riječ je o starom škotskom običaju. Naime, mladi Škoti bi se na uskršnje jutro uputili u obližnju šumu i tražili jaja raznih ptica, koje bi potom žene doma pripremile kao dio svečanog doručka. Potraga za jajima nije nepoznanica ni u germanskim krajevima, gdje su navodno stariji pripremali tu igru za svoju djecu kako bi ih podučili važnosti upornosti. Neki pak smatraju da je začetnik ove tradicije Martin Luther koji je organizirao prve potrage za pisanicama, a skrivali su ih muškarci za svoje supruge i djecu. U temelju svih ovih mogućih objašnjena krije se simbolika Kristova groba, čiji se uskrsnuće slavi na sam Uskrs, i žena koje su išle u potragu za njim kada su vidjele da je grob prazan.

Stoljećima kasnije od navodno prvih potraga za pisanicama, ova igra nije nimalo izgubila na svojoj privlačnosti. Spoj pustolovine, otkrivanja novih predmeta i razvijanje vještina snalaženja u prostoru glavne su odrednice igre koja će oduševiti djecu, a kad se u priču doda i pozoj, legenda o zmaju koji je obitavao u močvarnim predjelima Hrvatskog zagorja i Međimurja -  tada je to borba hrabrih jer djeci mašte ne nedostaje.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.