U Riznici Međimurja predstavljena knjiga Tko je tko u obitelji Zrinski

U Riznici Međimurja predstavljena knjiga Tko je tko u obitelji Zrinski

U Riznici Međimurja, u sklopu programa posvećenog Danima Međimurske županije, 24. travnja predstavljena je nova knjiga posvećena predstavnicima velikaške obitelji Zrinski čiji je trag u povijesnoj baštini Međimurja najsnažnije izražen. Autor publikacije Tko je tko u obitelji Zrinski, koja je obogatila fundus povijesnih edicija u našem kraju, je povjesničar  Markus Pilić, prof., nastavnik povijesti u Tehničkoj školi Čakovec, koji ističe da Zrinski od 11. stoljeća upisuju dubok trag u povijesti, oblikujući je kao ratnici, političari, gospodarstvenici i književnici. 

Hegel je rekao da se povijest ponavlja dva puta: prvi put kao tragedija, drugi puta kao farsa. Mi smo sada u farsi, kada je riječ o Zrinskima. Jesu li Zrinski važni za Hrvatsku? Svi će se složiti – jesu. No, kako to pokazujemo? Spominjemo li ih reda radi ili ozbiljno radimo na mijenjanju činjenice da se Zrinski, usput, zadnji puta spominju u udžbenicima za 6. razred osnovne škole. To je razlog i motivacija za nastanak ove knjige“, rekao je Markus Pilić, prof.

Župan Međimurske županije Matija Posavec ističe da je svaki zapis o moćnoj velikaškoj lozi iz povijesne baštine našega kraja, dragocjen doprinos i ostavština, osobito kada dolazi iz pera povjesničara: „Veliko mi zadovoljstvo što je ova promocija dio Dana Međimurske županije. Sve što znamo o povijesti, osobito ovoj zavičajnoj, obvezuje nas da je zaštitimo od zaborava. Osobito nam je to važno kada je riječ o ostavštini obitelji Zrinski. I tu se, kao i Nikola Šubić Zrinski pred Sigetsku bitku, oslanjamo na vlastite snage. Sva ulaganja Međimurske županije u Stari grad, u podršku tiskanju povijesnih djela o Zrinskima i našoj povijesti opće, predstavljaju tek djelić onoga što nam je namjera jer – sve ovisi o nama i nama je u interesu da se potrudimo dati dostojanstveno mjesto našoj povijesnoj baštini“, naglasio je župan Posavec.

I gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini  zahvalila je Zrinskoj gardi i autoru na vrijednoj knjizi: „Tragične sudbine Zrinskih formirale su Europu njihovog vremena, a i mi smo danas izloženi olujama s kojima se borimo kako bismo dosegnuli ciljeve u koje vjerujemo. Drago mi je da su knjige o Zrinskima već došle do škola u Čakovcu te pozivam i naše profesore povijesti da zavičajnom gradivu posvete veliku pažnju“, rekla je Ljerka Cividini.

Knjigu, koja donosi prikaz najvažnijih članova i članica roda Zrinskih te njihove uloge u određenom povijesnom trenutku, uz autora je uredio i predsjednik Udruge Zrinska garda Čakovec Đuro Bel, a tiskanje su omogućili Međimurska županija, Grad Čakovec te Janaf d.d.

Zrinski nisu samo naša baština, već su ponos cijele Hrvatske. Upoznajući ih, iskazujemo poštovanje prema prošlosti, dok prihvaćamo budućnost , nastojeći vrijednosti poput domoljublja i čovjekoljublja oživjeti u suvremenom svijetu“, rekao je predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, dodavši da mu je želja da ova knjiga nađe svoje mjesto u školskim knjižnicama diljem Međimurja te u srcima mladih čitatelja.

U prigodnom programu Mladen Obadić, pripadnik Zrinske garde, pročitao je oproštajno pismo Petra Zrinskog supruzi Ani Katarini, napisano u noći prije smaknuća. Pismo naslovljeno Moje drago serce i danas je izvor inspiracije te je u temeljima mnogih suvremenih umjetničkih ostvarenja. U nastavku programa, ariju iz opere Nikola Šubić Zrinski otpjevao je Vladimir Mihaljević, voditelj zbora u Župi Presvetog Trojstva u Nedelišću.

Fotografije: Grad Čakovec

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.