Antologija Međimurskoj popevki u čast - večeras u prostorijama Ogranka Matice hrvatske Čakovec

DVORAC ZRINSKIH U ČAKOVCU DANAS MIUZEJ
Međimurska popevka UNESCO: Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity - 2018 URL: https://ich.unesco.org/en/RL/01396 Description: Međimurska popevka, a folksong from the Međimurje region, was historically predominantly a soloist vocal genre practise

Danas, 23. travnja, sklopu Dana Međimurske županije, od 10 sati nastavlja se edukativni program Festivala znanosti, namijenjenog djeci i mladima. Program se odvija u Muzejskom informativnom centru u palači Zrinskih, u čakovečkom Starom gradu Čakovcu. Od 19 sati održat će se predstavljanje vrijednoga djela “Antologija međimurske popijevke” Stjepana Hranjeca i Branimira Magdalenića, u prostorijama Ogranka Matice hrvatske Čakovec.

Međimurska popevka, kao izvorni napjev, neizostavan je dio današnje tradicijske kulture međimurske regije, u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske te omiljen i prepoznatljiv glazbeno-tradicijski znak hrvatskog identiteta toga kraja. Međimurska popevka sastoji se od stihova koji se pjevaju na melodiju (vižu), oblikujući pjesmu (pesem), dok se ritmičke strukture napjeva pjevaju s naglašenom osjećajnošću.

Povijesno gledano, Međimurska popevka, bila je pretežito solistički vokalni žanr koji su njegovale žene. Danas ga izvode pojedinci i grupe, žene i muškarci, u vokalnim, vokalno-instrumentalnim ili instrumentalnim te jednoglasnim i višeglasnim izvedbama, kao glazbeni žanr ili inkorporirani u ples u kojemu su zastupljene sve generacije stanovnika Međimurja. Pretežito lirski stihovi popevke od velike su važnosti i stvaraju osnovu za podjelu na, između ostalog, ljubavne, tužno-melankolične, lokalno-patriotske, duhovite i crkvene popevke. Najčešće teme su sretna i nesretna romantična ljubav, ljepote Međimurja kroz krajolik, floru i faunu, skromnost njezinih ljudi, te njihova čežnja za domom ili tuga za voljenim osobama, vjerski osjećaji. Popevka je jedan od najvažnijih izražajnih oblika putem kojeg Međimurci grade svoj osjećaj identiteta i kontinuiteta. Od 2013 je nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a od 2018. je na reprezentativnoj listi svjetske baštine UNESDCO-a. Video - Ministarstvo kulture RH.

Nova je e inicijativa Međimurske županije za proglašenje Dana međimurske popevke, 28. studenoga, kad ju je UNESCO uvrstio na listu kulturnih dobara čovječanstva, kaže župan Matija Posavec, a uskoro će dobiti dobiti i svoj dom - kuću Međimurske popevke, ujedno novu kulturno-turističku atrakciju.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.