Dodijeljene turističke nagrade za deset najboljih na Danima hrvatskog turizma

nagrade dht

U sklopu tradicionalne turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma, večeras su dodijeljene turističke nagrade za najbolje od najboljih u turizmu, i to u sljedećim kategorijama: Kulturna, turistička atrakcija godine, Turistički događaj godine, Inovacija u turizmu godine, Marina godine, Restoran godine, Kamp godine, Turistička agencija godine, Hotel godine, Turistička destinacija godine i nagrada „Anton Štifanić“ – za životno djelo. Podijeljeno je deset nagrada koje su uručili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar turizma Gari Cappelli, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović. 

U sklopu Dana hrvatskoga turizma prve večeri manifestacije dodijeljen je prvi dio nagrada Hrvatske turističke zajednice i nagrada Hrvatske gospodarske komore. Nagrade HGK Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku dodijeljene su poslovnome sektoru na temelju pokazatelja uspješnosti poslovanja i pokazatelja kvalitete u sveukupno četiri kategorije prema odgovarajućim potkategorijama: hoteli, kampovi, DMK putničke agencije i marine te u tri glavne kategorije: hosteli, charter kompanije i lječilišta/spa.

Najboljom destinacijom odmorišnog turizma proglašen Mali Lošinj, za ruralni odmor najbolja je Dalmatinska zagora, Zagreb je najbolja city break destinacija, a Krapinske toplice najbolje su za zdravstveni turizam. Žiri je ove godine odlučio da je najautentičnija primorska destinacija, odnosno malo misto, Sutivan na Braču, dok je šampion kontinentalnog turizma Zagorje.Ujedno, bila je ovo prilika i da se nagrade mjesta koja slave okrugle obljetnice bavljenja turizmom. Nagradu je dobio Hvar za 150. obljetnicu organiziranog turizma na otoku, za 140 godina turizma priznanje je išlo Novom Vinodolskom, dok je Crikvenica dobila priznanje za turističku tradiciju dugu 130 godina.U kategoriji „Atrakcija godine“ najboljom plažom proglašena je Girandella Sundance Sandy Family Beach u Rapcu, a u kategoriji „Rekreacija i zabava“ slavio je Vodeni planet - Terme Tuhelj. Eko-etno selo Stara Kapela nagrađeno je za održivi turizam. 

Kada govorimo o Turističkom cvijetu, koji dodjeljuje HGK, „Charter kompanija godine“ je Cata Sailing iz Trogira. U kategoriji „Lječilište i spa godine“ najbolja je opatijska Thalassotherapia, dok je hostelom godine proglašen „Boutique Hostel Forum“ iz Zadra. Najboljom malom DMK putničkom agencijom odabrana je agencija Medadria iz Rijeke, najbolja srednja DMK agencija je Calvados Club Luxury Travel iz Splita, a najbolja najveća agencija pulski Uniline. Prema mišljenju HGK najbolji mali kamp u Hrvatskoj je Jasenovo Camping iz Žaborića, a veliki zadarski Zaton.Od ove godine uvela se i kategorija glamping kampa, a najbolji u toj kategoriji je kamp „Arena One 99 Glamping" smješten u Pomeru. HGK je dodijelio i posebno priznanje za kamp s najinovativnijom ponudom smještaja, i to kampu „Plitvice Holiday Resort Rakovica". U kategoriji malih marina slavila je marina Martinis Marchi u Maslinici, srednjih šibenska D-Marin Mandalina, velikih marina Frapa iz Rogoznice, dok je posebno priznanje za najinovativniju uslugu dobila marina Punat.Najboljim malim obiteljskim hotelom ove je godine proglašen hotel Korana Srakovčić iz Karlovca, wellness hotelom Adriana Hvar Spa Hotel, a u kategoriji Stories, Croatian Unique Hotels, The Pucić Palace iz Dubrovnika. Najbolji kongresni hotel je zagrebački Westin, a gradski Esplanade. Kada govorimo o hotelu za obiteljski odmor, ove godine nagrada je išla u Poreč za Valamar Isabella Island Resort na otoku Sveti Nikola. U velikom broju hotela teško je bilo izabrati najbolje s tri zvjezdice, a tu je titulu ove godine odnio The Loop Hotel iz Zagreba. Najbolji hotel s četiri zvjezdice je Radisson Blu Resort & Spa iz Splita, a s pet zvjezdica rovinjski Monte Mulini.

 Nagrade s prve večeri

Prve večeri nagrađeni su i najbolji turistički djelatnici i ustanove.a godišnja nagrada „Anton Štifanić“ za 2017. u kategoriji ustanove, tvrtke i udruge dodijljena je državnoj ergeli Đakovo i Lipik te hotelskoj tvrtki Ilirija d.d. za organizaciju događanja „Biograd Boat Show“. Kada je riječ o pojedincima, godišnja nagrada „Anton Štifanić“ dodijeljena je dvojici pojedinaca koji su svoj život posvetili turizmu. To su Mate Mrakovčić s Krka i Josip Kufner iz Zagreba. Mrakovčić je dobio priznanje za razvoj hrvatske kamping industrije, dok je Kufner punih 40 godina radio u Gradskoj plinari Zagreb i u sumrak i zoru svakodnevno palio plinske lampe na Gornjem gradu.

Niz nagrada dodijelilo se i u kategoriji „Čovjek ključ uspjeha“. Agencijskom djelatnicom godine proglašena je Dragica Sladoljev iz agencije Kompas Travel iz Poreča. Turistički animator godine je Juraj Kirchofer koji radi u animacijskom timu Zaton Holiday Resorta, a najbolji turistički vodič je Mia Deković iz Šibenika. Djelatnik u hotelskom objektu ili kampu godine je Danijel Španjol, recepcionar u hotelu Melia Coral Plava Laguna u Umagu, a djelatnik u ugostiteljskom objektu godine je Tomica Đukić, kuhar u hotelu Osijek. Od ove je godine je i službeni kuhar i pridruženi član stožera hrvatske nogometne reprezentacije.

Najboljim privatnim iznajmljivačem proglašen je Vladimir Škrobo, vlasnik Baranjske kuće i „Sobe kod Baje“, a najbolji domaćin turističkog seljačkog domaćinstva godine je Vladimir Vlajinić iz izletišta „Na malenom brijegu“ u bilogorskom kraju. Policajka godine je Marina Sverić iz Opatije, a najbolji djelatnik u pomorskom prijevozu zadarski barkajol Zvonko Gregov.U zračnom prijevozu dobitnik nagrade je Tomislav Žepina, rukovoditelj sektora komercijale u Zračnoj luci Zadar, a u cestovnom prijevozu Ante Bonacin, vozač autobusa iz Splita te Marko Šilje, prometni redar u Dubrovniku. Prodavačicom godine proglašena je Ira Župan Bogdanović iz Crikvenice, vlasnica je suvenirnice „Kredenca“, a djelatnikom godine na uređenju okoliša progčlašen je Savica Petojević, komunalni djelatnik općine Bol. Najbolji hrvatski vatrogasac je Ivica Labaš, djelatnik Javne vatrogasne postrojbe Varaždin, turistički inspektor Ivan Klarić iz Splita, a djelatnik sustava turističkih zajednica Biserka Regvat iz Turističke zajednice grada Malog Lošinja.

Na završnoj večeri ministar turizma Gary Cappelli obratio se nazočnima ovim riječima:

Ove godine naša je zemlja ovjenčana brojnim nagradama, bolje nego ikad rangirana na svjetskoj turističkoj karti te povezana zračnim linijama sa cijelim svijetom. Svrstani smo među tri najpoželjnija odredišta u Europi, Hrvatska je ovjenčana titulom najpoželjnije nove europske destinacije za kineske turiste te je proglašena najboljom turističkom destinacijom u kanadskom Quebecu.  Iza nas je gotovo deset mjeseci turističke godine koja je bila izazovna i uzbudljiva, a vjerujem da će se pozitivni rezultati nastaviti i u posljednjim mjesecima ove rekordne godine. Ovaj uspjeh rezultat je rada svih turističkih djelatnika, svih domaćina i onih koji čine turizam boljim. Stoga bi ovim putem želio čestitati svima vama, a posebno nagrađenima, što hrvatski turizam svake godine činite sve kvalitetnijim, inovativnijim i zanimljivijim. Vjerujem da je ispred svih nas svijetla i ispunjavajuća budućnost hrvatskog turizma. Vjerujem da ćemo kroz zajedničko djelovanje i suočavanje sa svim izazovima u budućnosti i dalje obarati rekorde te učiniti hrvatski turizam još konkurentnijim, još otvorenijim i ispunjavajućim za svakog posjetitelja“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

„Turizam je vrlo specifičan sektor na kojeg snažan utjecaj ima cjelokupna zajednica. Upravo zbog toga ova svečana dodjela nagrada u sklopu Dana hrvatskog turizma predstavlja možda i najvažniji dio jer tako dodatno naglašavamo važnost i doprinos svih turističkih djelatnika u ostvarenju turističkih rezultata.  Hrvatska je danas respektabilna turistička destinacija koja iz godine u godinu zadržava pozitivne trendove rasta, a rezultat je to nesebične predanosti i rada naših ljudi. Ohrabreni odličnim ovogodišnjim rezultatima idemo snažno prema naprijed i ususret 2019. turističkoj godini“, poručio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

„Ljudski resurs je naše najveće blago i turistički uspjeh koji ostvarujemo ne bi bio moguć bez ovogodišnjih laureata. Ono što nam slijedi kao društvu je još veće povećanje kvalitete, ponude i rezultata turizma, uz jačanje drugih sektora koji će dovesti do povećanja BDP-a i opće razine blagostanja. U tome turizam posredno predstavlja veliku polugu, upravo u smislu plasmana naših domaćih proizvoda kroz turizam koji treba služiti kao naš najbolji i najveći prodajni izlog. Naime, iluzorno je očekivati kako će samo turisti u našem smještaju povećati značajno tržište našim tvrtkama. No, može se očekivati kako se naši proizvodi, od prehrane do namještaja ili IT rješenja u našem smještaju, mogu uspješno promovirati i predstaviti stranim turistima“, rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Nagrađeni  po kategorijama, u završnoj večeri Dana hrvatskog turizma u Hvaru

KULTURNA TURISTIČKA ATRAKCIJA GODINE  je  Maškovića Han, koji je pobijedio u konkurenciji  Muzej iluzija, Tvrđava Klis

TURISTIČKI DOGAĐAJ GODINE  je Rabska fjera, a u konkurenciji su bili i Renesansni festival i Sea Star Festival

INOVACIJA U TURIZMU GODINEnagradu je diobio Muzej vučedolske kulture, a pobijedio je u konkurenciji Zagreb Time Trave, Podvodni park Punat 

MARINA GODINE je Marina Frapa, Rogoznica, a pobjedu je odnjela u konkurenciji D-Marin Marina Mandalina, Šibenik i Marina Martinis Marchi, Maslinica

RESTORAN GODINE je Restoran Sv. Nikola, Poreč, a konkurenti su bili Taj Mahal, Dubrovnik i Brasserie Adriatic, Rovinj Restoran Sv. Nikola, Poreč

KAMP GODINE  je Zaton Holiday Resort, Zaton, a pobijedio je u konkurenciji Jasenovo Camping, Žaborić i Arena One 99 Glamping, Pomer Zaton 

DMK PUTNIČKA AGENCIJA GODINE  je Calvados Club Luxury Travel, Split, a u konkurenciji su bili  Uniline Travel Company, Pula i MedAdria, Rijeka

HOTEL GODINE je  Esplanade Zagreb Hotel, Zagreb, a pobijedio je u konkurenciji Hotel Monte Mulini i Valamar Collection Isabella Island Resort, Poreč 

TURISTIČKA DESTINACIJA GODINE je Zagreb, a konkurenti su bili Mali Lošinj i Zagorje Zagreb

NAGRADA “ANTON ŠTIFANIĆ” Nagrada za životno djelo uručena je Jerku Sladoljevu


Ovom dodjelom nagrada su zaključeni Dani hrvatskog turizma u gradu Hvaru na otoku Hvaru, a na manifestaciji je sudjelovalo preko tisuću i osamsto sudionika iz hrvatskog turističkog sustava te iz poslovnog i društvenog života.Organizatori skupa su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora uz potporu Grada Hvara  i Turističke zajednice Grada Hvara koji ove godine obilježavaju 150 godina organiziranog turizma.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.