Marko Ruža, član benda Pit Viper, o izlasku i promociji prvog albuma pod naslovom "Voidweaver"

Marko Ruža, član benda Pit Viper, o izlasku i promociji prvog albuma pod naslovom "Voidweaver"

Varaždinski bend Pit Viper ovih dana promovira svoj prvi album, a budući da je ostvarena i suradnja sa Sunset Studiosom i bili smo na jedan način involvirani u "kreaciju" u produkciju i snimanje videa, o projektu razgovaramo s jednim od članova benda. Marko Ruža bio je naš sugovornik te nam je u kratkom intervjuu rekao nešto više o albumu, svirkama i planovima.

- Kako je nastao vaš bend i što donosi vaš prvi album?

Matko Mišak i ja znamo se već dugi niz godina, no negdje krajem ljeta 2017. počeli smo zajedno razrađivati neke ideje i tako smo uz druge obaveze (faks, posao) povremeno pisali pjesme. Trenutno smo u bendu nas dvojica, a kao što znate na prvom albumu je sudjelovao i bubnjar, Ivan Francetić, koji nam je razradio ideje za isprogramirane bubnjeve (ritam mašinu) i napisao pjesmu "Leviathan", za koju smatram da je jedna od boljih na albumu. Nismo još uspjeli okupiti kompletan bend za svirke uživo, zbog čega se više oslanjamo na pisanje nove glazbe. Trenutno radimo na drugom albumu.

- Snimili ste novi video uradak za svoj bend, o kakvom je bendu i kakvoj glazbi riječ?

Bend nam se zove Pit Viper. Žanr u koji naša glazba spada je tzv. "tehnički death metal" (eng. "technical death metal") te je inicijalna ideja bila napisati instrumentalni album u duhu navedenog žanra, sa žestokim metal pjesmama koje su tehnički zahtjevne i progresivne. Osim toga, cilj je bio naučiti i samostalno odraditi snimanje i produkciju albuma. Spomenuti album nazvali smo "Voidweaver" i objavili ga u listopadu prošle godine. Od ukupno osam pjesama, na albumu se nalaze dvije pjesme napisane za duo akustičnih gitara te smo odlučili za jednu od njih, onu pod nazivom "Embers", snimiti izvedbu u studiju.

- Tko je autor glazbe, čija je bila ideja?

Autori glazbe za pjesmu smo Matko i ja. Matko je napisao uvodni riff pjesme koji smo počeli zajedno nadograđivati sve dok nismo dobili nekakvu smislenu cjelinu.

Glazba vam je zasad ljubav, a ne posao, ima li nekih ambicija da joj se posvetite i više, kakvi su planovi?

Ambicije definitivno postoje. Pretvoriti sviranje i stvaranje glazbe iz hobija u posao zvuči kao najbolji oblik spajanja ugodnog s korisnim. Plan je kroz sljedećih par mjeseci napisati i snimiti drugi album i kroz taj proces postati aktivniji na društvenim mrežama te vidjeti kakve će se prilike pojaviti.Osim toga, za početak planiramo svirati uživo kao duo s akustičnim gitarama.

-Koliko vam je značila suradnja s dečkima iz SUNSET STUDIOS-a?

Suradnja je bila izvrsna, jako pozitivno iskustvo. Dečki su odradili odličan posao i iskoristili bismo ovu priliku da im se još jednom zahvalimo. Svaki dio procesa je prošao dobro - dogovor, snimanje, komunikacija oko produkcije itd. Jako smo zadovoljni s konačnim produktom koji smo dobili.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.