Grlić Radman za N1: Hrvatska je uredila zaštitu manjina i nije slučajno dobila resor demokracije i demografije

Grlić Radman za N1: Hrvatska je uredila zaštitu manjina i nije slučajno dobila resor demokracije i demografije

Reporterka N1 razgovarala je s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlić Radmanom. Ministar se osvrnuo na predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, aktualnu situaciju u Vukovaru, kao i saslušanje Dubravke Šuice u Europskom parlamentu.

Je li sve spremno za predsjedanje Hrvatske Vijećem Europe?
-Mi spremamo. Dakako da je tu puno posla, ali su rokovi tu kako bi bili ispunjeni i kako bi Hrvatska na vrijeme preuzela svoje obaveze. Imamo dinamiku koja je uređena i očekujemo da će biti sve u redu.

Bilo je nekih problema oko zgrade NSK gdje bi se sve trebalo odvijati?
-Nikad ne ide idealno, uvijek se otkriju neki problemčići, ali to nisu problemi koji su toliko istaknuti da zavrjeđuju takvu pozornost javnosti. Vi recimo radite nešto, pukne cijev pa onda voda, recimo, iscuri pa onda imate sanaciju parketa i tako dalje. S te strane, Nacionalna i sveučilišna knjižnica će biti hram umjetnosti, nakon našeg predsjedanja to će biti muzej. To će biti jedna lijepa zgrada na ponos grada Zagreba i hrvatskih građana.

A troškovi?
- Uvijek morate staviti onoliko koliki vam je financijski okvir i koliko možete u danom vremenu racionalno postupati. Dakle, s te strane idemo tim pravcem. Mi smo inače, od svih zemalja koje su predsjedale, doista najracionalniji. Dobro koristimo dane mogućnosti uz manja sredstva.

Tko je sve predsjedao EU-om prije nas?
- Mi smo u triju. Sada je Finska, prije nas je Rumunjska, a prije toga je Austrija bila.

Pitam zato što predsjednik Sabora nije znao kada smo ga pitali.
-To nije nužno znati. Ali, to ne umanjuje važnost predsjedanja. Ono što je važno, važno je da se zna da Hrvatska predsjeda.

Svojevrsna uvertira u predsjedanje je kongres Europske pučke stranke u Zagrebu. Kako će sve izgledati? Tko sve dolazi? Je li Zagreb spreman na to?
-Tu se očekuje oko 2 tisuće izaslanika, mislim da je negdje četrdesetak zemalja. Veliki događaj, prije svega zbog izbora novog vodstva Europske pučke stranke. Očekujemo doista veliki broj uglednih ljudi iz Europske pučke stranke kao što je Angela Merkel. I sigurno da je to za Hrvatsku od iznimne važnosti. Znači Hrvatska demokratska zajednica bit će domaćin tom velikom kongresu. To isto govori o važnosti Hrvatske.

Je li statut grada na ćirilici koji je vijećnik dao Penavi zapravo provokacija?
-Kada govorimo o Vukovaru, onda ga moramo sagledavati u jednom kontekstu Domovinskog rata, još svježih rana, grada koji je bio izložen velikoj agresiji, patnji, grada u kojem je stradalo oko 1500 civila i vojnika, branitelja Domovinskog rata. Grada koji je imao veliki broj izbjeglica, grad koji se tek počeo razvijati kao grad nakon takvih užasa i takve tragedije mirnom reintegracijom, i potrebno je vrijeme. Potrebno je vrijeme, još uvijek Republika Hrvatska traga za 1892 nestale osobe, mi još uvijek imamo pojedince koji nisu kažnjeni koji su počinili ratne zločine. Znači, Vukovar treba graditi i gledati iz te perspektive. Naš predsjednik Vlade Andrej Plenković je upravo u mandatu ove Vlade htio donijeti Zakon o razvoju grada Vukovara upravo zbog te specifičnosti, a o tome je razgovarao i s još uvijek aktualnim predsjednikom Europske komisije Junckerom i budućom predsjednicom Von der Leyen, kako bismo sagledavali unutar Europske unije specifičnost toga grada u smislu njegove demografske revitalizacije. Tamo je manje deset tisuća stanovnika nego što je bilo u popisu 1991. Kako bismo taj grad na neki način prispodobili zapravo Europskoj uniji upravo zbog te jedne izloženosti agresiji i patnji kroz koju su Grad Vukovar i njegova okolica prošli. Prema tome, moramo to sad ovdje sagledavati s tog aspekta. Dakako da kad imate te svježe emocije i to sjećanje na ta stradanja i puno onih koji traže svoje nestale, onda se to treba gledati nekako u tom kontekstu. Reakcije koje su možda emotivne, to su reakcije na određenu situaciju. Ali ono što je rekao i gospodin Bačić, pa i premijer, u svakom slučaju treba nastaviti razgovarati. Svakako će se i te tenzije smiriti i tu ima prostora za dijalog. Dijalog uvijek mora postojati.

Vi pripisujete to emocijama, no nije li to, s druge strane, politički neodgovorno ponašanje?
- Mi moramo gledati pozitivno. Ako gledate reakciju, uvijek morate gledati gdje je bila akcija. Svi sudionici i oni koji žele dobro gradu, moraju to gledati s aspekta budućnosti i gledati naprijed kako bi se određeni problemi riješili. Činjenica je da određeni problemi postoje i to treba sagledavati na način kako će se ti problemi riješiti.

Cijela Vlada trudi se voditi i ići pravcem europske politike. Pa evo, preporuka Vijeća Europe je da se stave ti dvojezični natpisi. Kako će se ovaj incident odraziti međunarodno, hoće li izazvati neko negodovanje?
-Gledamo Grad Vukovar kao grad za koji je zapravo bilo nezamislivo da će se 1991. godine u srcu Europe dogoditi takav zločin. Prema tome, kada sagledavate njegovu povijesnu genezu i sagledavate tolike žrtve i sagledavate toliki broj raseljenih osoba, onda dakako da će on imati jednu posebnu dimenziju u tretiranju budućega razvoja Grada Vukovara. A za to je upravo zaslužna ova Vlada koja je i pokrenula i Zakon o razvoju grada Vukovara i na međunarodnoj sceni upravo govorimo o gradu Vukovaru kao simbolu patnje i Domovinskog rata, stradanju hrvatskih žrtava i tako ga moramo gledati.
Hrvatska je vani tako dobro percipirana i vanjskopolitički nikada nismo bolje stajali kao ovoga trenutka. Hrvatska se prikazuje kao jedna uspješna priča, a problema uvijek ima. Hrvatska je prihvatila europske vrijednosti. Dugo je radila, mukotrpno, ispunili smo sve kriterije koji su bili stavljeni na stol. Dakako da određeno naslijeđe o raspada države uvijek postoji i oni problemi s kojima se suočavamo. Hrvatska je uređena kada je u pitanju zaštita manjina, ima sve predstavnike u Saboru koji mogu govoriti, Hrvatska je ostvarila vladavinu prava i sve demokratske vrijednosti. Pa nije ni slučajnost da je Hrvatska dobila resor demokracije i demografije, Dubravka Šuica postala je zamjenica predsjednice Europske komisije. Mislim da je to velika nagrada i veliko priznanje Hrvatskoj. I činjenica da će se sve ovo odvijati ovdje - kongres Europske pučke stranke i da ćemo imati predsjedanje uskoro govori o tome da je Hrvatska zaslužna, da je Hrvatska priznata i da možemo ovo sve promatrati kao određene situacije koje se uvijek događaju.

Sami ste spomenuli Dubravku Šuicu. Ona nije baš tako dobro prošla na saslušanju. Dobila je zeleno svjetlo, ali zastupnici i nisu bili tako zadovoljni njezinim saslušanjem, a tu je i ono vječito pitanje njezine imovine koje još nije do kraja rasvijetljeno, barem ne u Hrvatskoj. I u SDP-u traju prijeporu hoće li se glasati za Komisiju Ursule Von der Leyen.
-Moji izvori govore da je jako dobro primljena. Kad sam bio na vijeću za vanjske poslove i kad smo komentirali tri osobe iz tri zemlje koje nisu prošle saslušanje, onda je netko spomenuo i Dubravku Šuicu i mnogi su ministri u društvu kazali kako je Dubravka Šuica bila jako dobra.

I evo da zaključimo. Spomenuli ste da idete kao izaslanik predsjednice u Njemačku, ako se ne varam. Pa evo tim povodom, predsjednicu se poziva na sučeljavanje već danima, protukandidat Milanović je poziva. Tko bi se bolje snašao na tom sučeljavanju?
-Predsjednica je dobila podršku HDZ-a, mi smatramo da je ona kandidatkinja koja može dobiti i drugi mandat i siguran sam u to da će ona pobijediti i nastaviti sa svojim radom kao predsjednica RH. S velikim iskustvom, s velikim radnim potencijalom i s velikom reputacijom u Europi i svijetu.

Izvor: N1/ Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.