Poduzetnik i vinogradar Josip Tržec: Vinarija Šafran od Covida do Decantera

Josip Tržec

Vinarija Šafran ponosi se svojim povijesnim kontinuitetom u vinogradarstvu i podrumarstvu koje prema pisanim dokumentima seže u 1692. godinu. Među najvećim je vinarijama u Varaždinskoj županiji, a vinogradi se prostiru na dvadesetak hektara bregovitih padina humskog i brezničkog vinogorja. Oko 90 tisuća trsova zasađeno je na pogodnom tlu i idealnim pozicijama blago položenih sunčanih padina slikovitoga brežuljkastog kraja. Područje je to koje se sa zapada nastavlja na planinu Ivančicu, sa sjevera na varaždinsko vinogorje, istočno na planinu Kalnik, dok s juga pozicije vinograda dodiruju zlatarsko područje s pogledom na sjeverni dio Medvednice. Vinarija je danas opremljena najsuvremenijom opremom za preradu grožđa, fermentaciju, sazrijevanje i čuvanje vina. U skladu s najsuvremenijim metodama i uz stalnu brigu enologa i podrumara proizvode vina visoke kakvoće koja se čuvaju u inox i drvenim bačvama, ukupnog kapaciteta pola milijuna litara. U okviru vinarije nalazi se punionica s internim laboratorijem za kontrolu mošta i vina, a u gornjem dijelu zgrade nalaze se prostori za degustaciju vina i uredi. Vina Vinarije Šafran redovito osvajaju najviša odličja na izložbama i ocjenjivanjima u zemlji i inozemstvu, pa su tako u travnju ove godine na prestižnom Sajmu Vina u Londonu pokupili ugledne Decantere za Manzoni i kasnu Graševinu. Evo što o svemu kaže suvlasnik Vinarije Šafran Josip Tržec.


* Kakva je poslovno bila 2021. godina?
- U poslovnom smislu 2021. godina u Vinariji Šafran bila je izuzetno zahtjevna i interesantna, s odmakom od katastrofe pa do savršenstva. Korona kriza je uzela svoj danak. Lockdown početkom godine, potom izostanak uskršnjih slavlja i poklon paketa te neizvjesnost i loša priprema turističke sezone te izostanak lanjskog Adventa totalno su poremetili godinama osvajane tržišne tokove ali i priljev novca. Početak godine u vinogradima započeo je s velikim troškovima. Tu se moram zahvaliti Ministarstvu poljoprivrede i ministrici Mariji Vučković kao i našem susjedu predsjedniku Poljoprivredne komore Mladenu Jakopoviću, koji su prepoznali kolaps u vinogradarstvu i doznačili nepovratnu financijsku pomoć koja je osigurala da vinogradi pravovremeno dobiju svoju potrebnu pažnju. Ne kaže se bez razloga da vinograd ne traži gazdu već slugu. Rezultat kraja vinogradarske godine svakako je jedna od najboljih berbi u zadnjih 20-tak godina, zdravo grožđe s visokim šećerima i prekrasnim kiselinama. Na ulazu u Novi Marof otvorena je nova Sparova trgovina, a Spar je vina Vinarije Šafran kao domaćeg proizvođača uvrstio na svoje police. Tu gestu mi smo, kao zahvalna Vinarija, podržali akcijom – Tko kupi vino u Sparu i s računom dođe u Vinariju Šafran, dobiva još toliko vina gratis. Akcija „1 za 1” započela je u kolovozu 2021. godine prilikom otvorenja ovoga trgovačkog centra a produžujemo je tijekom Adventa sve do kraja siječnja 2022. godine.


* Vinarija je u mjesecu travnju ove godine sudjelovala na uglednom sajmu vina u Londonu. Gdje ste još bili nagrađeni?
Vinarija je i ove godine sudjelovala na brojnim izložbama i ocjenjivanjima vina kako u zemlji tako i u inozemstvu. Svakako su najvažnija ove godine osvojena odličja dvije brončane medalje za našu Graševinu i Manzoni na Londonskom Decanteru. Ovim putem se zahvaljujem Varaždinskoj županiji koja nam je omogućila sudjelovanje na tom uglednom sajmu. Sudjelovali smo i na najprestižnijem njemačkom ocjenjivanju vina Mundus Vini gdje smo osvojili dva srebra. Od domaćih natjecanja izdvojili bismo ono u Zelini gdje smo dobili tri zlata, potom ono u Križevcima gdje smo dobili jednu zlatnu medalju. Nažalost zbog pandemije brojna su događanja izostala, a od onih koja su održana svakako treba istaknuti Vinski grad na Špancirfestu u Varaždinu uz izvrsnu organizaciju, koji je ove godine bio jedini prodajni Sajam gdje smo s prodajnom maržom uspjeli pokriti sve troškove.


* Jeste li zadovoljni ovogodišnjom berbom grožđa i što još predstoji do kraja godine?
U vinogradima Vinarije organizirana je Županijska berba čime je obitelji Šafran ukazana velika čast da početak ovogodišnje berbe bude u njihovim vinogradima. U berbi su bili župan Anđelko Stričak, dožupanica Silvija Zagorec, saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, članovi KUD Prigorčica u narodnim nošnjama, članovi Limene glazbe Sveti Martin, TZ Varaždinske županije, TZ Novi Marof, Lovačkog društva Novi Marof, vatrogasci DVD Šćepanje, brojni novinari i berači. Promocija kuharice „Starinski žmaki” i snimanje serijala „Najbolje iz Hrvatske” u Vinariji Šafran dodatno su potkrijepili odličnu suradnju kako s općinom Breznički Hum tako i s predstavnicima Civilnog društva. Do kraja godine planirali smo sudjelovati u brojnim drugim događanjima poput obilježavanja Dana općine Breznički Hum, u organizaciji Martinja u Vinariji Šafran i na Adventu, no zbog pandemije ta su događanja sada otkazana.


* Planovi Vinarije Šafran u dolazećem razdoblju?
Opstati u ovim teškim vremenima, odnjegovati prekrasni mošt u vrhunska mlada vina, ostvariti još bolje rezultate na domaćim i svjetskim vinskim izložbama, nastaviti s promocijom kuhanog vina i našeg jedinstvenog proizvoda - Summer wine-a, te naposlijetku odnjegovati prvi pjenušac Vinarije Šafran – to su ukratko naše najvažnije želje kojima će se Vinarija Šafran posvetiti u dolazećim tjednima i mjesecima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.