Izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep: Odluka Fakulteta je da ćemo sve oblike nastave do kraja akademske godine izvoditi isključivo online

NINA BEGIČEVIĆ REDŽEP

Na fakultetima se približava vrijeme ispita u ljetnom ispitnom roku, a i učenici završnih razreda srednjih škola uskoro polažu maturu te promišljaju o budućem studijskom usmjerenju. A kako u vrijeme epidemije koronavirusa funkcionira jedna od najtraženijih sveučilišnih instituacija - Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, koji će zasigurno mnogim maturantima biti i prvi izbor pri odabiru fakulteta, razgovaramo s dekanicom FOI-a, izv. prof. dr. sc. Ninom Begičević-Ređep.

- Kako se FOI prilagodio mjerama vezano uz pandemiju koronavirusa?

- Kao i sve druge ustanove u sustavu obrazovanja, FOI se vrlo brzo morao prilagoditi novonastaloj situaciji, no na sreću reagirali smo na vrijeme i uspjeli se kvalitetno organizirati kako u nastavi, tako i u radu svih naših službi.Osigurali smo svim našim djelatnicima sve što je bilo potrebno za nesmetan rad od kuće ili u centrima gdje FOI drži nastavu. Naravno, s obzirom da smo Fakultet organizacije i informatike, naši djelatnici su opremljeni kvalitetnom informatičkom opremom te imaju potrebne digitalne kompetencije za rad na daljinu.

Za dodatno poboljšanje uvjeta održavanja nastave, nabavili smo i dodatnu opremu. Najvažnije u svemu je bilo osigurati infrastrukturu za rad na daljinu te možemo s ponosom reći da je FOI-jev Centar za razvoj programskih proizvoda razvio vlastitu infrastrukturu za rad na daljinu uz korištenje alata otvorenog koda (eng. open source code), te su našim zaposlenicima bili na raspolaganju za pomoć u bilo kojem trenutku.

Na daljinu se nesmetano odvijaju i projektni sastanci te znanstveno-istraživački rad na FOI-ju, u koji su aktivno uključeni svi FOI-jevi znanstvenici i istraživački timovi. Svi znanstveni timovi i inače veliki dio posla obavljaju na daljinu, od istraživanja, izrade materijala i sastanaka, te je i dio aktivnosti za koje je bilo planirano da se odrade u neposrednom kontaktu prebačen na udaljeni način rada. Svi sastanci na Fakultetu koji su trebali biti održani neposredno, već su organizirani tako da se održe na daljinu koristeći alat BigBlueButton (BBB) – alat otvorenog koda, integriran u naš LMS sustav Moodle.

U skladu s preporukama i mjerama zaštite Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, kao i svih drugih mjerodavnih tijela, počeli smo se polako vraćati u normalu, što znači da smo već sad organizirali rad u dežurstvima za pojedine službe, no nastava na daljinu za sve oblike nastave držat će se do kraja akademske godine bez kontaktne nastave.

- Kako kod vas funkcionira nastava na daljinu?

- Na svim studijima Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI) nastava od prvog dana novonastalih epidemioloških uvjeta izrazito dobro funkcionira i odvija se nesmetano, uz kontinuirano održavanje i nadogradnju vlastite online infrastrukture. FOI se tako i u ovim trenucima epidemiološke krize pokazao kao vodeći fakultet po primjeni e-učenja, uspjevši iskoristiti svoje bogato i dugogodišnje iskustvo te u potpunosti i na vrijeme pripremiti module za online održavanje nastave. FOI je za potrebe online nastave pripremio VLASTITU INFORMATIČKU INFRASTRUKTURU – poslužitelje, sustave za e-učenje, sustav za autentifikaciju i autorizaciju te sustav za webinare, koja se pokazala kao odlično rješenje.

Studentima su na raspolaganju svi online resursi za učenje i poučavanje koji uključuju: digitalne materijale, video prezentacije, online testove, webinare i online konzultacije. Napomenimo i to da se cjelokupna praktična nastava, koja se na FOI-ju provodi kroz laboratorijske vježbe i istraživanja, izvodi online kroz povezivanje strukovno-teorijske i praktične nastave, u dogovoru i prema uputama predmetnog nastavnika. Djelatnici FOI-jevog Centra za razvoj programskih proizvoda, kontinuirano rade na održavanju i nadogradnji cijelog sustava, osiguravajući 24/7 (help desk) podršku svim nastavnicima, asistentima, ali i studentima u online nastavi.

Povjerenstvo za e-učenje Fakulteta organizacije i informatike pripremilo je niz smjernica i uputa nastavnicima za provođenje online nastave, nekoliko različitih alata za izvođenje online nastave u realnom vremenu (poput Zoom, BigBlueButton, Adobe Connect i sl.), različite modele izvođenje online nastave koji uključuju webinare, ali i kombinaciju video i tekstualnih materijala kako bi se studentima učenje što više prilagodilo te da oni u velikoj mjeri mogu sami birati tempo učenja. Dokaz tome da smo zaista brzo reagirali na novonastale uvjete u kojima se održava nastava, dokazuje i činjenica da smo uspjeli pripremiti jedinstven PORTAL ZA ONLINE UČENJE - FOI Online (https://www.foi.unizg.hr/online-nastava), koji integrira sve sažete, a bitne informacije za nastavnike i studente, a dostupan je svima u Hrvatskoj.

Odluka Fakulteta je da ćemo sve oblike nastave do kraja akademske godine izvoditi isključivo online. Proveli smo i anketiranje studenata te smo ispitali njihovo zadovoljstvo online predmetima te su rezultati na više od 2200 studenata odlični, više od 70 posto studenata ocjenjuje online nastavu na FOI-ju sa četvorkom ili peticom.

- Uskoro će ispitni rokovi, ako se situacija ne normalizira, imate li neku pričuvnu opciju?

- Naravno, pripremili smo se i za odvijanje online kolokvija i ispita na svim našim studijima. Više kolokvija na našim studijima održano je već online putem LMS sustava Moodle. Pripremili smo i upute te preporuke kako održati online kolokvij te se one mogu pronaći na FOI online portalu. Dodatno, zbog otežanog sustava kontrole na daljinu, nastavnici moraju pripremiti veći set pitanja, otvoriti opciju slučajno generiranih pitanja tako da svaki student dobije drugačiji kolokvij, ograničiti vrijeme raspoloživo za kolokvij i minimizirati svaku mogućnost nedopuštenih radnji. Uvjeti nisu isti kao i u normalnim okolnostima, no morali smo se prilagoditi brzo i osigurati maksimalnu kvalitetu u procesu provjere znanja na daljinu. Također, dali smo konkretnu uputu za provođenje online obrana završnih i diplomskih radova, koje se odvijaju online, a možemo se pohvaliti i uspješno održanim online obranama specijalističkih i doktorskih radova, koji su održani već početkom travnja.

- Kolike su kvote za upise u novu studijsku godinu?

- Upisne kvote su manje-više iste kao i prijašnjih godina. Na preddiplomski studij Informacijski sustavi i Poslovni sustavi možemo upisati 301 studenta godišnje, a za preddiplomski studij Ekonomike poduzetništva možemo upisati 151 studenta godišnje. Na naš stručni studij Primjena informacijske tehnologije u poslovanju upisujemo ove godine 80 studenata redovno u Varaždinu, a vanredno njih 200 u svim našim centrima – Varaždinu (40), Zaboku (80), Sisku (50) i Križevcima (30). Svi detalji vezani uz kvote dostupni su na našoj web stranici www.foi.unizg.hr.

Važno je napomenuti da Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu u skladu sa suvremenim trendovima kontinuirano radi na unaprjeđenju svojih preddiplomskih i diplomskih studijskih programa. Prateći trendove, ali i suvremeno tržište rada, razvoj i unaprjeđenje FOI-jevih studijskih programa ide u smjeru novih modula i izbornosti koju će buduće generacije studenata moći ostvariti.

Iskorakom u područja kao što su Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava, FOI ulazi u nova, inovativna i interdisciplinarna područja, a sve u skladu s potrebama IT tržišta i tvrtkama koje su kontinuirano njihovi partneri u procesu razvoja i izvođenja studijskih programa. Tako ćemo kroz procese revizije koje provodimo naš studijski program Informatike u potpunosti modernizirati i prilagoditi suvremenom informatičaru u širem smislu te riječi.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.