Varaždinski aeromiting - uzbudljivo i na nebu i na zemlji

NASLOVNA

Na nebu iznad Varaždina uz 50. obljetnicu osnutka varaždinske zračne luke jučer je počela najveća i najatraktivnija zrakoplovna priredba u ovom dijelu Europe, CIAV (Croatian International Air Show Varaždin). Pratilo ju je nekoliko desetaka tisuća posjetitelja za koje je organizator osigurao veliki parking na okolnim livadama.

Spektakularni nastup F/A - 18B Hornet Španjolskog ratnog zrakoplovstva bio je tek jedan od vrhunaca prvoga dana ovogodišnjeg međunarodnog aeromitinga - Croatian International Air Show Varaždin (CIAV), koji je posjetiteljima ponudio vrhunske letačke predstave na varaždinskom nebu. Publika je uživala u bogatom i dinamičnom programu u kojem je sudjelovalo više od pedeset letjelica iz 11 zemalja svijeta - Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Španjolske, Italije, Austrije, Slovačke, Češke, Poljske, Mađarske i Slovenije.Ovogodišnji međunarodni aeromiting u Varaždinu započeo je točno u podne padobranskim skokom u kojem je sudjelovalo dvadesetak padobranaca, koji su na svečanu tribinu donijeli zastave zemalja sudionica, a potom je saborski zastupnik Anđelko Stričak, izaslanik visoke pokroviteljice ove zrakoplovne priredbe - predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, otvorio CIAV 2018., najveći aeromiting u ovom dijelu Europe.

-Varaždin je poznat po dobrim emocijama, bilo da šećete ili letite! Varaždin ima dugu i bogatu zrakoplovnu tradiciju, ovaj je grad rasadnik vrhunskih pilota i domaćin ove impresivne međunarodne zrakoplovne priredbe. U ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović upućujem iskrene čestitke organizatorima iz Aerokluba Varaždin na uzornoj organizaciji i impresivnom programu - istaknuo je izaslanik predsjednice Republike Hrvatske te najavio kako će 2020. godine na varaždinskom aeromitingu nastupiti i F-16 „Barak“ Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Čestitke organizatorima uputili su i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok te župan Varaždinske županije Radimir Čačić, dok je izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića, državni tajnik Zdravko Jakop, posebno istaknuo podršku koje su Ministarstvo obrane i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i ove godine pružili organizatorima ove zrakoplovne priredbe. Predsjednik Aerokluba Varaždin Branko Komar, na svečanosti otvorenja posebno je zahvalio MORH-u i HRZ-u na pomoći, zahvaljujući kojoj je varaždinski aeromiting dobio novu dimenziju kvalitete i atraktivnosti.

Potom je uslijedio dinamičan program koji je započeo atraktivnim preletom MIG- 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, te Galeba G-2, nakon čega je na varaždinskom nebu zagrmio i Eurofighter Typhoon Kraljevskih zračnih snaga Velike Britanije. Zračne bravure u zraku izvodio je u Extri 300 naš akrobatski pilot Branimir Ambreković, a vrhunsku letačku vještinu demonstrirali su i piloti Zračnih snaga Republike Austrije koji su letjeli na zrakoplovu SAAB 105.Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u MIG-ovima 21 izveli su i dojmljivu vježbu presretanja iznad varaždinskog aerodroma, koji je nadlijetao i oldtimer sovjetske proizvodnje - Yakovlev Yak-11.

Varaždinski aerodrom i ove je godine nadletio JAS -39C Gripen mađarskog ratnog zrakoplovstva, a fascinantni letački program i ove je godine izveo jedan od najboljih akrobatskih pilota na svijetu - Peter Podlunšek na svojoj EXTRI EA-330 SC.I na ovogodišnjem varaždinskom aeromitingu nastupila je akro grupa „Krila Oluje“, koja je svojim programom ponovo oduševila posjetitelje, a atraktivni nastup imali su članovi poljske akrogrupe Orlik, koji su u Varaždinu nastupili s dva zrakoplova PZL-130 Turbo Orlik.  

Organizatori su pripremili i zanimljiv program na stajanci varaždinskog aerodroma, na kojem su posjetitelji primjerice, mogli  vidjeti i helikopter Sikorsky UH 60A Black Hawk, koji je doletio iz slovačkih Košica, te nastup dvaju helikoptera Bell OH-58D Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.Program ovogodišnjeg CIAV-a nastavljen je u nedjelju.

U programu je bilo mnoštvo akrobacija, a nastupili su borbeni i sportski avioni iz 10 zemalja. Po prvi put publika je gledala posebno pripremljene scenarije.Naime, Varaždinci i gosti među kojima su najdalji pristigli iz Japana i Singapura uživo su gledali kako dežurni par lovaca MIG 21 presreću “uljeza” u hrvatskom zračnom prostoru. Ovo je prvi slučaj da su MIG–ovi uletjeli iznad Varaždina s podviješenim raketama zrak – zrak.

Prije programa na nebu publika je mogla razgledati zrakoplove i helikoptere na tlu, u čemu su posebno uživali najmlađi posjetitelji. Zbog vručine i sparine, posjetitelji su tražili malo hlada.

Sjajan program izveo je i Gripen, švedski borbeni zrakoplov Ratnog zrakoplovstva Republike Mađarske, kao i avioni iz protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Priredba je ponovljena danas.

 fotografije: regionalni.com

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.