U izletištu Zlatne gorice predstavljen menu za Svečani bal Varaždinske županije, 1. veljače

bal

U izletištu Zlatne gorice na Banjšćini, predstavljen je balski pjenušac i menu za Svečani bal Varaždinske županije koji će se održati u novoobnovljenoj velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Pjenušac se u Zlatnim goricama proizvodi od sorte chardonnay, a podsjetnik je to na poznati pjenušac koji je još 1859. počeo proizvoditi dr. Aleksandar Halter u jednoj od prvih tvornica pjenušaca izvan Francuske. Tradiciju građanskih balova nastavila je još 1995. godine Hrvatsko-austrijska kulturna zajednica, ali se ta tradicija prije nekoliko godina ugasila, pa je održavanje Svečanog bala koji sada organizira Turistička zajednica Varaždinske županije za svaku pohvalu jer se nastavlja i na onu stariju i na tu noviju tradiciju tog gala društvenog događanja koji se zasniva na plesu, gastronomiji i dobrim emocijama.


O novom balu, koji će se održati 1. veljače na press konferenciji u Zlatnim goricama govorili su Natalija Martinčević, predsjednica TZ Varaždinske županije i Miran Bojanić Morandini, direktor turističkog ureda TZ Varaždinske županije, a nazočio joj je i župan Radimir Čačić. Balske delicije od domaćih namirnica predstavila Ljerka Šebečić, iz hotela Minerva iz Varaždinskih Toplica, a gostima će biti servirani pašteta od pastrve, tatarski biftek, pate od fazana, kašnjača u vrganjima, pileći pate, ždrebeći pršut, domaće kobasice, sir s vrhnjem domaćim uljem i košticama,njoki od bućinog brašna, patka punjena mlincima na posteljici od povrća s pireom od buče, odrezak od vepra, goveđi file u kori od bućinog brašna,kuhani štrukli, toplička kupališna torta po receptu iz 19. stoljeća.
Turistička zajednica i Varaždinska županija organiziraju Svečani bal Varaždinske županije s ciljem promocije najboljeg iz naše županije rečeno je ovom prigodom pa će osim kulinarske ponude bazirane na domaćim proizvodima iz OPG-a Varaždinske županije i balske haljine po mjeri biti djelo domaćih dizajnerica Snježane Radev, Blaženke Roth, Ana Kraš Šoštarić, Željke Vidović Škec, Melite Kukec i Ivane Kuzminski koje će se predstaviti na balskoj modnoj reviji. Po prvi puta predstavit će se i ilirske narodne nošnje koje će nositi članovi Varaždinskog folklornog ansambla.

Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda, naglasio je važnost balova, te se osvrnuo na 72. bal Gradišćanskih Hrvata, koji se održao u Beču, a na kojem su prisustvovali i članovi organizacijskog odbora Svečanog bala Varaždinske županije.- Imamo veliki broj prijatelja i partnera koji će nas posjetiti na našem balu i drago mi je da ćemo se ponovno s njima povezati. Vjerujem da ćemo ostvariti i nova poznanstva i naš bal već sljedeće godine nadograditi novima sadržajima – naglasio je Rojnik.Na konferenciji za medije prisustvovali su i Jasna Jakovljević, intendantica HNK Varaždin, Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole Varaždin, proslavljena varaždinska sopranistica Lidija Horvat Dunjko i Vid Novak, pijanist. Najvrijednije na našem balu zasigurno je gostoljubivost i pozivamo sve građane da nam se pridruže na Svečanom balu – naglasio je Miran Bojanić Morandini, direktor TZ Varaždinske županije.
Glazbeni program posvećen je 190-godišnjoj tradiciji Glazbene škole Varaždin.. Na balu će nastupiti svjetske glazbene dive Lana Kos i Jelena Štefanić, te studentica pjevanja Lucija Spevec. Bit će tu i Dubravka Vukalović i Bruno Vlahek, ansambl Mozart, Irma Dragičević i Vid Novak, a plesni orkestar je Varaždinski komorni orkestar. Ulaznice su 250 i 350 kuna, a kupuju se na blagajni kazališta. Zadani dress kod su večernja odijela i balske haljine. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.