Već punih pet godina Festival varaždinskih dvorišta simbolički označava početak ljeta

festival dvorišta

Već punih pet godina Festival varaždinskih dvorišta koji se ove godine održava , 6. i 7. srpnja, simbolički označava početak ljeta, a njime i bogati kulturno-turistički program prepun događanja koja su Varaždinu i priskrbila naziv „grad festivala“.Festival varaždinskih dvorišta, najstariji je “mladi” festival u Varaždinu, osmišljen i pokrenut kako bi se obogatila turistička i kulturna ponuda Varaždina i njegove slavne povijesne jezgre, a grad Varaždin potvrdilo kao jednu od najvažnijih, najzanimljivijih i najživahnijih ljetnih destinacija na hrvatskom kontinentu.

Povijesna jezgra Varaždina, obnavljana i s ljubavlju čuvana, zauzima otprilike 35 hektara površine. Svaka zgrada, pročelje, ulica, trg i park na tom nevelikom prostoru priča priču o gradskom životu, kulturi i duhu Varaždina kroz stoljeća.No, izvana vidljiva raskoš današnjeg Varaždina nije njegovo jedino bogatstvo. Iza haustora gotovo svake kuće u varaždinskoj jezgri, u intimi dvorišta skriva se i nastavlja priča o Varaždinu.Dvorišta su mjesta gdje javna vizura prepušta mjesto privatnom životu i prikazuje gradski život u osobnijem svjetlu.

Potpuno upoznavanje jednog grada i njegovih stanovnika moguće je samo ako se iskuse obje sfere gradskog života – javna, vidljiva, i privatna, često skrivena.Festival varaždinskih dvorišta pruža upravo to – priliku da se upozna intima grada i Varaždinci u njihovom privatnom okruženju i to kroz bogati kulturni, zabavni i gastronomski festivalski program.Već u svom prvom izdanju, Festival varaždinskih dvorišta pokazao se kao uspješna manifestacija. Tajne skrivenih kutaka Varaždina upoznali su brojni turisti, ali i brojni Varaždinci koji su po prvi puta imali prilike vidjeti do tada skrivene ljepote dvorišta u gradskoj jezgri. Od tada, festival se kvantitativno i kvalitativno razvijao te je postao stalno godišnje događanje na početku ljeta koje privlači posjetitelje iz Hrvatske, ali i Slovenije, Mađarske i Austrije.Ovogodišnji će festival biti najveći, najbogatiji i najzanimljiviji do sada. Okupit će čak 14 dvorišta u povijesnoj jezgri Varaždina, program će se protegnuti i na nedjelju, a prvi put će dio službenog programa festivala biti i kazališna premijera. HNK u Varaždinu će, naime, u sklopu Festivala varaždinskih dvorišta, u atriju Starog grada, možda i najpoznatijem varaždinskom “dvorištu”, premijerno izvesti raskošnu produkciju ambijentalnog kazališta, predstavu “Horor diptih” nastalu po pričama E. A. Poea.


STARI GRAD
10.00 sati PUCANJ IZ KUBURA I TOPA
Stari grad zauzima posebno mjesto u srcima i dušama Varaždinaca, a uz to je svakako i najfotografiranija vizura grada. Pretražite #varazdin na Instagramu i uvjerit ćete se da je Stari grad foto-sinonim za Varaždin pa je potpuno opravdano da Festival varaždinskih dvorišta simbolički započne s te lokacije i to pucnjem iz topa Varaždinske građanske garde i kubura Keglević straže iz Kostela.
ATRIJ STAROG GRADA
21.30 sati HORROR DIPTIH (prema pričama Edgara Allan Poea: Pad kuće Usher i William Wilson)
premijera
Kooprodukcija HNK u Varaždinu i GMV
Redateljica: Ksenija Krčar

Festival varaždinskih dvorišta će prvi put zakoračiti u čarobni atrij Staroga grada, možda i najpoznatije varaždinsko „dvorište“ u kojem bi svaki kamen, svaka stuba i svaka kolonada mogli ispričati bezbrojne priče o povijesti, uzbudljivim, a možda i uznemirujućim događajima. Takva je kulisa i pozornica upravo savršeno mjesto za kazališne predstave, a što može ljetnu večer u atriju starog dvorca učiniti još uzbudljivijom nego malo horora? Za uzbuđenje će se pobrinuti HNK u Varaždinu koji će, prvi put kao dio programa Festivala varaždinskih dvorišta, premijerno izvesti svoju novu predstavu – “Horor diptih”.

“Horor diptih”, u režiji i dramatizaciji Ksenije Krčar, rađen po pričama “Pad kuće Usher” i “William Wilson” Edgara Allana Poea gledatelje će spojem ambijenta, kazališta, glazbe i audiovizualnih umjetnosti uroniti duboko u tjeskoban svijet dviju napetih i jezovitih priča jednog od istinskih genijalaca žanra horora. Glavne uloge igraju Marinko Prga, Paško Vukasović te Nikša Eldan i Filip Eldan. Svečana premijera bit će održana u subotu 6. srpnja, a reprize su na rasporedu 7., 11., 13. i 14. srpnja, sve s početkom u 21.30 u atriju Starog grada.

DVORIŠTE VUGRINEC, Bakačeva ulica 10
Tekstilno tehnološki fakultet i Varteks – Dvorište s pepita uzorkom
Od tkanja pepita materijala do odjevnog predmeta varaždinskog brenda VARTEKS
prezentacije, promocije, izložba

Osim Starog grada, baroknih palača i Špancirfesta jedan od nezaobilaznih simbola Varaždina je njegova industrijska prošlost (i sadašnjost) koju pak najbolje simbolizira Varteks. U proteklih više od stotinu godina, varaždinski tekstilni div odjenuo je generacije, pronio je ime Varaždina diljem Europe i svijeta, a to nastavlja činiti i dalje u suvremenim, globalnim okolnostima. Jedan od zaloga za budućnost Varteksa je i suradnja s mladim dizajnerima Tekstilno-tehnološkog fakulteta, a plod te suradnje i želje da se složen put od kreativne ideje do gotovog odjevnog predmeta približi široj publici je i Pepita dvorište, nazvano po bezvremenskom modnom uzorku, na Festivalu varaždinskih dvorišta.

Dvorište s pepita uzorkom smjestit će se u dvorištu Vugrinec u neposrednoj blizini Trga Miljenka Stančića i posjetiteljima će omogućiti da vrlo zorno, praktično, čak i samostalno, upoznaju, iskuse i isprobaju sve faze izrade odjevnog predmeta. Uz mnoštvo aktivnosti te pravi tkalački stan i dizajnerske radionice s naglaskom na pepita uzorak, ovo dvorište ugostit će i izložbe modnih radova i prototipova nastalih u suradnji Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Varteksa te mnoštvo zanimljivih detalja iz modne povijesti Varaždina i povijesti odijevanja općenito, prikazanih kroz instalacije, ilustracije, fotografije i zapise.
Posjetitelji će u okviru radionice “Moj dizajn, moj kaput” imati mogućnost osmisliti i dizajnirati „svoj“ unikatni kaput, a uz stručnu pomoć dizajnera i studenata Tekstilno tehnološkog fakulteta.  Stručni žiri na kraju će između prijedloga odabrati najbolji dizajn te će isti, s pepita uzorkom, izraditi Varteks i pokloniti osobi koja ga je dizajnirala.

 

DVORIŠTE UMJETNIČKI – FINO / Dvorište Galerije Zlati ajngel
Ljudevita Gaja 15
RAW FOOD BREAK u Medenjaku
IZLOŽBA SLIKA ZDENKA HUZJANA (Ljubljana) u galeriji Zlati ajngel

Umjetnost je širok pojam i oko granica njezine definicije vođene su i pisane mnoge rasprave. No, bilo bi nepravedno umijeće osmišljavanja i pripreme nevjerojatno finih jela, velikih i malih, ne smatrati umjetnošću. Udruga Medenjak, koja već godinama promiče svijest o tome kako iznimno zdrava hrana može biti i iznimno fina, okuplja takve umjetnike, koji su (između ostalog) osmislili čitav niz prirodnih, zdravih slanih i slatkih grickalica čiji okusi, mirisi, ali i sam izgled zasigurno ulaze u polje umjetnosti.

Za Festival varaždinskih dvorišta, Medenjak i galerija Zlati ajngel, u istoimenom dvorištu u ulici Ljudevita Gaja kreirat će finu umjetničku oazu. Uz svoje već nadaleko poznate zdrave zalogaje, Medenjak će poseban naglasak staviti na “rawfood” –  jela od sirovih namirnica, idealna za ljetni vikend, dok će izložba slika Zdenka Huzjana u samoj galeriji ponuditi odmor za oči i dušu.


DVORIŠTE ART ŠTACUN
Uska ulica 6
CHILL-AJ i KREIRAJ po varaždinski

Dvorište Art Štacun važno je mjesto Festivala varaždinskih dvorišta, zelena oaza skrivena u haustoru jedne od najšarmantnijih ulica povijesne gradske jezgre – Uske ulice. Ono je jedno od prvih koje je započelo transformaciju Uske u umjetničku ulicu, a način na koji su vlasnice uredile i otvorile dvorište bio je jedna od inspiracija za nastanak Festivala dvorišta, posvećenog upravo tim divnim, skrivenim kutcima Varaždina.

Asortiman četveročlanog entuzijastičnog Art Štacun kolektiva sastoji se od ručno rađenih uporabnih i dekorativnih predmeta za dom, izrađenih s velikom ljubavlju od prirodnih materijala: drva, keramike i tekstila, odnosno različitih predmeta koji u Art Štacunu dobivaju novo ruho i funkciju. Na ovogodišnjem Festivalu varaždinskih dvorišta, dvorište Art Štacun priuštit će posjetiteljima opuštanje u skrivenom zelenilu povijesne jezgre i uranjanje u kreativnost i ljepotu stvaranja.

 
DVORIŠTE CVEK, Ivana Kukuljevića 7
Društvo arhitekata Varaždin
VRIJEDNOST ARHITEKTURE – IZLOŽBE, PREZENTACIJE, RADIONICE…
nedjelja u 10 sati EDUKATIVNA ARHITEKTONSKA ŠETNJA ZA GRAĐANE

Uživanje u današnjem Varaždinu dugujemo generacijama i generacijama koje su ga gradile, čuvale i modernizirale. Arhitektonska baština jednog grada međutim, pogotovo kada se radi o povijesnom i nevjerojatno očuvanom biseru poput Varaždina, nisu samo zdanja stara više stotina godina. Gradovi su živući organizmi, koji se mijenjaju i prilagođavaju vremenima, a takva je i njihova arhitektura, koja ostaje najvidljiviji i najopipljiviji simbol nekog razdoblja.

Izgradnja i razvoj Varaždina nisu zastali s barokom ili klasicizmom, nastavili su se i u modernim vremenima, kroz čitavo dvadeseto stoljeće, te ostavili dubok i vrijedan trag u vizurama grada i svijesti građana. Njezinom istraživanju, mapiranju i, posebno važno, popularizaciji u posljednjih nekoliko godina doprinosi Radna skupina Varaždin Društva arhitekata Varaždin.

Mladi i motivirani arhitekti u dvorištu Cvek izložit će i predstaviti svoje radove, fotografije, nalaze, interpretacije i spoznaje te posjetiteljima dočarati da su suvremene vizure njihovog djetinjstva vrijedne ne samo kao uspomena, nego kao i moderna baština. Nikako ne treba propustiti ni nedjeljnu vođenu šetnju modernom arhitekturom Varaždina.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.