Dr. Vedran Čardžić, ravnatelj Imunološkog zavoda: IZZ u punom pogonu bio bi velika pomoć u borbi protiv Covid 19

Dr. Vedran Čardžić,ravnatelj Imunološkog zavoda:

Hrvatski Imunološki zavod u Zagrebu prije sedam je godina prestao raditi i tako ostao bez najvećeg dijela svoje proizvodnje. Ipak, danas je aktivno uključen u logističku potporu medicinskom sustavu oko testiranja na koronavirus, pa u suradnji s HZJZ-om proizvodi transportne podloge i briseve, što bi trebalo omogućiti da ambulante širom zemlje mogu brže rješavati potencijalna žarišta zaraze. Da je situacija u Hrvatskom Imunološkom zavodu danas kao i do pred nekoliko godina, osim proizvodnje podloga i briseva ovaj bi Zavod mogao osigurati i proizvodnju imunobioloških lijekova i medicinskih proizvoda te lijekova i cjepiva protiv zaraznih bolesti, što je i činio tijekom od utemeljenja 1893. godine. No, Imunološki zavod danas nije u funkciji već je zanemaren, a da je drugačije, danas bi se intenzivno bavio istraživanjem potencijalnih novih cjepiva ili lijeka protiv koronavirusa.

Odgovarajući na upit Brzih medija o aktivnostima Imunološkog zavoda vezanim uz pronalazak cjepiva protiv koronavirusa, ravnatelj Imunološkog zavoda dr Vedran Čardžić navodi:

- Imunološki zavod ne radi kao što je radio prije, prvenstveno zbog gubitka proizvodnih dozvola za određene proizvodnje iz 2013. godine.S ciljem obnove proizvodnje i revitalizacije poslovanja javna ustanova Imunološkog zavoda u posljednjoj godini poduzima aktivnosti koje su
pretpostavka za revitalizaciju poslovanja u vidu rekonstrukcije proizvodnih prostora za pripremu proizvodnje i kontrolu kvalitete virusnih cjepiva. S obzirom da je strateška važnost Imunološkog zavoda u dostupnosti virusnih cjepiva, svjetski prepoznate kvalitete virusnih sojeva s posebnim naglaskom
na morbile (Edmonston - Zagreb) u svrhu imunizacije i u vrijeme epidemija, u tijeku su postupci koji prethode samoj rekonstrukciji i dogradnji pogona za proizvodnju i kontrolu kvalitete virusnih cjepiva na postojećoj lokaciji.
Sukladno Nacionalnom planu opskrbe Republike Hrvatske lijekovima proizvedenim iz ljudske plazme 2019. - 2022. godine, Imunološki zavod prikuplja i skladišti plazmu prikupljenu od svih transfuzijskih centara u Republici Hrvatskoj. Imunološki zavod šalje prikupljenu ljudsku plazmu na preradu odabranom frakcionatoru, koji ima ugovornu obvezu vratiti lijekove proizvedene iz isporučene ljudske plazme i plasirati ih na hrvatsko tržište.Na taj način su hrvatskim građanima kontinuirano dostupni lijekovi iz ljudske plazme hrvatskih davatelja u onoj mjeri u kojoj je prikupljena
plazma. Uz navedeno, radimo na razvoju proizvodnog postupka za antitoksin protiv ugriza zmija, obavljamo djelatnost čuvanja matičnih sojeva virusa,znanstvenu i nastavnu djelatnost te ostale aktivnosti u vezi registracije proizvoda, osiguranja i kontrole kvalitete.

Prvo pretklinička i klinička ispitivanja, onda tek cjepivo

Na upit o konkretnim aktivnostima Zavoda vezanim uz koronavirus ravnatelj IZZ ističe:- Što se tiče razvoja cjepiva protiv COVID 19, Imunološki zavod "s nekadašnjim kredibilitetom" kako navodite, mogao bi, kao i svaka druga farmaceutska tvrtka koja se bavi proizvodnjom cjepiva, doprinijeti njegovom razvoju.
Međutim, ističem da to nije proces "od danas do sutra" te da uključuje i vrijeme za provođenje pretkliničkih i kliničkih ispitivanja, odobrenja za stavljanje lijeka u promet i sličnog – zaključuje u svom odgovoru dr Vedran Čardžić, ravnatelj Imunološkog zavoda.

Osim spomenutih poteškoća, Imunološki je zavod stradao u nedavnom potresu koji je pogodio Zagreb. Prostori zgrade u Rockfellerovoj ulici ni ranije nisu bili adekvatni za nastavak proizvodnje, a sad su dodatno stradali tako da treba procijeniti novonastalu štetu i cjelokupnu situaciju potom sve reorganizirati obzirom na novonastale uvjete.Od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, mnogi su se prisjetili nekadašnjeg značaja Imunološkog zavoda i njegovih mogućnosti koje bi zdravstvenim djelatnicima i zaraženima koronavirusom danas itekako koristile. Ipak, ostaje nada da će ova situacija s pandemijom novoga virusa promijeniti još uvijek nepoznatu konačnu sudbinu Imunološkog zavoda na dobrobit medicine i pacijenata.

Saša GRABARIĆ

Foto: dr Vedran Čardžić by Večernji.hr

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.