Greta Gudelj, dizajnerica bezvremenske mode koju voli i Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Greta Gudelj, dizajnerica bezvremenske mode koju voli i Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Modna dizajnerica Greta Gudelj, od ranih osamdesetih kada je zasjala na hrvatskom modnom nebu do danas, bila je i ostala sinonim za hrvatsku žensku modu s potpisom. Unatoč nevjerojatnim turbulencijama koje su naročito vidljive u modnom svijetu i trendovima koji često i ne idu u smjeru ni neke logike, a kamo li kvalitete, njezin brend traje i pretvara se u svojevrsni evergreen. Život u žurbi, svijet koji se mijenja nevjerojatnom brzinom, u kreativnom  svijetu Grete Gudelj kao da i ne postoje. Pa iako je uvijek u tijeku s trendovima ona ostaje svoja, jedinstvena, te u promišljanju kreacija u stilu velikih svjetskih kreatora mode unatoč svemu ne odustaje od svog vrijednosnog stava. Ona ne posustaje ni u svojevrsnom poučavanju mlađih klijentica kako da cijene njezinu modnu flozofiju, unikatnu ljepotu, funkcionalnost i nosivost kreacija od prirodnih materijala. Njezin stil i kreacije odišu dostojanstvenom svevremenošću i nosivošću bez obzira na trendove i protok vremena.

Zato ne čudi da u butik Grete Gudelj u Gundulićevoj 29 A, oduvijek rado dolaze i žene iz svijeta show businessa i zvijezde, poslovne žene i dame iz visokog društva i sve one koje njeguju unikatni stil odijevanja.

Među tim je damama i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, za koju je naša sugovornica kreirala modele za niz prigoda, a budući da su i dizajnerica i Predsjednica za tu suradnju dobile mnoštvo komplimenata evo nam i povoda za naš razgovor o jednoj velebnoj dizajnerskoj karijeri i hrvatskoj ženskoj modnoj marki koja bilježi gotovo pola stoljeća.

- Već godinama gradite modni ukus žena iz hrvatske metropole i šire, postali ste svojevrsni sinonim za hrvatsku žensku modu, kako ste se našli u modnim vodama ?

- Ja mislim da Bog svakom od nas namijeni neki posao i poslanje i vjerojatno je moj posao po Bogu određen da se baš bavim modom jer bila sam krenula u neke druge vode, na Filozofski fakultet, ali sam oduvijek još kao curica šivala sebi haljinice, pa pomalo i prijateljicama i svima okolo. Non-stop sam bila za strojem za šivanje i nešto krojuckala i nekako mi je sve to i ušlo u krv. Vuklo me sve dalje i dalje. Svaki trenutak pa i dok su moje prijateljice planirale izlaske ja sam non-stop izmišljala i krojila neke modele i to se ljudima sviđalo. Polako su me počeli nagovarati da to radim i za neki novac i tako je krenulo. Kad sam spletom nesretnih okolnosti ostala sam sama s kćerkicom, od nepune četiri godine, razmišljajući čime bih se bavila i što bih joj mogla pružiti kao samohrana majka s nekom plaćicom konačan izbor pao je na modu. Odlučila sam da se počnem baviti modom i otvorila svoj butik.

.

-Trud se očito isplatio jer ubrzo postajete popularna u modnim krugovima?

- Natjecala sam se i dobila prvi butik negdje na Jarunu…. Uvijek sam vodila računa o dobrim materijalima jer meni je materijal pedeset posto uspjeha. To je bilo u vrijeme Jugoslavije kada i niste imali neki izbor materijala pa sam gotovo svaku subotu putovala ili u Graz ili u Italiju te dovlačila materijale iz kojih sam radila svoje kreacije. I vrlo sam brzo, a da se uopće nisam trudila postala popularna. Mediji su se uzmuvali oko mene. Išla sam i na neke obrtničke revije te i tu pokazala svoju individualnost tako da je nastala nekakva gužvica oko mene. Tražili su me svi da im nešto radim, počele su dolaziti zvijezde…I tako je krenulo i išlo sve dalje i dalje. Preselila sam se za neko vrijeme bliže u grad i to je postao moj cjeloživotni poziv, a ako se može reći da netko diše sa svojim poslom, onda ja dišem s modom. Moj radni dan ne završava kada dođem kući jer uvijek, pa i tada premećem u glavi modele koje ću i od kojega materijala napraviti.

- Ako se nešto zna i voli raditi i uspjeh neće izostati zar ne?

- Pa ako se može reći da netko živi sa svojim poslom ali da mu je taj posao i ljubav i zadovoljstvo i sve zajedno ta sam jer ja to ne radim isključivo zbog novca. Naravno da mi od toga živimo, ali uvijek mi je više stalo do toga kako izgleda neka dama koja izađe iz mog butika i koliko će to godina biti nosivo i moderno.

Radim bezvremenske modele, a ako se s nekim natječem onda se natječem sa samom sobom i nastojim biti sve bolja i bolja. Izbjegavam medije. Oduvijek izbjegavam biti previše u javnosti i tako sam od samih početaka ni ne trudeći se oko svog modnog imena dobila me.

- Srećom imate i nasljednicu, vašu kćer Loretu koja je na putu da postane najbolja hrvatska modna dizajnerica danas, a da joj to i nije prvo ni jedino zanimanje.

- Moja kćer Loreta je danas među desetak najboljih hrvatskih modnih dizajnera. Njezin je modni izričaj drugačiji, prilagođen nekim novim zahtjevima. Njezini su modeli autentični, nadahnuti hispano načinom življenja. Sugerirala sam joj da ne podliježe trendovima i plastici već da koristi kvalitetne materijale i u tome se slažemo.

- Dvije dizajnerice u jednoj priči zasigurno je još jedan plus za vaš butik?

- Loreta izlazi s dvije kolekcije godišnje: proljeće-ljeto i jesen-zima. Ovih dana će se ponovno predstaviti na Fashion Weeku u Ljubljanu, a pozvana je i da ove zime nastupi u Milanu. Njezina je tema Sarita Montiel - Prodavačica ljubičica, inspiracija Južna Amerika i Meksiko. S obzirom na to da je studirala španjolski ona je u duši hispanist. Njezin je modni izričaj osvježenje jer njezini prvoklasni modeli privlače mlade klijentice, pa zajedno imamo cijelu populaciju.Često nam klijentice dolaze i izvan Hrvatske, osobito naše dame koje žive u inozemstvu uvijek rado dolaze i naruče komad-dva da im napravimo po mjerama dok su u Hrvatskoj. Uvijek su to dame koje su pronašle svoj stil i od njega ne odustaju. Znaju i da mi nemamo nijedan milimetar umjetnog materijala, da smo i ekološki osviještene jer smo mi ljudi i svojim odijevanjem, generalno gledajući, zahvaljujući konzumerizmu, pridonijeli zagađenju našeg planeta. Naša je moda i u ekološkom smislu održiva, a i bolje je imati pet dobrih stvari u ormaru, nego pedeset loših.

- I Predsjednica Kolinda sjajno nosi i voli vaše kreacije i što je najvažnije najbolje joj pristaju od svih drugih, znamo da niti engleska kraljica ne mijenja stiliste je li prepoznala tu vašu jedinstvenost i angažirala vas za dugoročniju suradnju?

- Predsjednica se povinuje ponekad nekim lobijima, ali mislim da je svjesna da u našim kreacijama izgleda iznimno lijepo i dostojanstveno jer ona mora izgledati tako. Uvijek smo spremni na suradnju, a počela je kad sam se na poziv iz Ureda sastala s Predsjednicom, radi jednog snimanja za ruski modni magazin i među svim dizajnerima koji su bili tu, ruski stilisti izabrali su moje kreacije. Mislim da je mnogi dizajneri vide na krivi način i ja bih im strogo zabranila da je oblače u umjetnu čipku i jeftine materijale. Predsjednica je predivna mlada žena, ali ona je i institucija. Osim toga gdje god da se pojavi ona prezentira i hrvatsku modu i kulturu odijevanja. Drago mi je da ja naša suradnja otpočela i da će se nastaviti.

Nama oduvijek rado navraćaju i  glumice, pjevačice, pa i velike hrvatske estradne dive ali jako su nam važne i zaposlene žene koje u uredu, na ulici i na sastancima moraju izgledati jednako besprijekorno. Ja nisam za djevojke koje u ormaru moraju imati tisuće loših komada, ali požele li nešto promijeniti i istražiti i utvrditi svoj stil rado ćemo ih povesti na to uzbudljivo putovanje i učiniti njihov stil samo njihovim i unikatnim, zato su dobrodošle u svijet naše mode i naš butik.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.