Neven Turkalj, dr. med. spec. otorinolaringolog - Moja ordinacija bit će spoj topličke tradicije i suvremenih načina liječenja

neven turkalj

Varaždinske Toplice od nedavno imaju privatnu ordinaciju otorinolaringologa. Otvorio ju je Neven Turkalj, dr. med. spec. otorinolaringolog, koji je nakon 20-ak godina rada u javnozdravstvenom sustavu odlučio svoje znanje i stečeno iskustvo pacijentima pružati neposredno kroz vlastitu ordinaciju i u gradu u kojem je odrastao. U jeku pandemije koronavirusa to mu se činilo kao veliki izazov, ali pomalo zasićen velikim sustavom odlučio je da upravo u Toplicama učini taj svoj veliki korak naprijed. A tu će, kako sam kaže, pokušati spojiti tradiciju i suvremenost, te svojim pacijentima upravo u Varaždinskim Toplicama, tom najstarijem hrvatskom termalnom lječilištu, pružiti mogućnost liječenja na svjetskoj razini. Svoju ordinaciju otvorio je u obnovljenoj roditeljskoj kući slavne operne dive Ruže Pospiš Baldani, pa i ta činjenica pridonosi njegovoj želji da spoji tu topličku kulturu i tradiciju sa suvremenim načinima liječenja. Evo što nam je rekao o svojim planovima.

 - Odlučili ste se za privatnu praksu, što vas je ponukalo na to i kakvi su vaši planovi?

Ponukao me trom sustav, u kojem je teško išta promijeniti. Moderna medicina pruža znatno više od onoga što se može i stigne u aparatu. Plan mi je ambulanta u kojoj se ciljano i individualno pristupa svakom pacijentu. Smanjiti vrijeme čekanja i nepotrebne korake u liječenju, smanjiti bol i nelagodu, diskretno i opuštenije liječiti uz primjenu modernih metoda i uređaja, uz mudrost starih generacija liječnika.

 Iskustva i znanje stjecao sam i u KB „Dubrava“ i po brojnim međunarodnim i domaćim kongresima

 

- Kako je tekla vaša dosadašnja karijera, školovanje, specijalizacija, radna mjesta?

- Nakon gimnazije, jedini fakultet na koji sam se prijavio, bio je Medicinski fakultet u Zagrebu, koji sam u roku i završio. Gotovo odmah nakon završetka sam počeo raditi u OB Varaždin, gdje je bio ogroman broj pacijenata, sa širokom paletom različitih bolesti i stadija, koje sam mogao liječiti, svojevrsni Eldorado za mladog liječnika koji je željan posla. Specijalizacija u KBC „Sestre milosrdnice“ pružila mi je vrhunsku izobrazbu iz područja otorinolaringologije, posebno skrb o najtežim, onkološkim, pacijentima. Klinika za ORL i kirurgiju glave i vrata KBC „Sestre milosrdnice“ je ustanova u kojoj se puno polaže na obrazovanje i osposobljavanje budućih i mladih liječnika.

Tu se gaji tradicija nekih od naših najvećih liječnika, dr Andrija Štampar i dr. Ivo Padovan su i danas spominjani u vodećim knjigama plastične kirurgije glave i vrata. Iskustva i znanje stjecao sam i u KB „Dubrava“ i po brojnim međunarodnim i domaćim kongresima, hands on tečajevima i simpozijima. Neposredno nakon završetka subspecijalizacije iz plastične kirurgije glave i vrata 2017., počeo sam raditi u KB „Dubrava.

- Što je bio vrhunac vaše dosadašnje prakse, koji rezultati, uspjesi, izazovi? 

U početku su mi izazovi bili velike operacije, teški karcinomi grla i grkljana. Dosta sam operirao i štitnjaču te druge veće zahvate na vratu i glavi. Uz to, cijelo vrijeme liječio sam i svu ostalu problematiku iz mog područja. S vremenom, sve više se usmjeravajući na plastičnu kirurgiju, postajalo mi je zanimljivo oblikovati i što ljepše i savršenije učiniti ma i najmanji zahvat, u odnosu na veličinu. Iz“ teškog industrijalca“, polako sam se usmjeravao filigranskoj preciznosti.

- Zašto ste odabrali Varaždinske Toplice i lokaciju na kojoj ste otvorili ordinaciju?

- Varaždinske Toplice ljudi oduvijek povezuju sa zdravljem i ljepotom. Tu je medicina tradicija koja se živi svaki dan, znamo sigurno još od rimskog doba, a vjerojatno i znatno ranije. Kuća u kojoj je ambulanta, je rodna kuća Ruže Pospiš-Baldani, sasvim slučajno. Primadona je svojim glasom melem za uši, a glasom i sluhom se bavi naša ordinacija.

  Uz savjet i preporuke liječenja te kirurške zahvate, nudimo i estetske zahvate i tretmane lica i vrata dermalnim punilima, botoxom, te tehnikama osvježavanja kože

 - Koje usluge ćete nuditi pacijentima i koje su prednosti koje im nudite, a da im to niste mogli ponuditi u državnom sektoru?

- Usluge su širokog spektra, počinje se pregledom i eventualno dodatnom dijagnostikom koju je pacijent već učinio ili je potrebno učiniti. Tako se primjerice endoskopski pregled može učiniti na licu mjesta, bez dodatnog termina kao u bolnici, a pacijentu se može prikazati patologija na ekranu ili snimiti na USB. Instrumentarij je noviji i prilagođen potrebama malih zahvata u lokalnoj anesteziji ili većim koji se izvode u općoj anesteziji u suradnoj ustanovi. Liječenje nosne patologije laserom često može proći bez neugodne tamponade nosa. Uz savjet i preporuke liječenja te kirurške zahvate, nudimo i estetske zahvate i tretmane lica i vrata dermalnim punilima, botoxom, te tehnikama osvježavanja kože (Profhilo, PRP...),

  

- Kako vas pronaći, na koji se način može naručiti pregled u vašoj ordinaciji i kakvo vam je radno vrijeme?

- Nalazimo se u Varaždinskim Toplicama, pitoresknom mjestu blizu autoceste Zagreb - Varaždin. Ćekamo da nas označe na google maps, potvrda lokacije je u procesu. Sve najbitnije što trebate znati nalazi se na našoj web stranici. www.ordinacija-neven-turkalj.hr , a za upite i narudžbe termina kontaktirajte nas na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,  0995216633 

 

 RADNO VRIJEME:  Ponedjeljak, srijeda, petak  Od 8  do 15,30 sati a, utorak i četvrtak od 13 do 20,30 sati

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.