Plenković: Zadovoljni smo s upravljanjem krizom izazvanom koronavirusom, a migrantsku krizu treba rješavati na izvorištu

Plenković: Zadovoljni smo s upravljanjem krizom izazvanom koronavirusom, a migrantsku krizu treba rješavati na izvorištu

Novinar HRT-a Branko Nađvinski razgovarao je s premijerom Plenkovićem o mogućoj migrantskoj krizi, posljedicama epidemije koronavirusa i izborima u HDZ-u.

Hrvatska je i dosad pokazala da odgovorno štiti granicu EU-a

"Aktualna grčka vlada premijera Kiriakosa Micotakisa neće puštati migrante kojima je Turska otvorila granice da nezakonito prolaze preko grčkog teritorija a mi ćemo im svim sredstvima pomagati u zaštiti vanjskih granica EU-a, rekao je u Plenković odgovarajući na upit o tome da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da je "otvorio vrata" za migrante.

Naglasio je da ova situacija zahtijeva europski odgovor, prije svega političko-diplomatski, i direktnim razgovorima s Turskom i na tome se isto u ovom trenutku radi. Dodao je da će aktualni grčki premijer, čija je stranka članica EPP-a kao i HDZ, voditi sasvim drugačiju politiku prema ilegalnim migrantima od one koju je vodio njegov prethodnik Cipras.

"On neće voditi istu politiku kao njegov prethodnik Cipras, njegova vlada neće puštati migrante i izbjeglice na ovakav nezakonit način na teritorij Grčke. Mi ćemo im svim mogućim raspoloživim sredstvima pomagati u tome da zaštitimo vanjske granice EU-a, a to su u ovom konkretnom slučaju grčka i bugarska granica", rekao je.

Dodao je da je u intenzivnoj komunikaciji sa svim čelnicima, i onima EU-a kao i s grčkim i bugarskim premijerom i da se koordinira zajednički stav.

Plenković je naglasio da će Hrvatska sljedeći tjedan, kao zemlja koja predsjedava Vijećem EU-a, biti domaćin 5 sastanaka, a među ostalima radi na tome da se održi izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova.

Na pitanje kako bi Hrvatska reagirala kada bi veći broj migranata došao do njezinih granica, Plenković je kazao kako hrvatske granice čuva hrvatska policija i kako se trenutno ne promišlja o drugim modalitetima.

"Hrvatsku granicu čuva hrvatska policija. Mi nismo u ovom trenutku još u situaciji da razmišljamo više o tome - mi imamo 6500 graničnih policajaca, apsorbirali smo iz europskih fondova 270 milijuna eura za jačanje Schengena - tu odgovornost primarno ima policija. Ako dođe do veće eskalacije, tada
ćemo promišljati o tome treba li uključiti Hrvatsku vojsku", naglasio je Plenković.

On je dodao kako upravno govori da je jedini mogući način rješavanja krize na njezinu izvorištu, a to je sada Sirija.

Reagirali smo primjereno u borbi s koronavirusom

"Mislim da smo do sada zadovoljni s upravljanjem krizom. Prepoznali smo je vrlo rano, početkom siječnja. Pratili smo situaciju u Kini, pripremili smo se, oformili nacionalni stožer, vrlo brzo smo pokrenuli mehanizam na razini EU-a - integrirani mehanizam odgovora na krizu, održali telekonferencije predstavnika ministarstava zdravstva, održali neformalni sastanak ministara zdravstva, a pripremamo još jedan idućeg tjedna", poručio je Plenković na upit o spremnosti sustava na širenje koronavirusa.

Dodao je da su nadležne zdravstvene službe izolirale oboljele pacijente.

"Pratimo njihove kontakte, reagiramo preventivno, odgovorno, ozbiljno, bez panike i još jednom pozivam sve naše građane na oprez i istovremeno na normalan život", rekao je Plenković.

Govoreći o utjecaju koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo, pogotovo na turizam, podsjetio je da smo u protekle tri godine imali tri rekordne turističke godine.

"Sada su svi gospodarski resori uključeni u procjene, pokušavamo prepoznati trendove. U ovom je trenutku je dobro da su podaci do sada bili u plusu. Bilježi se da manje ljudi dolazi iz Kine i Koreje, što je razumljivo. No ako na ovaj način nastavimo upravljati ovim procesom, ne vidim da će to imati
veće posljedice", ocijenio je predsjednik Vlade.

O susretu Pahor-Milanović i rješavanju graničnog problema

"Svi kontakti su dobrodošli. Mislim da je dobro voditi dijalog. Vlada se zalaže za kontinuiran dijalog sa Slovenijom. Odluka Europskog suda u Luxembourgu u sporu koji je Slovenija pokrenula, bila je onakva kako je rekla Hrvatska i naši pravni stručnjaci. Europski sud se proglasio nenadležnim za
njihovu tužbu. To znači da se želimo vratiti pregovorima na bilateralan način", naglasio je Plenković govoreći o graničnom pitanju Hrvatske i Slovenije.

Izrazio je uvjerenje da će Janša biti novi slovenski premijer od idućeg tjedna.

"Čuli smo se i nadam se da ćemo ponovno otvoriti dijalog. Mislimo da imamo ideju kako da to riješimo. Blizu smo rješenja, a nadam se da će ga potvrditi i Hrvatski sabor i Slovenski državni zbor", rekao je Plenković.

Izvor: HTV / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.