Dani otvorenih vrata Solane Nin

Dani otvorenih vrata Solane Nin

U četvrtak 13. lipnja, Solana Nin tradicionalno otvara svoja vrata posjetiteljima koji će moći do kasnih večernjih sati uživati u besplatnim obilascima uz stručno vodstvo. Solana je prije dvije godine doživjela poplavu, sve je bilo potopljeno, od skladišta, upravne zgrade, muzeja, kuće soli, a bazeni soli uništeni i oštećeni. Solana Nin dala je sve od sebe i svojim snagama obnovila muzej, kuću soli, popravila bazene soli i pripremila se za novu turističku sezonu. Niz sadržaja za sve generacije u Solani Nin dostupan je cijele sezone, a dani otvorenih vrata ponavljati će se svaka dva tjedna.

U sklopu muzeja nalazi se i suvenirnica u kojoj se mogu pronaći razni proizvodi od soli i sa soli kao što su sladoled, čokolade, keksi, kozmetika itd.

Osim u bogatom asortimanu proizvoda sa soli posjetitelji mogu pogledati stare fotografije, alate s kojima se sol prikupljala tijekom povijesti, dokumentarni film o Solani i još puno toga.

Kuća soli izložbeni je prostor čija je unutrašnjost obložena solju i koja nudi razni interaktivni i edukativni sadržaj. Tu posjetitelji mogu vidjeti fascinantne fotografije, kako iz davne prošlosti tako i one iz novijeg vremena, na kojima je zabilježen mukotrpan rad, generacije radnika, povijest i tradicija.

Isto tako u Kući soli nalazi se velika maketa Solane obložena staklom sa svjetlosnim efektima te se pomoću nje posjetiteljima može bolje vizualno približiti način rada, izgled područja koji pokriva Solana zajedno s bazenima. 

Sol - bijelo zlato, sredstvo zbog kojeg se ratovalo, nekadašnja valuta, sredstvo za trampu, začin, bez njega se jednostavno nije moglo živjeti u prošlosti, a teško se bez tog proizvoda može zamisliti i današnji život. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.