Srećko Mavrek: O Nacionalnoj raspravi o sigurnom ponovnom otvaranju američkih škola, održanoj u Bijeloj kući

Srećko Mavrek

U Bijeloj kući je u utorak održana Nacionalna rasprava o sigurnom ponovnom otvaranju američkih škola, koja se prenosila uživo Internetom. Raspravu je pratilo oko 700 obrazovnih djelatnika, ostalih stručnjaka, studenata i roditelja iz cijelog SAD-a. Među njima  bio je i naš dopisnik iz New Yorka, Srećko Mavrek, Hrvat koji živi u New Yorku, a koji od 2016. godine službeno predstavlja Kappa Delta Pi Međunarodno Počasno Društvo u Obrazovanju (International Honor Society in Education) pri Odjelu za Globalne Komunikacije UN-a (UN Department of Global Communications). Pandemija COVID-19, koja je zatvorila škole diljem svijeta problem je koji bi trebao što bezbolnije biti riješen do početka nove školske godine. Evo što o tome kaže naš dopisnik.

- Kakva je situacija s ponovnim otvaranjem američkih škola slijedeće školske godine i kakve su reakcije na Nacionalnu raspravu koja se održala jučer u Bijeloj Kući?

- Već nakon početka izolacije obrazovni vođe, stručnjaci, nastavnici i političari su počeli tražiti najprikladnije modele ponovnog otvaranja škola uzimajući u obzir ravnotežu nastave licem u lice i sigurnosti. Situacija nije jednostavna jer federalna tijela i čelnici pojedinih saveznih država se ne slažu u pristupu i modelima ponovnog otvaranja škola. Mediji su prenijeli javnosti najvažnije poruke s rasprave, a reakcije su podijeljene.

 Predstavnici federalne Vlade i predsjednik Donald Trump zahtijevaju potpuno otvaranje škola 

- Možete li nam ukratko objasniti u čemu se točno razmimoilaze i kakva su njihova razmišljanja i pristupi modelima ponovnog otvaranja škola?

- Svi se u načelu slažu da bi se učenici i studenti trebali što prije vratiti u učionice, ali predstavnici federalne Vlade i predsjednik Donald Trump zahtijevaju potpuno otvaranje škola i punu operativnost tj. pet dana nastave tjedno. Trump je kao glavni argument iskoristio činjenicu da su stope zaraze i smrtnosti u mlađim dobnim kategorijama neznatne. Njihovi protivnici zastupaju mišljenje da bi preuranjeno potpuno otvaranje škola moglo dovesti do daljnjeg širenja koronavirusa. Oni zbog toga podržavaju različite modele kombinirane nastave, odnosno nekoliko dana u školi plus određeni broj nastavnih dana na daljinu. 

Ministrica obrazovanja Betsy DeVos izjavila je da se škole moraju ponovno otvoriti i da moraju biti u potpunosti operativne, a da je najbolje prepustiti školstvu i lokalnim vođama da odluče o načinu na koji će se to dogoditi. Tako je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio odmah jučer najavio da se javne škole ove jeseni neće u potpunosti otvoriti usred pandemije koronavirusa i da će učenici umjesto toga učiti po "kombiniranom" rasporedu i biti ograničeni na maksimalno tri dana u učionici i daljinsku nastavu ostatak tjedna. Dodao je i da roditelji mogu odabrati isključivo nastavu na daljinu te da će kasnije tijekom godine moći zatražiti prijelaz na kombiniranu nastavu. To ne znači nužno da će se to i dogoditi jer guverner Andrew M. Cuomo najavio je isto tako jučer da će država New York odlučiti tijekom prvog tjedna kolovoza hoće li se škole ponovno otvoriti na jesen.

Problema je puno

- Koje je vaše osobno mišljenje o ponovnom otvaranju škola i mogućim daljnjim posljedicama ako se nastavi nastava na daljinu?

- Nastava na daljinu bila je uvedena zbog izvanrednih uvjeta i bio je veliki šok za učenike, nastavnike i roditelje prilagoditi se takvoj iznenadnoj situaciji. Mislim da učenici s poteškoćama u učenju najviše gube jer se ne mogu snaći u nastavi na daljini ili ostanu iza, u što sam se kao nastavnik i sam imao prilike uvjeriti. S druge strane, nastava na daljinu može biti korisna za učenike i studente koji mogu učiti u svojem vlastitom tempu. Neki od mojih koledž studenata postigli su vrlo dobre rezultate prošli semester.

Osim toga, pitanje je kako će daljnja društvena izolacija i nedostatak društvene interakcije utjecati na mentalno i društveno zdravlje učenika. Situacija ja za sada neizvjesna, ali sasvim je izvjesno da će savezne države i pojedini veliki školski okruzi samostalno odlučiti o sigurnom ponovnom otvaranju škola i modelima nastave. Mislim da bi moglo doći do velikih komplikacija s organizacijom kombiniranog rasporeda jer postoje brojna neriješena pitanja – od načina izvođenja nastave u otežanim uvjetima s maskama na licu koje će smanjiti normalnu komunikaciju do broja potrebnih nastavnika za smanjene razrede.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.