Lucija Spevec, bečka studentica pjevanja:"Velika je čast svoj profesionalni debut s 19 godina imati u rodnom gradu"

lucija spevec

Mlada Varaždinka, Lucija Spevec, studentica pjevanja na prestižnom bečkom sveučilištu iako je tek na drugoj godini studija oduševila je pubiku svojim nastupom u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu. U toj koncertnoj izvedbi čuvene Kalmanove operete "Grofica Marica" pjevala je ulogu Manje, a njezin glas i scenski nastup bili su ne samo ugodno iznenađenje već i uzbuđujuće osvježenje cijele izvedbe. Evo što nam je o svom odlasku na studij i životnom pozivu koji je odabrala rekla u kraćem razgovoru.

- Ljubav prema glazbi imala si od koga nasliediti jer otac ti je bio dugogodišnji zborovođa, ali izbor da odeš u glazbenu školu i dalje na studij je bio tvoj, pa kako je do toga došlo?

- Rođena sam 1999. godine Varaždinu. Odrasla sam u obitelji gdje je oduvijek bila prisutna glazba. Uvijek se pjevalo, sviralo i govorilo o glazbi, tako da sam sa samo četiri ii pol godine krenula na satove klavira kod prof. Tanje Majnarić. Kada je prof. Majnarić otišla u mirovinu preuzela me prof. Lea Šantek u čijoj sam klasi i upisala Glazbenu školu u Varaždinu. Osnovnu glazbenu školu završila sam u klasi prof. Petra Eldana, a uz glazbenu školu pohađala sam i Kazališni studio mladih u HNK u Varaždinu te sam se bavila natjecateljskim sportskim plesom kao član Sportskog plesnog kluba Harmony. Također sudjelovala sam i u školi mjuzikla u HNK Varaždin, pod vodstvom Hane Hegedušić i Petra Eldana. Nakon završetka osnovne glazbene škole, odlučila sam prekinuti svoje obrazovanje u toj školi te sam upisala Prvu gimnaziju u Varaždinu, no ubrzo sam shvatila da je nakon prestanka bavljenja glazbom u mom životu nastala praznina pa sam, budući da sam volju za vježbanjem klavira odavno izgubila, odlučila okušati se i u solo pjevanju.
U listopadu 2015. godine došla sam k profesorici Dariji Hreljanović, sa željom da učim pjevanje. Nisam došla s ambicijom da postanem operna pjevačica, već da naučim nešto o tehnici pjevanja budući da mi je oduvijek želja bila baviti se glumom i mjuziklima. No već nakon svega par mjeseci nastave, profesorica mi je dala jednu Verdijevu skladbu i tako se rodila ljubav prema operi, a posebno opereti. Već u prvom pripremnom pjevala sam neke od najzahtjevnijih arija kao što su arija Mimi iz opere La Boheme, arija Manon iz Gounodove istoimene opere ili pak Antoniju iz Offenbachovih Hoffmanovih priča. Profesorica me cijelo vrijeme mudro i s oprezom vodila, no sa mnom joj nije bilo lako, budući da je „klasični“ školski program meni bio vrlo neinteresantan te sam oduvijek bila znatiželjna i željela se okušati i u težem programu. Profesorica je uvijek bila, a i ostala moja velika podrška, na čemu sam joj neizmjerno zahvalna.

Položen prijemni ispit na zahtjevnom bečkom sveučilištu dao joj je krila

- Što je bilo presudno za odlazak na prijemni u Beč?

- Upravo me profesorica Hreljanović poticala da svoje obrazovanje nastavim u Beču na Sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost, koje je prošle godine proglašeno najboljom akademijom na svijetu uz Julliard u New Yorku. Prijemni ispit na bečkom Sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost traje četiri dana i sastoji se od nekoliko etapa. Prijemni ispit sam po sebi je vrlo zahtjevan, a kada se uzme u obzir da se svake godine prijavi i do 250 ljudi, samo na odsjek za solo pjevanje, od kojih ih prijemni ispit prođe svega desetak, onda je posebna čast biti primljen na tako prestižnu akademiju kao jedina Hrvatica na godini. Sam kurikulum doista je zahtjevan pa tako na drugoj godini studiranja imam 14 obaveznih predmeta, a učimo sve od glume i plesa, klasičnih teorijskih predmeta pa čak i anatomije ljudskog glasa.

- Imaš tamo i slavnu mentoricu - prof. Gabriele Lechner?

- Posebno me veseli što sam primljena upravo u klasu prof. Gabriele Lechner koja je i sama bila velika pjevačka zvijezda ne samo u Austriji, već i u svijetu, a pjevala je i sa nekim najvećim pjevačima kao što je bio Luciano Pavarotti, Pietro Cappuccilli te nastupala pod dirigentskom palicom mnogih velikih dirigenata, a neki od njih su i Leonard Bernstein te Claudio Abbado.

- Kako je bilo nastupiti pred varaždinskom publikom i to u opereti koju su Varaždinci toliko dugo iščekivali?

- Unatoč tome što u Beču imam zaista puno koncerata i prilika predstaviti se bečkoj publici, posebna mi je čast bila svoj profesionalni debut i prvu kompletnu ulogu odigrati, s 19 godina, upravo ovdje, kod kuće, u Varaždinskom HNK u slavnoj opereti E.Kalmana, Grofica Marica u režiji Ozrena Prohića. Uloga Manje vrlo je zahtjevna uloga. Njena arija otvara operetu, a napisana je u rasponu od gotovo dvije oktave uz pratnju čitavog velikog Kalmanovog orkestra. Zaista sam zahvala cijelom timu iz HNK u Varaždinu te iz Gradskog kazališta Komedija u Zagrebu, maestru Keliću i maestru Batiniću na velikoj podršci i pomoći, kao i svim kolegama koji su moj debut učinili jednim zaista posebnim i jedinstvenim iskustvom.


Svaki poziv iz Varaždina, iz našeg zaista predivnog HNK, uvijek me iskreno razveseli, jer je posebno zadovoljstvo, ali i velika odgovornost nastupati kod kuće u mom Varaždinu gdje sam se u kazališnu umjetnost, ali i glazbu, već kao malo dijete zaljubila te kojem se unatoč tome što studiram u Beču, rado i u svakoj slobodnoj prilici vračam. 
Već u siječnju ponovno ću pjevati u Varaždinu na Svečanom balu Varaždinske županije uz kolege upravo iz Grofice Marice, Jelenu Štefanić i Filipa Hozjaka, no prije toga očekuje me i koncert u Schlosstheatru Schönbrunn u Beču. O daljnjim planovima ne volim govoriti jer nikad ne znate što se može dogoditi, ali do ljeta mi je raspored gotovo popunjen raznim projektima kako u Beču tako i u Hrvatskoj, a i ljeto će, kako mi se čini, biti radno.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.