Konferencija o cjelogodišnjem turizmu „Može li hrvatski turizam 365?

MINT TURIZAM 365

Konferencija o cjelogodišnjem turizmu „Može li hrvatski turizam 365?“ - 2. korak okupila je u hotelu Sheraton u Zagrebu  hrvatske  i strane stručnjake.Teme o kojima se raspravljalo bile su kako produljiti sezonu i kako pokrenuti turistički razvoj kontinentalne Hrvatske. Predavači su bili Christopher Hinteregger/PKF Tourismexperts iz Austrije, Tim Clancy/Via Dinarica iz Irske , Francisca Abreu/Guimaraes iz Portugala, Adam Ruszinko/HHTA iz Mađarske, Eva Štravs Podlogar /MGRT iz Slovenije, Martina Bienenfeld /TZ grada Zagreba, Burak Baykan/D-Marin group, Margarita Maruškić Kulaš/Aquatika, Leila Krešić-Jurić/EU Summit zdravstvenog turizma, Veljko Ostojić/HUT, Gordana Tomičić/Sunčani Hvar, David Gabelica/MZL Zagreb, Siniša Topalović/Horwath HTL, Tomislav Varga/Atlas, Daniela Čavlović/Manjgura, Berislav Sokač/Run Croatia, Željko Kolar/KZŽ, Joso Smolić/HOK, Iva Bencun/Zadar outdoor Festival, Saša Muminović/SLO CRO poslovni klub, Marcel Medak/Bizovačke toplice.

Konferenciju su otvorili Luka Burilović, predsjednik HGK-a, Gordana Deranja, predsjednica HUP-a i Frano Matušić, državni tajnik ministarstva turizma Republike Hrvatske. Na panelu su sudjelovali Blendi Klosi, ministar turizma i zaštite okoliša Albanije, Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore, Zdravko Počivalšek,ministar gospodarstva Slovenije  i Frano Matušić, državni tajnik ministarstva turizma Republike Hrvatske. 

U Sloveniji sezone inače ne predstavljaju problem. Unatoč tomu i te smo izazove neizravno naznačili u okviru nove Strategije održivog rasta slovenskog turizma za razdoblje do 2021. godine. Osnova su za razvoj turizma 365 nova vizija razvoja, nova geografska i nova proizvodna organiziranost slovenskog turizma. Počeli smo od temelja – od naše različitosti od ostalih i zadali smo si cilj kojim želimo postati zelena, aktivna, zdrava destinacija za iskustva s 5 zvjezdica. Želimo postati destinacija koja svoj identitet gradi na izuzetnoj kulturi i kulturnom naslijeđu. Kao što smo već rekli, nitko u turizmu ne uspijeva sam! Stoga se povezujemo i sa susjednim zemljama te zemljama šire regije. Zajedno možemo stvoriti turističke proizvode za goste s udaljenih, prekomorskih tržišta“, naglasio je Zdravko Počivalšek, ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Slovenije.

Blendi Klosi, ministar turizma i zaštite okoliša Albanije, istaknuo je:  „Albanija postaje traženo i pouzdano turističko odredište. Iz godine u godinu brojke pokazuju dvoznamenkasti porast broja stranih turista u Albaniji. No brojke turističkog razvoja nisu nam cilj. Naš je cilj razvoj elitnog i cjelogodišnjeg turizma. Za ispunjenje tih ciljeva, poduzeli smo niz inicijativa. Ovdje su četiri jake destinacije koje će osigurati produženi turizam tijekom cijele godine. Što nam je potrebno osim individualnih napora svake zemlje u našoj regiji? Trebamo uspostaviti zajedničku turističku ponudu. Moramo zajedno raditi na udaljenim tržištima“.Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore, naglasio je sljedeće: „Tema konferencije vrlo je aktualna, ne samo u slučaju Hrvatske nego i u slučaju drugih destinacija naše regije, uključujući i Crnu Goru. Konkurentska prednost destinacija naše regije nalazi se u bogatstvu i raznolikosti prirodnih i kulturnih resursa, koji bi mogli objedinjeni predstavljati naš integralni turistički proizvod. Svaka od naših destinacija treba kreirati integralno-selektivni turistički proizvod koji se zasniva na specifičnostima svake države pojedinačno, s ciljem zadovoljenja različitih turističkih potreba. Konferencija je ponudila kvalitetan osvrt na ovaj izazov za naše destinacije, ali i ideje u kojem bi pravcu trebalo usmjeriti buduće djelovanje“.  

Konferenciju je zaključila organizatorica Ivana Kolar: „Vjerujem kako je upravo cjelogodišnji turizam najvažniji zadatak daljnjeg razvoja našeg turizma na svim razinama, od strateške do operativne. Vjerujem kako ćemo jednom uspjeti povezati cijelu Hrvatsku i uvidjeti potencijal razvoja i povezivanja obale i unutrašnjosti, kako zaleđa, tako i kontinentalne Hrvatske. Turizam 365 moramo razvijati na obali, gdje smo najbolji, ali i na kontinentu, gdje za to postoje uvjeti. Mi smo jaka i uspješna turistička zemlja. Možemo biti još bolji, ali samo ako to poželimo. Za to trebamo ujedinjene destinacije sa zajedničkom vizijom razvoja, nove proizvode i kreativne doživljaje i još višu kvalitetu naših usluga i cjelokupne ponude. Snagu možemo crpiti iz brojnih potencijala koje nude priroda, kultura, sport i zdravlje. Ne ovisimo samo o lijepom vremenu. No ovisimo o našoj ugodi ili spremnosti na nove korake“.

 

 MINT

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.