Hrvatska će biti domaćin međuparlamentarne konferencije o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike

tolušić

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je danas, 29. listopada 2018. godine zajedno s predsjednikom Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Tomislavom Panenićem Međuparlamentarnu konferenciju pod nazivom „Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede“ koja će se u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog sabora održati u Zagrebu, 22. i 23. studenog ove godine.Konferencija je organizirana s ciljem susreta predstavnika parlamenata svih 28 zemalja članica Europske unije koji će raspravljati o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i uloge nacionalnih parlamenata u formiranju iste.

U raspravama o budućoj ZPP Ministarstvo poljoprivrede aktivno sudjeluje putem svojih predstavnika na radnim tijelima Vijeća EU, na kojima se iznose službene pozicije država članica. Međutim, s obzirom na važnost i sveobuhvatnost ZPP-a vrlo je važno da se u ovu tematiku uključe sve relevantne institucije kako bismo promovirali i iskazali hrvatska stajališta.

„Kada se dogovaraju smjernice za razdoblje od čak 7 godina najvažnije je razmjenjivati mišljenja, dijeliti iskustva, gledati u budućnost i uzeti u obzir sve informacije, istraživanja,  stanje poljoprivrede i tržišta poljoprivrednih proizvoda na globalnoj razini - kako bi ono oko čega ćemo se na kraju dogovoriti imalo stvarnu težinu i bilo od koristi za naše poljoprivredne proizvođače.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao Ponavljam, u cijeloj toj priči nama u Hrvatskoj najvažnije je koju će dobrobit od toga imati naš poljoprivrednik, naš proizvođač hrane i naš potrošač. Mi smo odredili ciljeve koje želimo da se uvaže u narednom programskom razdoblju i na svim razinama ih komuniciramo. Unija se temelji na razumijevanju različitosti i čvrsto vjerujem da se to načelo neće napustiti.“

 Na Međuparlamentarnoj konferenciji posebno će se osvrnuti na četiri aktualne teme za koje vjerujemo da su od interesa za sve sudionike, neovisno o tome koju državu predstavljaju. Prva od njih bit će posvećena nacionalnim strateškim planovima, koji čine okosnicu predložene reforme i značajan odmak od još uvijek važećeg koncepta zajedničke poljoprivredne politike sastavljene od dva odvojena skupa mjera dohodovne i tržišne potpore s jedne strane, te strukturnih mjera s druge strane.

Raspravljat će se i o pitanju generacijske obnove te ulozi politike ruralnog razvoja u lokalnim zajednicama, od stvaranja novih radnih mjesta do unaprjeđenja životnih uvjeta u tim prostorima ulaganjem u potrebnu infrastrukturu, te načine kako lokalna uprava može bolje iskoristiti mogućnosti financiranja u okviru programa ruralnog razvoja. Značajna tema o kojoj će se razgovarati su i korištenje novih znanja i inovacija u poljoprivredi koji bi mogle povećati sigurnost i kvalitetu proizvoda, a samim time i konkurentnost i prihode  u sektoru poljoprivrede. 

Konferencija će biti sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.