Dođite u Scheiericu u Čakovcu na društveno-kulturne i umjetničke programe Nove prakse

Tara Novak

Dođite u Scheiericu u Čakovcu na društveno-kulturne i umjetničke programe, gdje se ovomprigodom predstavlja mlada umjetnica Tara Ivanišević performansom "Sve i ona 2.1"U petak, 9. kolovoza u 18 sati u zgradi Scheier u Čakovcu održat će se prvi umjetnički događaj u sklopu projekta Nove Prakse: Izvedba performansa "Sve i ona 2.1"  vizualne umjetnice Tare Ivanišević, umjetnice s osobitim interesom za performativna, privremena i okolnosna svojstva umjetničkih radova. Umjetnica Tara Ivanišević diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu s titulom magistrice Animiranog filma i novih medija. Njezini dosadašnji radovi rađeni su u različitim oblicima i medijima, interdisciplinarnog pristupa dok trenutno najviše radi s filmom, fotografijom, tekstom i izvedbom.

Najnoviji tematski interesi su joj sistematičan 'tihi' rad, (ne)mogućnost i manifestacija užitka (u kapitalizmu) i tijelo kao prva razina materijalnosti / bivanja u svijetu. Izvedbom, odnosno performansom Sve i ona 2.1 autorica tematizira rod i performativnost istog. U proširenom smislu, pitanju roda i prepoznatljivosti "muških" i "ženskih" ljudskih karakteristika pristupa na sličan način, nanovo ih gradeći, afirmirajući, preispitujući, negirajući i ponekad prihvaćajući. Inačica 2.1 označava sljedeću razvojnu fazu izvedbe u kojoj se očituju elementi vremenskog odmaka od zadnje izvedbe, promjena fizikaliteta autorice, razrada i daljnji razvoj interesa prema temi s naglaskom na otklon od očekivanog, tj. onoga što se podrazumijeva o rodu ili vidi na temelju vizualne procjene. Čakovec i zgrada Scheier predstavljaju novi kulturni i umjetnički kontekst koji izmješta rad iz poznatog zagrebačkog okruženja i publike u kojoj je originalno nastao, time nastavljajući praksu koja je krenula izvedbama u Splitu (Sve i ona 1.1) i Varaždinu (Sve i ona 1.2).

Društveno-kulturni i umjetnički programi u sklopu projekta Nove prakse Projekt Nove Prakse koji u zgradi Scheier uspostavlja višenamjenski društveno-kulturni centar će od ovog ljeta pa sve do kraja 2019. godine ugostiti 10 novomedijskih, interdisciplinarnih i suvremenih društveno-kulturnih i umjetničkih programa. Ulaz na sve programe bit će slobodan. Kroz odabir programa cilj je potaknuti kvalitetnu produkciju te suvremenim sadržajima obogatiti centar grada Čakovca i Međimurske županije.

Javnim pozivima projekta daje se potpora suvremenim umjetničkim sadržajima te se potiču proaktivni društveno-kulturni i umjetnički programi koji se bave aktualnim društveno-kulturnim temama interaktivnim pristupom kroz izložbe, predstave, performanse, projekcije, instalacije, intervencije, koncerte i sl. U sklopu prvog javnog poziva za podršku društveno-kulturnim i umjetničkim programima u zgradi Scheier u 2019. godini odabrani su te će se predstaviti sljedećih 10 programa iz područja izvedbene, filmske, glazbene i likovne umjetnosti: 09.08. Sve i ona 2.1 // Tara Ivanišević 4. rujna. Dijete od pijeska // Antonia Kuzmanić, Udruga za kulturu i sport Pozitivna sila 10.10. Politički performans // Zvonimir Dobrović, Udruga Domino 18.10. Čudesni svijet nadnaravnih bića // Iva Lulić 02.11. Gušenje polikromije i Muzej lomova // Zagušljivi dim i Tina Čatlaić 02.11. Das Unbehagen // Bojan Koštić 09.11. Zauvijek // Monika Rusak 15.11. Priča o sloniću Babaru // Danijela Petrić, Udruga Mala opera 22.11. III_IV // Vana Gaćina 09.12. #pivilion_dot_net // Dina Karadžić, Umjetnička organizacija Format C Svi zainteresirani su pozvani da sudjeluju i posjete programe, a novosti i sve dodatne informacije o aktivnostima na projektu Nove prakse mogu pronaći na web stranici scheier.hr te na društvenim mrežama projekta (Facebook, Instagram). Društveno-kulturni i umjetnički programi organiziraju se u sklopu projekta Nove prakse - sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a sufinancira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.