U utorak mono-cabaret „Singerica“, u srijedu koncert nuSynergetic Orchestra i Glazbene škole, a u petak opereta „Vesela udovica“ za Zakladu Vita

najava

Tri atraktivna kulturna programa održat će se ovoga tjedna u sklopu obilježavanja Dana Varaždinske županije. U utorak, 11. rujna, u 19 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače će nacionalna prvakinja drame HNK u Varaždinu Jagoda Kralj Novak izvesti svoj poznati mono-cabaret „Singerica“. Sljedećeg dana, 12. rujna, u 20 sati će nuSynergetic Orchestra i učenici Glazbene škole na Franjevačkom trgu u Varaždinu izvesti svoje prvi koncert na otvorenom. U petak, 14. rujna, u HNK u Varaždinu u 18 sati počinje opereta „Vesela udovica“ s proslavljenom sopranisticom Lidijom Horvat-Dunjko. 

- Bit će to donatorska akcija u kojoj će svi dobrovoljni novčani prilozi građana koji će se taj dan skupiti biti uplaćeni na žiroračun Zaklade Vita za pomoć djeci oboljeloj od malignih i drugih teških bolesti. Ulaznice se već od danas mogu podići na blagajni HNK, a svoje simbolične donacije građani će moći ubaciti u kutiju koja će biti na samom ulazu u petak prije predstave. Pozivam sve građane da se odazovu u petak u kazalište. - naglasila je Martinčević.Laureati Jagoda Kralj Novak, Lidija Horvat-Dunjko i ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić, koji su u petak na svečanoj sjednici Županijske skupštine primili javna priznanja Varaždinske županije, najavili su svoje nastupe zajedno s posebnom savjetnicom župana i upraviteljicom Zaklade Vita Natalijom Martinčević na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 10. rujna, u Županijskoj palači. 

Jagoda Kralj Novak, nacionalna prvakinja drame HNK u Varaždinu, u utorak će u Skupštinskoj dvorani izvesti mono-kabare „Singerica“, koji je sama osmislila i napisala. Glavni je lik bivša tekstilna radnica iz Varaždina, koja silom teških neprilika postaje prostitutka. Ulaz na predstavu je besplatan. - Predstava je dobila nagradu „Gumbek“ na Festivalu Cabareta u Zagrebu, igrana je po cijeloj Hrvatskoj. Ovdje danas koristim i priliku da se zahvalim gđi Martinčević  koja se srčano borila u Saboru da varaždinsko kazalište dobije nacionalni status. Varaždin je grad kulture, i moramo se ponositi i glumcima, pjevačima i nekadašnjim i sadašnjim koji su promovirali naš grad, kazalište i kajkavštinu koje se ne smijemo sramiti - rekla je dobitnica nagrade za životno djelo Jagoda Kralj Novak. U srijedu pak nastupaju varaždinski nuSynergetic Orchestra koji djeluje od 2016. godine, a kroz uporabu inovativnih umjetničkih praksi, audiovizualnih i izvedbenih umjetnosti promiče kulturno stvaralaštvo. 

U sastavu od 40-ak glazbenika, među kojima je i velik broj učenika Glazbene škole u Varaždinu, orkestar će na Franjevačkom trgu u Varaždinu u srijedu, 12. rujna, izvesti opus rearanžiranih soul, jazz, world music i eksperimentalnih skladbi u aranžmanima Marka Prepelića, dirigenta i voditelja orkestra. Bit će to svojevrsna repriza koncerta održanog u lipnju u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Tim su koncertom nuSynergetic Orchestra i Glazbena škola u Varaždinu obilježili 190. godišnjicu Škole. Varaždinska županija kao osnivač Glazbene škole prepoznala je kvalitetu ovog projekta te odlučila podržati njegovu ponovnu izvedbu. Učenicima se time otvara prilika da se okušaju u žanrovima i glazbenim formama kojima se ne bave u školskim klupama. Opereta „Vesela udovica“ iz produkcije ansambla Opera b.b. bit će izvedena u petak, 14. rujna. Leharova Vesela udovica je uz Strausovog Šišmiša jedna od najveselijih i najljepših ikad izvedenih opereta te je zaista pravi mamac za publiku. Ulaznice za operetu se od danas, 10. rujna, mogu podići na blagajni HNK-a.
Režiju operete „Vesele udovice“ Franza Lehara potpisuju Branka Cvitković i Dinko Bogdanić, a dirigent je Darijan Ivezić. Uz Lidiju Horvat-Dunjko (Hanna Glawari), u glavnim su ulogama Nenad Tudaković (Barun Zeta), Blanka Tkalčić (Valencienne), Ronald Braus (Grof Danilo), Martin Gelić (Camille de Rossillion), a prati ih Komorni orkestar Opere b.b.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.