Dani vrganja u Paki svake godine okupljaju sve više zaljubljenika u prirodu

gljive paka

Turistička zajednica Grada Novog Marofa organizirala je u suradnji s Udrugom privatnih šumovlasnika Graber – pete Dane vrganja u Paki.Uspjehu manifestacije u kojoj je uživalo nekoliko tisuća ljudi pridonijelo je i lijepo vrijeme, a ove godine Vrganijada je obogaćena i „lovom na crni tartuf“ te biciklističkom turom Županija na dva kotača.
Grad Novi Marof na čijem je čelu gradonačelnik Siniša Jenkač u posljednjih nekoliko godina aktivno radi na brendiranju turizma vezujući prepoznatljivost svog grada i okolnih mjesta uz velikog slikara naive, Ivana Rabuzina,a i Dani vrganja u Paki sve su omiljenija manifestacija vezana uz boravak u prirodi i ponudu ekoloških poljoprivrednih proizvoda u Novom Marofu.Vrganijada se ove godine održavala u dva dana, u subotu 15. rujna u Kulturnom centru Ivan Rabuzin održano je zanimljivo predavanja i stručni skup pod nazivom: "Preliminarno istraživanje nalazišta podzemnih gljiva s naglaskom na tartufe na području Varaždinske županije". Predavači su bili dr.sc. Željko Zgrablić, mr.sc. Miljenko Županić te Mario Vlašić, dipl.ing.šum.univ.spec.silv.

U nedjelju je u Paki upriličeno uz berbu vrganja i natjecanje i stručna determinacija gljiva od strane prof. Branka Bartolića iz Hrvatskog mikološkog saveza.Renata Horvatić, direktorica Turističke zajednice Novog Marofa zajedno s gradonačelnikom Sinišom Jenkačom pobrinuli su se da gostima ništa ne nedostaje, a pod velikim se šatorom mogao degustirati grah s vrganjima te nekoliko novih jela od vrganja i tartufa koje je kreirao Damir Crleni i Udruga kuhara Varaždinske županije.

Vrganijada je okupila i zaljubljenike u prirode, šetače i planinare koji su  šetnjom "spojili" dvije srednjovjekovne utvrde – Paku i Čanjevo. Među njima bili su i Varaždinci kojima smo se pridružili i mi, a posebnu dobrodošlicu i stručno vođenje šetačima je na Čanjevu priredio Anđelko Stričak, saborski zastupnik zaslužan za istraživanje i popularizaciju utvrde, uz načelnika općine Visoko te na pola puta obitelj Makaj na svom privatnom posjedu.
Sama priredba zanimljiva je i djeci i posjetiteljima koji nisu berači gljiva pa su tako najmlađi uživali u edukativnim igrama Nine Herceg, inženjerke šumarstva, koja je za njih pripremila "Gljivolov" i igru " Mladi gljivari", a odrasli u zabavnom programu u šatoru gdje ih je zabavljao Žiga Međimurski.

Oni malo brži, protrčali su malu rekreativnu utrku kroz Paku, a budući da su i dabrovi u Paki već starosjedioci zanimljivo predavanje o njima na samoj brani održao je Josip Horvat Majzek
Kao nastavak stručnog predavanja od subote bio je "Lov na crni tartuf" te su poznati tartufari u Paki, sa svojim psima, prezentirati kako izgleda traženje tih iznimno cijenjenih gljiva, kojih, ima i u našem kraju. Udruge Grofica Lujza i Magda i Luisa također su prezentirali edukativni dio koji uključuje priču o Zverinjaku - lovištu koje je obitelj Erdödy nekada imala u Paki.Dani vrganja u Paki ove su godine bili i jedna od točaka na Novomarofskoj ruti - biciklijade - Županija na dva kotača, kojoj je cilj popularizirati biciklizam i afirmirati nove rute. Uz Pizzeriu Jenki u Ključu, Caffe bar Brk u Podevčevu te restoran Ključice u Novom Marofu i Paka je bila točka za odmor.Sajam domaćih proizvoda ponudio je raznolikost ponude OPG- ova, a posebnu pozornost nama je privukla Udruga Medenjak, iz Varaždina,Kuća magične trave iz Pake, te OPG Gotić iz Varaždinskih Toplica sa svojim egzotičnim umacima, čilijima i džemovima.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.