Na natjecanju u rezanju krčkog pršuta i portal Hia

rezanje pršuta na lovrečevo

Krčki pršut zaštićen je oznakom zemljopisnog porijekla na razini EU zahvaljujući pršutaru Vijeku Žužiću, i njegovoj obitelji. Posebnost krčkog pršuta je da je nasoljen samoniklim začinskim biljem s otoka Krka, ne dimi se i sazrijeva u koži i naravno suši se na krčkoj buri. Sam Vjeko objašnjava to ovim riječima
„To je tradicija koju su me naučili moji djedovi, koja je zapravo spoj pršutarstva Istre i Dalmacije. Dok Istrani rade pršut bez kože i ne dime ga, Dalmatinci ostavljaju kožu i dime ga. A moj pršut ima kožu, ali se ne dimi nego se samo suši na vjetru“.
Upravo njemu može se zahvaliti i inicijativa Turističke zajednice otoka Krka, da taj proizvod na poseban način slavi, pa se tako već osmu godinu zaredom u okviru tradicionalnog krčkog sajma Lovrečeva, upriličuje i natjecanje u rezanju krčkog pršuta. Uz domaćine, tome se redovito pridružuju i gosti, ali ne bilo kakvi već su to predstavnici medija, koji na poseban način sudjeluju u promociji te najreprezentativnije krčke delicije. Tako je ove godine u natjecanju sudjelovao i portal HIA. Uz Krčki rezao se i Dalmatinski i Drniški pršut, a apsolutni pobjednik bila je ekipa Grada Krka.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.