Ivica Pucar pred najnoviju premijeru "Neba od gume" u HNK u Varaždinu, o "Tramvaju" i planovima

ivica pucar

Dogovor za intervju s glumcem Ivicom Pucarom malo se oduljio, pa tako uoči nove premijere u HNK u Varaždinu, večeras, razgovaramo o staroj, ali za njega jednoj od najupečatljivijih predstava i uloga odnosno nastupa na daskama koje život znače. O "Tramvaju zvanom žudnja" i treba govoriti jer to je i jedna od najboljih predstava ovog teatra, no, tko zna, možda se publici i ova najnovija svidi jednako, ako ne i više. Zato prije nego pohrlite po svoju ulaznicu za "Nebo od gume" upoznajte razmišljanja glumca, koji je upravo dostigao svoju zrelost ali i veliku popularnost glumeći ne samo u mnogim kazališnim već i filmskim projektima i TV - serijama.

- Pred novi premijeru u varaždinskom HNK, prisjetimo se ljetošnje - "Tramvaj zvan žudnja" bila je vaša i Hanina ideja, kakav je osjećaj dobiti priliku da baš vi i igrate u kultnom komadu i tako značajnu ulogu?

- Igrati veliku literaturu je velika odgovornost ali i velika privilegija, sreća, zadovoljstvo i užitak.
Remek-djela vam uvijek daju priliku da kažete nešto svoje, neiscrpan su izvor da pokažete svoj stav, uvjerenje, svoja razmišljanja i svoje umijeće. Mnogi su me pitali ima li smisla igrati ulogu Stanleya Kowalskog nakon Marlona Branda. Tako pametna i posebna uloga je baš zato što nikad neće biti odigrana do kraja. I na velikog Branda se može još nešto dodati, popraviti i napraviti nešto drugačije. Sada, i za 50 godina, kad je budu igrali neki drugi glumci na bilo kojoj pozornici u svijetu.

- Jeste li zadovoljni svojim ostvarenjem i kako je igrati grubijana Stanleya Kowalskog?

- Posebno sam se veselio "Kowalskom" ne samo zato što je velika uloga već zato što sam uglavnom igrao ljubavnike i dobrice. Igrati negativca je poseban užitak a i čudno je to jer publika zapravo voli Kowalskog. Što ste zločestiji više te publika voli. Ah, tko bi to razumio...

 



- Kako je bilo surađivati s redateljicom takvog senzibiliteta kao što je Valentina Turcu i mislite li da bi se vaša uloga da je redatelj bio Georgij Paro razlikovala od tog suptilnog ženskog iščitavanja ?

- Valentina Turcu je Umjetnik u punom smislu te riječi. Posebna osoba u svakom pogledu. Da je viša takvih osoba svijet bi bio bolje mjesto. Rad s njom će mi ostati nešto ću pamtiti i što će mi ostati kao kapital za daljnju karijeru. A posebno sam joj zahvalan na ponovnom oživljavanju i osvještenju tijela i fizisa kao najvažnijeg oruđa u našem poslu. Dakako uz mozak. Smršavio sam 11 kilograma i bio spreman kao da idem na Olimpijadu. Broj obožavateljica se opet povećao hahahaha....
Siguran sam da bi moj Kowalski bio drugačiji da smo mogli završiti "Tramvaj" s velikim Georgijem Paro, jer bi proizašao iz drugačijeg odnosa Georgija i mene, iz muškog konteksta ali to će ostati nešto što nikad nećemo znati. Bilo je tako kako je moralo biti.

- Kakav je Stanley kao lik i što on utjelovljuje u današnjim vremenima, koliko ga možemo poistovjetiti s današnjim muškarcem i možemo li slične tipove susresti na ulici?

 

- Nažalost grubijana poput Stanleya ima sve više. Strah od težine života od nas radi loše ljude. Umjesto da se u teškim životnim situacijama zbližimo s ljudima i budemo dobri jedni prema drugima često se i mi od straha zatvaramo u sebe i vidimo neprijatelje u ljudima pored nas. Stanley je baš takav. Od težine života i egzistencijalnog straha postaje sumnjičav i u svima vidi neprijatelja.

- Čini se da vam se poklopilo sve ono što glumac kad tad dočeka, vaša zrelost kao muškarca,  iskustvo i uloga, imate li još nekih skrivenih želja vezano uz uloge, redatelje, možda filmsko platno, ima li uopće mogućnosti za neki jači iskorak , možda i izvan granica RH?

- Kad sam završio akademiju imao sam takav popis želja da bi nabrajanje trajalo pola sata. Imam i sad neke želje. Ali čini mi se da što manje želim više mi ostvaruje. Dakle, recept je tu...

- Puno ste igrali u Varaždinu, koje su vam dosadašnje uloge, redatelji s kojima ste radili najdraži?.
- Teška su to pitanja, i teško je nekoga izdvojiti. I ulogu i redatelja. Zahvalan sam svakom redatelju koji mi je pomogao da budem bolji glumac i bolji čovjek. A od uloga možda bih izdvojio svakako Stanleya Kowalskog, Don Jeru, Lopatina iz "Višnjika"...

- Što planirate u buduće?
- U bliskoj budućnosti vesele me buduće izvedbe i gostovanja "Tramvaja", a i današnja premijera "Neba od guma" te snimanje serije na Nova TV. Za ovo kratkoročno razdoblje i više nego dovoljno...

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.