Mladi Varaždinac Juraj Kostanjevec - Jurek osvježenje hrvatske rep scene

Mladi Varaždinac Juraj Kostanjevec - Jurek osvježenje hrvatske rep scene

Mlada nada hrvatskog repa, trinaestogodišnji Juraj Kostanjevec poznatiji kao Jurek, u svega par mjeseci doživio je veliku popularnost i postao svojevrsni brend grada Varaždina. Za portal HIA otkrio gdje i kako je pronalazio inspiracije za svoje pjesme i koji su mu daljnji planovi.

Pošto danas svi pišu o Jureku, pa kako si počeo i sl., nas na početku zanima ono najvažnije: Westcoast ili Eastcoast? (ili oboje? I zašto?)

Oboje. Svaka strana ima svoj stil a meni se oba stila sviđaju. Iz svakoga mogu dobiti određenu inspiraciju.

Iako su tvoji spotovi zapravo tek počeli izlaziti, na svima si odavno prešao 15 tisuća pregleda, a zadnji spot, „Varaždin“ skupio je čak preko 26 tisuća. Nekako nam se čini da na ovim prostorima dugo nije bilo ovakve pomame za nekim glazbenikom. Čime misliš da si uspio osvojiti domaću publiku?

Mislim da je originalnost i dosljednost sebi faktor uspjeha. Ne volim kopirati iako se kod mene čuju utjecaji mojih idola. I iskren sam, Pišem pjesme iz iskustva.

Kakvi su planovi nakon zadnjeg spota? Je li u planu snimanje albuma, odnosno naziru li se kakvi nastupi?

Pa planova ima puno. Nastupi trenutno nisu mogući, zbog ove situacije. Planiram snimiti album, materijala imam, samo čekam dobre uvjete i financije. Album košta. Sad uskoro izlaze nova pjesma i spot, čekam samo mastering.

Iako na početku spominjemo razdor istoka i zapada, najpoznatiji po ubojstvima 2Paca i Notorious B.I.G.-a, ti u svojim pjesmama miriš nekad davno zaraćene varaždinske kvartove. Kako to da jedan kvartovski old school, u kojem i spominješ „šore ispred zgrade“, na zapravo vrlo simpatičan način koristiš za pozitivnu promociju grada?

Sve je to dio hip hop subkulture. Pa i "kvartovske šore". Pokušavam dočarati neki prijašnji svijet iz onoga što znam klincima koji su zatupljeni gadgetima i virtualnom stvarnošću. Što se tiče mirenja zaraćenih strana u Varaždinu, koliko god se nekad tuklo, svađalo, danas su to samo sjene svega. Ali na kraju svi smo tu jedni za druge kad je potrebno, kad se desi nesreća i slično. 

Čuli smo kako ti je od naših repera omiljen legendarni Stoka. Imaš li još uzora s ovih prostora, te tko ti je najveći uzor od stranih izvođača?

 Da, Stoka je moj prvi uzor i najveći. Poštujem i njega i njegovu životnu borbu i sve uspjehe.

Koji su tvoji hobiji osim stvaranja rap glazbe?

  Vozim BMX, to mi je velika ljubav uz rap.

Ima li nešto novo u tvojim daljnjim planovima, s obzirom na veliki interes javnosti koji si pobudio? Je li možda obična igra i zezancija prerasla u nešto dugoročno ozbiljno?

Točno, zezancija se preko noći pretvorila u nešto ozbiljno. Prvo nisam to očekivao da će se dogoditi, Ali dugoročno, kak' sad razmišljam, da, želim da to ostane moj poziv i stil života. Za sad mi je u planu napraviti par albuma i raditi suradnje sa drugim reperima. 

Što nam želiš ispričati o sebi, svojoj glazbi i pjesmama, a da te još nitko nije pitao?

Nitko me nije pitao kroz što sam prošao da bi uopće počeo repati. Meni su moje pjesme poslužile kao ispušni ventil za emocije koje su se nagomilale nakon stresnog razdoblja u životu. Ja sam tek sad stekao par pravih prijatelja a do sad su djeca oko mene uvijek imala neke skrivene planove i iskorištavala su me. Puno puta sam bio šikaniran i zbog toga sam se dugo borio sa osjećajem manje vrijednosti. Nisam vjerovao da ja zaslužujem imati dobre ljude oko sebe i da zapravo nešto vrijedim. Zbog toga moje pjesme nisu bez pokrića i svaka nosi svoju težinu. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.