Josipa Lisac ponovno na Ferragosto JAM festivalu

Josipa Lisac ponovno na Ferragosto JAM festivalu

"Trenutak nakon što sam pročitao vijest da će Josipa Lisac nastupati na Ferragosto Jam festivalu u Orahovici, proživio sam u uzbuđenju proizvedenom pod pritiskom paralelnog dvoznaka upitnika i uskličnika. Prva asocijacija mi je bila da to ili Josipa ili Ferragosto neće moći podnijeti. I dok su humoristične asocijacije išle sve do ekstremnog polariteta treša, da sada još treba samo pozvati Mišu Kovača, pa da festival uz svoju kraljicu dobije i kralja (ne u smislu da se njih dvoje na bilo koji način poistovjeti, već da oboje podjednako, samo iz upravo suprotnih razloga ne pripadaju ovoj priči), moja je uzbuđenost bila metafizičke naravi. Mogu li se te dvije energije, Ferragosto s jedne i Josipa Lisac s druge, pa čak i smiju li, spajati?",zapitao se novinar Pavle Perković 2016. godine.

Itekako mogu jer Josipa je i ove godine ponovo jedan od headlinera na ovogodišnjem Feragosto JAM festivalu u Orahovici čiji su organizatori u posljednjim pripremama za svoje dosad najbogatije izdanje. Jedna od naših najcjenjenijih glazbenica i umjetnica ove će godine nastupiti u subotu, 3. kolovoza, a glavnu pozornicu će dijeliti s vrhunskim glazbenicima:Partibrejkersima, Urbanom & 4 i Vojkom V. Plejadi ovih impresivnih imena pridružit će se i predstavnici alternativne scene i brojni DJ-i. 
Od svojih početaka Ferragosto JAM usmjeren je na rock, punk, hip hop i srodne žanrove regionalne alternativne i mainstream scene, a kako se u njega uklapa Josipa Lisac kojoj će ovo biti treći nastup na festivalu i koja je svoje velike hitove u posljednje vrijeme obradila u jazzy aranžmanima, ponovo je objasnionovinar s početka teksta:
"U 22:15, točno prema rasporedu, solo truba otvorila je koncert pred najbrojnijim auditorijem u ova dva dana. Strahu od sabotaže, postalo je izvjesno već uz prve tonove intra, nije bilo mjesta. Publika je bila zainteresirana i u Josipi su vidjeli predstavnicu svega onoga drugačije divljeg što i sami osjećaju na ovom mjestu gdje smiju biti slobodni. Ne da se Josipa nije uklopila, nego je savršeno pripadala. Malo je onih koji u tim godinama svojom pojavom mogu osvojiti publiku u kojoj, siguran sam, velika većina nikada nije čula kako zvuči muzički masterpiece na hrvatski način 'Dnevnik jedne ljubavi'", napisao je Pavle, a zatim zaključio:
"Ispada da je u onoj početnoj metafizičkoj pošalici o nespojivosti Josipe i Ferragosta ipak festival izvukao deblji kraj".
 

Ovu godinu Josipa Lisac obilježila je izdanjem "Josipa Lisac from Croatia Records...tu u mojoj duši stanuješ..." objavljenim krajem prošle godine prvo naBlu-Rayu i dvostrukom CD-u, a potom ove godine i na vinilu. Upravo je ovavinilna ploča već drugi mjesec zaredom najprodavanija u Hrvatskoj. Album je nagrađen Porinom u tri kategorije: Najbolja ženska vokalna izvedba, Najbolja snimka i Najbolja produkcija, a Josipin Blu-ray, snimljen s 4K kamerama i u Dolby stereo zvuku, prikazan je i na velikim platnu, u Cinestar kinima.
Koncertno aktivna Josipa Lisac oduševila je i punu Šalatu nastupivši po prvi put na jednoj od najljepših zagrebačkih ljetnih pozornica 6. srpnja na kojem je u dva i pola sata napravila presjek najvećih hitova u svojoj više od 50 godina dugoj karijeri te izmamila ovacije oduševljene publike.
I baš kao u stihovima jednog od njenih posljednjih hitova "Moja magija", ona živi jer sanja i sanja jer živi, a njena magija se nastavlja.

Vinil, dvostruki CD i Blu-ray "Josipa Lisac from Croatia Recordsa Studio...tu u mojoj duši stanuješ" možete kupiti na svim prodajnima mjestima Croatia Recordsa i u našem webshopu.

Foto: Mare Milin

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.