Uoči 304. viteškog natjecanja, Sinjske alke, u Bari pobijedio Ante Zorica

ALKARI

Uoči ovogodišnje 304. po redu Sinjske alke, koja se održava u nedjelju, 4. kolovoza, održana je i 304. Bara prvo prednatjecanje na kojem je pobijedio alkar Ante Zorica s osvojenih 8 punata u tri utrke u kojima je pogodio čak dvije sride i jednom u dva.

Ante Zorica  trostruki je slavodobitnik Alke i slavodobitnik svečane Alke u Vukovaru, što ga čini najtrofejnijim alkarom. Prošle godine također je osvojio natjecanje za Baru u pripetavanju s još dvojicom alkara. Danas se održava natjecanje koje se naziva Čoja, a glavno je ono pravo natjecanje, u nedjelju, koje će posjetiti i državni vrh.

Viteška igra Sinjska alka ustanovljena je kao spomen na pobjedu Sinjana nad Turcima 1715. godine i u zahvalu Bogorodici koja je prema legendi spasila Sinj i njegove branitelje. Od tada, u gotovo neprekinutom kontinuitetu održava do danas prema strogo kodificiranom pravilniku, Statutu Alke koji osigurava autentičnost i potanko govori o njenom nastanku, svrsi i pravilima.
Utemeljena na širim europskim i orijentalnim tradicijama, Alka je transponirana u autentični, lokalni izraz Cetinske krajine. Sinjska alka je 2010. godine uvrštena na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Izvor: (MK) Culturnet

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.