Rudi Grula, spiritus movens Međimurja kao najbolje kontinentalne turističke destinacije

rudi grula

U Accredo adrenalinskom centru na Zasadbregu 243, Međimurska županija je priredila posebnu prezentaciju dobivene nagrade odnosno titule najbolje kontinentalne turističke destinacije u 2019. koja je Međimurju dodijeljena na nedavnim Danima hrvatskog turizma u Vinkovcima. O tome su s ponosom govorili župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman, te Rudi Grula, direktor TZ Međimurske županije koji je već godinama poznat i kao spiritus movens međimurske turističke priče. Na prezentaciji su svoje nagrade predstavili i direktor Life Class Termi Sveti Martin, Igor Nekić i načelnik Općine Sveti Martin na Muri, Dražen Crnčec, a evo kako nam je dobivanje te prestižne turističke titule predočio Rudi Grula.

 

- Kako ste Povjerenstvu za nagrade na Danima hrvatskog turizma prezentirali svoju destinaciju?

- Povjerenstvo čine tri neovisna žirija koja osim odgledane prezentacije to provjere i na licu mjesta. Prvo smo im prezentirali Međimurje kao regiju u pokretu i destinaciju koja je brendirana i specijalizirana za aktivan i zdrav odmor. Krenemo li od kulture, Međimurje ima oko 60 različitih kulturnih dobara koja su uključena u turističku ponudu Međimurja. Ne samo Muzej Međimurja i Preloga nego su tu i oni maleni poklonci, kovačnice i niz drugih malih atrakcija, a naravno i ono što  je najvrednije, a to je međimurska popevka koja je od prošle godine uključena na Listu svjetske baštine UNESCO-a kao nematerijalno kulturno blago i to je nešto što je ne samo dio našeg kulturnog već i međimurskog turističkog identiteta. Tu su i druge atrakcije kao što je rodna kuća Rudolfa Steinera, mlin na Muri itd.

Cikloturizam, manifestacije i dobra zabava

- Osim kulture, vaš je adut i ljepota krajolika i prirode?

- Naravno, druga velika atrakcija i naš veliki adut je prirodna baština s Regionalnim parkom prirode Mura Drava.Ujedno to je i međunarodni rezervat biosfere Mura - Drava koji ima znak UNESCO-a, pa možemo biti ponosni i na to da Međimurje danas ima dva znaka UNESCO-a, jedan za kulturnu i jedan za prirodnu baštinu.

Malo je tako malih krajeva u svijetu koji se mogu podičiti takvim brendom. Međimurska prelijepa priroda nešto je što privlači sa svojim vidicima, krajolicima i bioraznolikošću, a kad je spojena s turističkim sadržajima kao što su biciklizam ili organizirana događanja ponuda je to koju se ne može zaobići. Uskoro ćemo predstaviti i lokalitet Bedekovićeve grabe, koji će uskoro zasjati u punom sjaju.Znano je i da posjetitelje u Međimurje privlače i mnogobrojne manifestacije, poput Porcijunkulova i drugih pa do Urbanova - priče sa štrigovske vinske ceste i jednog od najjačih brendova u razvoja vinskog turizma u RH. Tu su naravno i urbani događaji u ruralnom prostoru, poput Forest Landa koji spada u red iznimno popularnih tehno događanja.

- Kako je zaživio biciklistički turizam, vi ste među prvima imali i tu ponudu?

- Tako je i rekreacija, počevši od dobre cikloturističke ponude, gdje  su naš recept prihvatili i u susjednim županijama pa čak i u Mađarskoj, znanje je koje prodajemo. Razvili smo i brend kvalitete Cyclist Welcome, a kad govorimo o sportu i rekreaciji imamo što reći i o  ribolovnim poligonima i sportskom ribolovu, bazenima poput kompleksa Toplica Sveti Martin ili kompleksu bazena u Čakovcu.

Healthiness destinacija - kombinacija wellnessa, zdrave prehrane i aktivnog odmora te neinvazivne medicine

- Tematski parkovi u Međimurju su čudo kakvog nema u drugim krajevima, po čemu ste sve jedinstveni?

- Nezaobilazni dio ponude je i zabava. Eto, ove godine kao što znate Toplice Sveti Martin uvele su Aquagan, a tu su i naši adrenalinski parkovi kao što je Accredo centar u kojem se danas nalazimo, koji spada u red najboljih takvih mjesta u Hrvatskoj, ali ne samo sa sadržajima već i svime što pruža. Tu su i naši tematski parkovi - mali parkovi poput Grada labirinata, ali svi su u potpunosti specifični.  Imamo i druge parkove, ali ono što je također Međimurje izdvojilo ove godine od drugih je primjerice Nagrada Health&Spa Award, koja je dodijeljena Termama Sveti Martin za spa koncept, kao jednom od dva dobitnika u RH. Cijelo Međimurje zapravo promoviramo kao healthiness destinaciju odnosno kombinaciju wellnessa, zdrave prehrane i aktivnog odmora i neinvazivne medicine što je prepoznato i od te EU asocijacije za Wellness&SPA. Tu je naravno i Klinika Novalis koja je jako važan dio kompleksa Termi Sveti Martin.

I ono što se također procjenjuje u ovom ocjenjivanju je tradicijska baština. Međimurje je prvo u Hrvatskoj krenulo s idejom da cijela županija bude jedinstveni eko-muzej. U tom projektu još možemo puno govoriti jer njegov su dio i atrakcije poput ispiranja zlata na rijeci Dravi u Donjem Međimurju, Centar Rudolf Steiner, multimedijalna etno zbirka u Svetom Martinu i Žabniku. Ona je i dio dobre prakse što se tiče spoja tradicijske baštine i visoke tehnologije .

- Što sve mora imati u infrastrukturnom smislu dobra turistička destinacija, vi ste za to ogledni primjer?

- Turizam nisu samo atrakcije, to je i infrastruktura, prometna signalizacija, turistička signalizacija, uređene biciklističke i pješačke staze, odmorišta za biciklističke staze, parkirališta i sve je što je popratna infrastruktura pa i uređenost naselja i gradova. Čakovec u Prelog već su nekoliko puta proglašeni najljepšim malim gradom za život. Tu su naravno i Turistički inovacijski centri. Imamo sedam TIC-ova i četiri informacijsko-prezentacijska centra, a ove godine otvorili smo jedan na graničnom prijelazu Goričan. Svi oni su multimedijalno i informatički opremljeni tako da možemo odgovoriti na sve izazove koje nam nameće tehnologija. Oni se stalno nadopunjuju novim tehnologijama, a tiskamo i promotivne materijale,idemo na sajmove.Tu je i pitanje adekvatne trgovačke ponude u vidu eko tržnice s lokalnim proizvodima, a certificirana tržnica domaćih proizvoda u Čakovcu jedan je od jako važnih punktova. To je priča o lokalnoj hrani i kratkim lancima opskrbe sa što manjim udaljenostima.  Naravno u to se moraju uklopiti i svi ostali sadržaji poput Domova zdravlja, pošta itd...

Također iznimno je važno kako je destinacija uređena, a nas percipiraju kao cvjetnjak Hrvatske. Hortikultura je dio opće kulture, a Sveti Martin na Muri dobitnik je Zlatnog cvijeta Europe,  a i Čakovec također... kao i mnogih drugih domaćih i međunarodnih nagrada. Bitno je da to ljudi uređuju za sebe radi bolje kvalitete života što se također ocjenjuje. Važna je i kvaliteta smještajnih kapaciteta. Bez vrhunskih hotela i hostela ne možete biti ozbiljna turistička destinacija. Karakteristično je da su naši smještajni objekti izvrsno ocijenjeni. Na booking.com-u ocjena nam je 9,3  što nema nitko u Hrvatskoj.  Terme Life Class Sveti Martin rade nam jedan nazovimo to pressing kvalitete i svi ga slijede.

 

Brendovi u gastronomiji, Michelinove preporuke i najbolja vinska cesta na svijetu

- Gastronomija i vinska priča znatno pridonose brendu najbolje destinacije, kako ste se razvijali i dokle ste došli u tom segmentu?

- Puno radimo i na gastronomiji. Uveli smo svoj brend – Međimurski gurman i Zlatni gurman  te ocjenjujemo kvalitetu što radimo niz godina i zato smo i prepoznati kao europska destinacija izvrsnosti EDEN, za lokalnu gastronomiju i turizam, a EDEN destinacija smo i u segmentu ruralnog turizma. Naši restorani kao što je Mala hiža perjanica su gastronomije u Hrvatskoj. Drugi puta potvrđena nam je Michelinova preporuka. Naši restorani uvršteni su i u GMF ediciju, članovi smo Svjetske turističke organizacije vezano uz mrežu gastronomije. Restoran Terbotz među najboljim je restoranima u izboru Večernjeg lista, kao najbolji hrvatski restoran tradicijske kuhinje u ovoj godini...

Ali, kruna svega je Međimurska vinska cesta koja je ove godine najbolje ocijenjena vinska cesta na svijetu. Kako? Ove godine naši vinari dobili su za kvalitetu svojih vina 11 Decantera, pa podijelite li 600 hektara vinograda s 11 to je regija gdje se proizvodi najkvalitetnije vino na svijetu. To je uistinu nevjerojatno jer gotovo na  svakih 10-ak hektara imamo jedan Decanter World Wine Awards.

Međimurje u pokretu - oaza zdravog života u pokretu

- Kaoliko je važna za vas lokacija na tromeđu i kako koristite marketing, na što stavljate naglasak?

- Naravno da je za turizam važna i dostupnost – lokacija, lokacija, lokacija…, a mi smo srećom dobro geografski pozicionirani. Lokalne ceste su dobro umrežene i dobre su kvalitete. Imamo i "Hop on-hop of" turistički prijevoz vlakićem. Naravno važno je i dobro se marketinški pozicionirati, a mi to radimo uz jedinstveni marketinški otisak. Međimurska županija u suradnji s Institutom za turizam izradila je masterplan  za razvoj turizma uz moto - Međimurje u pokretu, oaza zdravog života u pokretu, Međimurje otok među rijekama – sportsko zdravstveno turistički sadržaji. I taj brend i vizualni identitet projiciramo kroz sve naše marketinške turističke materijale, od tiska preko sajmova do online oglašavanja. Za to,  odnosno pristup samom marketingu dobili smo 2016. godine švicarsku turističku nagradu zbog inovativnosti. Oni su nas opisali kao hrvatski zeleni vrt u harmoniji prirode, kulture i tradicije između sadašnjosti i budućnosti.

Imamo i sve one marketinške alate počevši od web stranica i fb profila i drugih društvenih mreža do naravno aplikacija itd…  Ono što se također ocjenjuje u ukupnosti podataka da biste bili najbolja turistička destinacija je i turistička i tradicionalna arhitektonska baština te kako se ona ugrađuje u nove objekte i kako se čuva. Mi nemamo puno takve baštine, ali ono što smo obnovili ili izgradili novo je vrhunsko, počevši od restorana Terbotz do mlina na Muri, stare kuće Rudolfa Steinera i medenog vrta te starih kleti...

- Što za vas znači održivi razvoj u turizmu i kakvim se rezultatima u 2019. dičite?

- Iznimno je važna i zaštita okoliša, a čak 23 posto Međimurja je pod zaštićenim prostorom UNESCO-a. Međimurje je kao jedina regija u Hrvatskoj uvela sustav turističkih indikatora, pa tako procjenjujemo proizvodnju otpada po turistu, potrošnju struje po glavi turista…Imamo i vrhunsku komunalnu infrastrukturu, od pročistača otpadnih voda, selekcioniranje otpada, a bitna je i sigurnost. Unatrag pet godina nismo imali incidenata. Radimo i na gostoljubivosti, razvijamo profesionalna znanja, a za svaki taj dio razvijamo i svoj brend. Taj  izvorni brend potkrjepljujemo s nagradama koje su europskog i međunarodnog karaktera i to je naš dugoročni pristup.

Za Povjerenstvo sam naravno sve iznijeto i podcrtao brojčanim pokazateljima za 2019. a imamo se čime i pohvaliti. Ove godine krenuli smo međimursku popevku uvoditi u turističku ponudu, uspostavljamo i brendiramo Eko muzej Međimurje malo. Otvorili smo četiri nova Centra za posjetitelje, uređena su tri biciklistička odmorišta, pa MartiLandia i destinacijski Call centar 24 sata. Prosječna ocjena smještaja je 9,3. Nagrade su dobili: Toplice Sveti Martin za Healthiness, Mala hiža ima Michelinovu preporuku, vinari su zaradili 11 Decantera, ove godine postali smo i članovi Europske asocijacije vinskih regija na njihov poziv... Uveli smo Europski turistički indikatorski sustav, prva smo destinacija u Hrvatskoj koja se promovira kao healthiness destinacija, imamo Međimurski dućan certificiranih lokalnih proizvoda, a tu su i novi suveniri, uveli smo turističke vlakiće…Svi mi zajedno pritom provodimo različite projekte u vrijednosti od oko 2,5 milijuna eura financiranih iz Europske komisije.  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.