Veliki pozdrav iz kokpita Rafale: „Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!“, pogledajte video

Veliki pozdrav iz kokpita Rafale: „Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!“, pogledajte video

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor piloti HRZ-a koji su poletjeli s aerodroma u Bordeauxu nešto prije 11 sati, poslali su poruku svim hrvatskim građanima s povijesnog preleta.

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: „Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!“.

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa danas je u Hrvatsku stiglo prvih 6 od 12 borbenih zrakoplova Rafale, koje je naša zemlja naručila od Francuske. Dovezli su ih piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su se za to obučavali mjesecima.Pilote su na Plesu pozdravili članovi hrvatskog državnog vrha, uključujući predsjednika Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Hrvatska će eskadrilu od 12 moćnih borbenih zrakoplova, deset jednosjeda i dva dvosjeda, bez PDV-a platiti malo manje od milijardu eura, a s PDV-om i procijenjenim troškovima indeksacije cijena im raste na milijardu 152 milijuna. Nabava višenamjenskih borbenih aviona Rafale predstavlja znatan doprinos Hrvatskoj vojsci i ratnom zrakoplovstvu, složili su se predsjednik Milanović, premijer Plenković i predsjednik Sabora Jandroković na dočeku prvih šest borbenih zrakoplova Rafale u Velikoj Gorici.

Sva trojica zahvalila su hrvatskim braniteljima, posebno prvim pilotima, na njihovoj žrtvi i hrabrosti u Domovinskom ratu i naglasila da bez toga ovo danas ne bi bilo moguće. Naime, dolaskom hrvatskih pilota VBA Rafale, započelo je novo poglavlje obrambene sposobnosti Republike Hrvatske. Dolazak novih borbenih aviona značajan je iskorak prema modernizaciji i jačanju hrvatskih zračnih snaga u zaštiti zračnog prostora te ključni faktor očuvanja sigurnosti Hrvatske u budućnosti, kao i jačanju sveukupne borbene moći Hrvatske vojske. Ovaj povijesni trenutak preleta iz Francuske u Hrvatsku također simbolizira i snažnu suradnju između Hrvatske i NATO saveza u zajedničkom očuvanju mira, stabilnosti i sigurnosti.

Uvođenjem u operativnu uporabu višenamjenskog borbenog aviona Rafale Republika Hrvatska zadržava suverenost u nacionalnom zračnom prostoru, postaje mogući regionalni jamac sigurnosti zračnih prostora zemalja u regiji i postavlja nove standarde u opremanju. Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o potrebi očuvanja sposobnost zaštite zračnog prostora vlastitim borbenim avionima na sjednici održanoj 4. srpnja 2019., u skladu sa zaključcima Vijeća za obranu od 28. lipnja 2019. godine i Odbora za obranu Hrvatskoga sabora od 3. srpnja 2019. godine, te je u tom cilju odlučeno da se pokrene proces nabave višenamjenskoga borbenog aviona, imajući u vidu zahtijevane vojne sposobnosti i raspoložive financijske mogućnosti.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.