„Kravat(na) diplomacija“ – 7. rujna stručni skup o ulozi kravate u brendiranju Hrvatske

KRAVATA

Stručni skup „Kravat(na) diplomacija“ u organizaciji ustanove Academia Cravatica i Kluba za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za UN, održat će se u Zagrebu 7. rujna, u prostoru Kuće Europe s početkom u 10 sati.U Europskoj godini kulturne baštine, najavljeni stručni skup „Kravat(na) diplomacija“ kravatu ističe kao pokretnu hrvatsku baštinu i istražuje ulogu kravate u uspješnom brendiranju Hrvatske u svijetu te otvara pitanje pozicioniranja Hrvatske kroz kulturu nošenja kravate.

Skup će se održati pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora kao i Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Grada Zagreba,  a okupit će istaknute hrvatske stručnjake iz područja javne diplomacije,  stručnjake za brendiranje stručnjake za međunarodne odnose s javnošću i relevantne predstavnike državne vlasti, vanjske politike,  nevladinog sektora, ali i kulturnog  i turističkog sektora.U okviru stručnog skupa, o značaju i ulozi kravate u brendiranju Hrvatske razgovarat će prof. dr. sc.  Goran Bandov, pravnik i politolog, izvanredni profesor i prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, mr. sc. Zvonimir Frka Petešić, veleposlanik i  predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, poznat i kao ekspert za područje javne diplomacije, gospodin Gordan Markotić, veleposlanik i savjetnik potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova te koordinator predsjedanja Republike Hrvatske  Vijećem Europe, gospođa Milada Privora, mag. ing. arh, bivša ravnateljica Državnog protokola Republike Hrvatske  i šefica Protokola predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Božo Skoko, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu koji se bavi se područjem  korporativnog komuniciranja te upravljanja identitetom i imidžom, gospodin Darell Šarić,  vodeći strateg u upravljanju robnim markama full service marketinške agencije Hipmedia i gospodin Ivica Vidović, poznati hrvatski marketinški stručnjak, a diskusiju će voditi Nikola Albaneže, voditelj muzeoloških projekata ustanove Academia Cravatica, inače renomirani povjesničar umjetnosti i kustos.  

„Cilj je ovog događaja i inicijative pojačati predstavljanje i prepoznatljivost hrvatske kravate u svijetu. Naime, odlukom Hrvatskoga sabora Dan kravate obilježava se 18. listopada, a namjera je ove godine dati snažniji pečat tom obilježavanju diljem svijeta, osobito u hrvatskim veleposlanstvima i konzularnim uredima. U tom smislu nastojimo povezati sve hrvatske institucije koje dijele isti cilj kao i mi organizatori“, naglašava Marijan Bušić, ravnatelj ustanove Academia Cravatica.

„Mnogi su vec čuli za sportsku diplomaciju, osobito nedavno nogometnu, u kojoj smo postignuli pun pogodak. Poznat je i termin gastro diplomacije. Kravat(na) diplomacija novi je termin po kojem bismo upravo htjeli da Hrvatska ubuduće bude široko i uvjerljivo prepoznata kao što je, primjerice, Kina po panda diplomaciji“, ističe Jelena Perleta, ispred Kluba za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za UN.

Stručnim skupom „Kravat(na) diplomacija“ započinju ovogodišnje aktivnosti ususret jedinstvenom eurpeskom festivalu „Dani kravate“, u organizaciji ustanove Academia Cravatica, a koji će, već tradicionalno, kulminirati obilježavanjem Svjetskog dana kravate 18. listopada. Novost je i da će u okviru stručnog skupa „Kravat(na) diplomacija“ ustanova Academia Cravatica imenovati i predstaviti prvog hrvatskog Veleposlanika kravate.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.