U Rabu sutra počinje poznata turistička priredba "Rabska fjera"

RABSKA FIJERA

Priredba koju s uzbuđenjem iščekuju Rabljani  kao i turisti – „Rabska fjera“ počinje sutra.Riječ je  proslavi u čast kralja Ljudevita Velikog koji je oslobodio Rab  Mletačke vlasti, te se na tri dana cijeli otok preseli kroz vrijeme u srednji vijek. Vitezovi šeću ulicama iščekujući turnire, razni obrtnici i umjetnici otvaraju vrata svojih ateljea, samostreličari pokazuju svoju vještinu u natjecanju, glazba dopire iz svakog kutka.Hrana se sprema na ulicama, po drevnim receptima sačuvanim od prve fjere, organizirane 1364. Nekada davno fjera je trajala 14 dana, a danas se održava unutar zidina starog grada, od 25. do 27. srpnja sa završnom feštom na dan sv. Kristofora, sveca zaštitnika grada Raba. 

Povratak u prošlost znači da mali obrtnički dućani i zanatske radionice izlaze na gradske ulice, posjetitelji kosu ukrašavaju sušenim cvijećem, baš kao u srednjem vijeku, zrakom se širi miris svježe prženih šulčića, a na plaži niče cijelo ribarsko naselje izgrađeno tradicionalnim alatima. A stižu i gosti sudionici iz Slovenije, Njemačke i San Marina.
Rabska fjera započinje okupljanjem uzvanika i novinara na prijemu uz piće dobrodošlice, u prostoru sv. Ivana Evanđeliste u 20,00 sati. Oko 21 sat rijeka rapske gospode i puka sliti će se s Bobotina ulicama na Trg Sv. Kristofora gdje će u 21,30 sati rabski knez, gradonačelnik Nikola Grgurić, svečano otvoriti šesnaestu „Rabsku fjeru“. Pred okupljenim pukom i gostima na Trgu Sv. Kristofora rabski knez određuje da se prvog dana „Rabske fjere“ ima zbiti svečano otvorenje fjere i obznanjuje početak svečanosti izložbe srednjovjekovnih zanata čije su radionice rasprostranjene starogradskom jezgrom svaki dan trajanja fjere od ranih večernjih sati pa sve do 01 sat. 

 



Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.