Malenica za RTL: Centar dijeljenih usluga najveći je informacijski infrastrukturni projekt u javnoj upravi

Malenica za RTL: Centar dijeljenih usluga najveći je informacijski infrastrukturni projekt u javnoj upravi

Ministar uprave Ivan Malenica u RTL-u Danas govorio je o izborima, biračkim popisima i izbornim pravilima. Predsjednički izbori održavaju se 22. prosinca, a Ministarstvo uprave već je dalo upute  biračima.
"Sukladno uputama za predsjedničke izbore birači imaju mogućnost do 11. prosinca zatražiti nadopunu, ispravke, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta. Neki su to već i zatražili. Registar birača se zaključava 13. prosinca i formira se Popis birača koji se dalje prosljeđuje državnim tijelima zaduženima za provedbu glasovanja. U slučaju da bude drugi krug glasovanja, ta ista procedura je omogućena od 23. prosinca do 25. prosinca kada će se ponovno zaključati Registar i formirati Popis birača", kazao je Malenica. 
U ovom trenutku u Registru je 3 milijuna i 729 tisuća birača u Hrvatskoj i 881 tisuća birača izvan Hrvatske. "No, treba reći da se Registar birača konstantno mijenja i uoči svakih izbora se kreira Popis birača koji je relevantan za provođenje izbora", istaknuo je ministar uprave. 

"Pitanje datuma izbora je tehničko pitanje"

Komentirao je i činjenicu da se SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović potužio na datum izbora jer smatra da će izaći manje birača, odnosno da oni koji su otišli, kako kaže Milanović, primjerice u Irsku, neće vratiti, dok će u drugom krugu, 5. siječnja, sto tisuća ljudi otići na skijanje.Malenica je prvo napomenuo da se biračko pravo može ostvariti na biračkom mjestu u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. "Pitanje datuma izbora u trenutku kada se donosilo bilo je  tehničke naravi, i s time se složio i Arsen Bauk, predsjednik Kluba SDP-a, koji je rekao da tome ne bi pridavao političke konotacije, već čisto tehničke naravi", kazao je Malenica. 
"U istupu Zorana Milanovića vidim strah i alibi za možebitni loš rezultat na izborima", dodao je. 

"Čudi me da je SDP zatražio višestranačke biračke odbore..."

Na pitanje zašto je Vlada odbila prijedlog SDP-a po kojim bi bili višestranački birački odbori i potpisivanje birača prilikom preuzimanja listića, Malenica je rekao se Vlada u odbijanju tog prijedloga pozvala na stajalište Ustavnog suda iz 2015. godine. "U njemu se kaže da se Sabor treba suzdržati od izmjena izbornog zakonodavstva godinu dana prije održavanja izbora, a oni su to predali prije mjesec dana. Čudi me i da je SDP zatražio višestranačke odbore umjesto nestranačkih odbora, što pokazuje da nema povjerenja u tijela koja provode izbore", kazao je Malenica. 

Popis stanovništva 2021. putem servisa e-građani

Na pitanje hoćemo li ikada u Hrvatskoj glasovati elektronički, ministar je kazao da u EU takva praksa postoji jedino u Estoniji na svim razinama izbora te dodao kako takvo glasovanje uvijek izaziva određene sumnje u sigurnost, odnosno mogućnost manipulacije glasovima i rezultatima glasovanja. "Osim Estonije, mnoge su zemlje pokušale, ali su procijenile da su potencijalni rizici veći od koristi", kazao je Malenica i dodao da treba pričekati s elektroničkim glasovanjem dok se ne uspostave određena razina sigurnosti.Najavio je i da će se popis stanovništva moći obaviti elektronički preko servisa e-građani, ali to nije želio povezivati s elektroničkim glasovanjem. 

Centar dijeljenih usluga – projekt vrijedan 360 milijuna kuna

Sutra se u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra uprave pušta u rad Centar dijeljenih usluga pa je voditelje zanimalo o čemu se radi.
''Radi se o najvećem informacijskom infrastrukturnom projektu u javnoj upravi, vrijednom 360 milijuna kuna, kojem je cilj do 2023. godine objediniti preko 300 različitih državnih tijela. Centar će ih međusobno povezati te olakšati njihovu komunikaciju i podjelu informacija. Isto tako, i građanima će omogućiti lakše ostvarivanje svojih prava i bržu komunikaciju s javnom upravom'', zaključio je Malenica.

Izvor: RTL / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.