U Lepoglavi se održava velebni 22. čipkarski festival s Italijom kao zemljom partnerom

čipkarski festival

U Lepoglavi se od 14. do 16. rujna održava 22. Međunarodni festival čipke, tajput na temu čipka i dizajn. Zemlja partner ove godine je Italija, iz gradova Novedrate i Cantu, a uz domaće čipkarice svoje umijeće i nadahnuće u izradi čipke prezentirale su i čipkarice i čipkari iz Bosne i Hercegovine, Poljske, Slovenije, Estonije, Mađarske te Italije,. Uz njih, izložene su čipke s otoka Hvara i Paga, iz Sv. Marije u Međimurju, Sikirevaca, Trga kraj Ozlja, Križevaca i Primoštena, te Slovenskog kulturnog društva „Triglav“ iz Splita. oSvečanom otvorenju nazočili su i mnogobrojni uzvanici među kojima i izaslanic Predsjednika Vlade Božica Makar, saborski zastupnik Marko Vešligaj, veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, NJ. E. Adriano Chiodi Cianfarani, veleposlanik Kraljevine Belgije, NJ. E. Filip Benoit, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević, izaslanik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, Mario Antolić, izaslanica ministra turizma, savjetnica Elizabeta Dolenec, izaslanica ministrice kulture, Tatjana Horvatić, zamjenik župana Varaždinske županije, Tomislav Paljak, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak te predstavnici gradova i općina iz Varaždinske županije, ali Slovenije i talijanskog Novedrata.
Izložba je ove godine smještena i unutar nekadašnjeg samostana, u kojem je neko vrijeme bio zatvor, pa su posjetitelji ujedno prvi puta mogli dobiti uvid u uvjete u kojima su boravili slavni lepoglavski logoraši, Stepinac, Moša Pijade, Tito,, Tuđman.


Na otvorenju posjetitelje je oduševio svjetlosni show i vatromet,, a na svečanom dijelu otvorenja o Festivalu su govorili i domaćini i uzvanici .
Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, naglasio je da je UNESCO još 2009. godine prepoznao vrijednost lepoglavske čipke, uvrstivši je na listu nematerijalne svjetske baštine.
– Mi u Lepoglavi oživljavamo baštinu, tradiciju, rukotvorstvo. Kultura se uči, nasljeđuje kroz društvo. Kulturna baština ima univerzalnu vrijednost i važno ju je prenijeti budućim naraštajima. Važnost kulture u našim životima prepoznata je i kroz 2018. – godinu europske kulturne baštine u kojoj upravo lepoglavska čipka predstavlja ogromno hrvatsko bogatstvo.
Lepoglavska čipka je davno zapažena u Europi, a 22. Međunarodnom izložbom čipke, s nizom izložbi i bogatim kulturno-zabavnim programom, želimo istaknuti da smo svjesni svojih vrijednosti i posebnosti. Čipkom smo uspjeli obuhvatiti kulturne, turističke i gospodarske segmente našeg života – istaknuo je Škvarić.


I zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak naglasio je Lepoglava oduvijek zauzima posebno mjesto u europskoj kulturnoj baštini, ali Lepoglava je u nekim vremenima postala pojam kažnjavanja i zatvora. Da se ne grad ne povezuje samo takvim poimanjem, zaslužna je i čipka, naglasio je.
-Čipka je prije svega znak duha lepoglavskog čovjeka, vrijednih ljudi koji su ovdje živjeli i stvarali. Zato danas imamo već 22. Izdanje festivala – rekao je Paljak i čestitao organizatorima ove manifestacije, svojevrsne čarolija koju treba doživjeti.
O festivalu je govorila i izaslanica Predraga Štromara, ministra graditeljstva i potpredsjednika Vlade, saborska zastupnica Božica Makar te posebno pozdravila čipkarice.
– One su te koje s velikom ljubavlju prenose znanje na unuke, koji će nastaviti s izradom čipke. Morate biti ponosni na sve to, ali i na rezultate koje danas imate, vrijedne ljude i kulturnu baštinu. Ona vas spaja s ostatkom Hrvatske, zemljama u Europi i šire. Italija kao ovogodišnja zemlja Partner svjedoči o tome da je Festival odavno prešao granice Hrvatske. Čipka je mala, ali krije neobično snagu koja povezuje. Ona je krije u svojim malim nitima, povezuje ljude u čitavom svijetu, bez obzira na jezik i zemlju, jer čipka govori jezik koji svi razumiju – poručila je.
U ime zemlje partnera nazočnima se obratio i Adriano Chiodi Cianfarani, talijanski veleposlanik u Hrvatskoj .
– Festival spaja dva gradića u Italiji i Hrvatskoj koji usprkos geografskoj udaljenosti, dijele ljubav prema čipki. Riječ je o staroj vještini koja se prenosila s generacije na generaciju sve do današnjih dana. To je umjetnost kojoj se brojni posjetitelji mogu diviti zahvaljujući brojnim međunarodnim izložbama. Povijesne, kulturne i gospodarske veze između Italije i Hrvatske brojne su. Postoji sinergija između naših dviju zemalja, i ja želim vidjeti još veći rast te dinamike – istaknuo je talijanski veleposlanik.
Festival čipke otvorio je izaslanik predsjednice Republike, državni tajnik u Ministarstva obrane, general Zdravko Jakop.koji je pritom poručio:
– Naše čipkarice čuvaju bogatstvo neprocjenjive vrijednosti, a njihove se škrinjice sve češće otvaraju kako bi i mi spoznali tu vrijednost. Moramo govoriti o očuvanju vrijednosti i temelja na kojima je nastala hrvatska država. Domovinski rat i hrvatski branitelji temelj su domovine, branili su i našu baštinu koju čini i lepoglavska čipka. Kad pogledamo čipku, ona kao da je neki čip koji nosi memoriju povijesti i sadašnjosti. No, ona je i poticaj za budućnost. Stoga čuvajmo priču o čipki i hrvatskim junacima jer svi zaslužuju istinu – zaključio je Jakop otvarajući festival.
U okviru festivala održava se i Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata. Posebna atrakcija je i modna revija, a glazbeni začin nastupi Glazbenog ansambla Hrvatsko-talijanskog društva, te tradicionalni nastup kulturno-umjetničkih društava.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.