Dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina: Rješenje varaždinskih bala dobilo je načelnu podršku Premijera i Vlade, čekamo samo zeleno svjetlo

Dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina: Rješenje varaždinskih bala dobilo je načelnu podršku Premijera i Vlade, čekamo samo zeleno svjetlo

Sada kada je sve gotovo, pokušaji opstrukcije su još izraženiji, ali ja vjerujem da premijer Andrej Plenković neće dozvoliti da netko s lokalne sredine poremeti i opstruira ono što odgovorno radimo zadnje dvije godine s njegovom Vladom i državnim tijelima.

Odlagalište s oko 100 000 tona baliranog otpada na južnom ulazu u Varaždin, na području Brezja veliki je gospodarski, ekološki i politički problem grada, a same bale bile su i ostale vrući krumpir vladajućih elita u gradu od samog početka, prije 18 godina do danas. Sukobljavale su se oko njih razne političke opcije koje su trebale raditi u korist svih građana, a ne sitnog politikantstva i vlastitih interesa i pritom i najviše zakazale. Ali ta je priča duga i mučna, osobito za varaždinskog poduzetnika koji je tada imao viziju, ali očito ne i mogućnost pomiriti dvije interesne skupine čime je nastala šteta za njega, sukobljene strane i prije svega građane. Nakon niza problema i sudskih sporova, unatoč svemu pa i redovnim opstrukcijama političkih protivnika, konačno rješenje je čini se ipak na pomolu, jer podupire ga i država koja također želi da se ta ekološka bomba konačno riješi.

Tako barem tvrdi današnji gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj, koji je u cilju zaštite zdravlja ljudi, razvoja poduzetničke zone na kojoj se nalazi odlagalište i bez osobnih interesa spreman problem staviti ad acta. Konačno će se maknuti bale i sanirati odlagalište i u interesu javnog zdravlja riješiti i problem smrada i zagađenja podzemnih voda te općenito zaštite okoliša. Evo što nam je o tom problemu i mogućem rješenju rekao sam gradonačelnik.

Vi ste gospodine gradonačelniče ovih dana najavili mogućnost početka trajnog rješavanja problema saniranja odlagališta Brezje, ali to je ponovno pokrenulo val opstrukcija vaših političkih protivnika, tko može donijeti konačnu odluku da to stvarno krene i što još čekate?

Čeka se samo dobra politička volja vladajuće stranke na razini Hrvatske iako je to valjda samo u Hrvatskoj moguće da politika mora imati zadnju riječ, a ne struka u jednom takvom zahvatu koji je proveden sukladno svim propisima. Za mene osobno bale su riješene, provedena je cijela procedura koju je država propisala i samo čekamo da država ispoštuje načelnu suglasnost da će financirati 40 posto troškova, koju smo dobili 2022. godine. Sve korake koje su državna tijela tražila smo odradili. Izrađen je elaborat zaštite okoliša, sanacijski program, glavni projekt, ishođena je građevinska dozvola, provedena javna nabava i na sve te dokumente smo dobili suglasnosti nadležnih institucija. Sada je preostalo da državno tijelo (Fond) ispuni svoju ranije preuzetu obvezu. Ako su preuzeli obvezu, ja očekujem da ju i ispune, bez obzira na sve političke pritiske koji se vrše. Dakle, po meni više ne postoji niti jedan valjani razlog da netko „štopa“ rješenje, a imajući u vidu da su sve mjerodavne institucije potvrdile kako je ovo jedno cjelovito i ispravno rješenje za problem bala.

Sudski proces koji je trajao 12,5 godina, koji sam naslijedio u ovom mandatu, završen je s presudom koja utječe jedino na sudske troškove. No, ako malo bolje proučimo tu presudu, vidimo da drugu stranu, odnosno predstavnike T7 VIS, „boli“ to što su potpisali integralnu nagodbu. Zašto? Jer je sklopljenom integralnom nagodbom Grad Varaždin dobio 9 milijuna kuna avansa uz 2% kamata. Tada su mi neki dušobrižnici zamjerali zbog čega smo tražili samo 2% kamata. Tom nagodbom je T7 VIS priznao Gradu oko 11 milijuna kuna i vratio ih gradu i Varkomu koje po ovoj presudi ne bi trebali vratiti. Dakle, integralnom nagodbom smo zapravo uspjeli spasiti loš ishod ovog spora jer sada Grad jedino mora platiti nešto više od 160 tisuća eura sudskih troškova koje su napravili moji prethodnici jer su za vrijeme mojeg mandata gradski odvjetnici vodili ovaj spor bez naknade, a drugih pravnih posljedica za Grad nema.

Može li vam oporba u Varaždinu zakomplicirati ili utjecati da država ne ispuni obećano i što onda?

 

U ovome trenutku oporba u Varaždinu ne može ništa zakomplicirati jer u Gradskom vijeću SDP ima većinu od 12 ruku i sve odluke na lokalnoj razini su se donijele, od kojih je najvažnija odluka o zaduženju, odnosno kreditiranju rješenja bala. Hoće li netko tko ima utjecaj na državnu razinu poput župana pokušati opstruirati rješenje s obzirom na činjenicu da je sljedeća godina super izborna godina, ne vjerujem. Mislim da si čak ni HDZ ne želi priuštiti stigmu onoga koji ne dozvoljava da građani Varaždina imaju ista prava kao i svi drugi građani ove zemlje, poput prava na čisti okoliš te da neće dozvoliti da se stopira ovo konačno rješenje bala. 

Ponavljam, za mene je postupak proveden, bale su riješene i ja mogu odmah potpisati ugovor čim Fond (država) donese odluku da će ispoštovati ono što je već prihvatila u srpnju prošle godine, kada je donijela načelnu suglasnost da će financirati 40% zbrinjavanja.

Zamjeraju vam da je veća cijena, ali svi troškovi života su porasli, o odnosu na 2008. Logično, a i građani su i siti starih priča i neispunjenih obećanja onih koji su sve to s balama i zakuhali, pokazali su to na izborima.

Prema ugovoru iz te 2008. godine na koji se opstruktori pozivaju, cijena je bila 137 eura i nije uključivala sanaciju već samo zbrinjavanje bala. Sada je cijena samo za zbrinjavanje, 199 eura, a ostalo je trošak sanacije odlagališta. Osim toga, cijena je tada obuhvaćala samo zbrinjavanje 50.000 tona otpada, a mi ovdje imamo gotovo 100.000 tona. I to su ustanovili i Državna komisija za kontrolu javne nabave i Visoki upravni sud kad su presudili da smijemo provesti javnu nabavu jer su se vlasnici ugovora iz 2008. žalili da oni imaju ugovor za te bale i da Grad ne smije provesti javnu nabavu. Ugovor je Vrhovni sud presudom iz 2018. godine proglasio važećim, dakle taj je ugovor važeći pet godina, neprovediv je i to je jasno svim mjerodavnim tijelima koji su i donijeli odluku da je ovo moje rješenje ispravno i da možemo provesti javnu nabavu.

Provjerio sam i nevjerojatno je da je najveći protivnik mojeg rješenja bivši gradonačelnik Čehok još 2019. godine izjavio da je taj ugovor neprovediv i da se po tom ugovoru neće raditi. Internet sve pamti i na njemu se može pronaći da je 20. veljače 2019. godine objavio da neće raditi po tom ugovoru, a sada mene poziva da radim po tom ugovoru koji je važio pet godina. Ugovor je neprovediv iz nekoliko razloga. Financijskog, jer druga strana niti ne želi raditi po toj cijeni. Normalno da cijena od 137 eura iz 2008. godine danas nije prihvatljiva ni za koga i logično je da cijene nisu iste. Osim toga, on nije provediv i zbog promjene zakonske regulative budući da je u međuvremenu donijet novi Zakon o gospodarenju otpadom prema kojem je rješenje iz ugovora iz 2008. suprotno važećem zakonu.

MBO radi na struju. Razlika cijene električne energije koja je bila onda i danas je duplo veća. Da ne govorimo o svim drugim cijenama. Primjerice, diskontna stopa novca u smislu obezvređivanja od 2008. do 2023. je zapravo veća nego razlika cijena koju mi imamo sad. Uzevši samo u obzir komponentu inflacije vidimo da je to realna cijena, zapravo realno i niža nego je ona iz ugovora iz 2008. gdje su cijenu formirali odokativno, bez javne nabave.
Da rezimiram: ovo je jedino rješenje, a sve te opstrukcije koje pokušava raditi Ivan Čehok s nekim pojedincima iz vladajuće stranke, koji je kao bivši gradonačelnik bale tamo i „posadio“ prije 18 godina te je za njih sentimentalno vezan, neće uspjeti ako smo normalna i pravna država.

Recite nam i kakva je situacija s MBO? Tko je sad vlasnik, hoće li se te bale rješavati tu ili na nekom drugom mjestu?

Zajednica ponuditelja koju čine CIOS i HIS dali su najpovoljniju ponudu i donesena je odluka o odabiru. Zajednički su dali ponudu, a koliko se iz ponude može razabrati, oni su priložili dozvolu MBO-a u Brezju. Budući da oni imaju dozvolu gospodarenja otpadom, obvezali su se da će praktički u 12 mjeseci ukloniti otpad iz Brezja i oporabiti ga. Dakle, ponavljam samo je potrebno da Vlada donese odluku kojom će poštivati prethodnu načelnu suglasnost Fonda temeljem koje smo proveli natječaj. U tom trenutku potpisujemo ugovore s izvođačima i zbrinjavanje bala kreće za tjedan dana nakon potpisa ugovora.

Zapravo kad gledamo, Patafta je najmanje kriv u taj cijeloj situaciji. On je bio poduzetnik s vizijom i investirao u MBO, zadužio se i onda fijasko?

Patafta je imao nesreću što je naletio na takve političare koji su u to vrijeme upravljali Gradom. On je zapravo, možemo reći, neka vrsta kolateralne žrtve. Mi nismo imali odlagalište, a trebalo je zbrinuti taj otpad. On je u tome vidio svoju poslovnu priliku i ušao u tu investiciju i zapravo je bio pionir u nečemu što država pokušava 15 godina kasnije realizirati kroz regionalne centre za gospodarenje otpadom. Činjenica je da mi danas imamo MBO u Brezju i da on najnormalnije funkcionira. Otpad se u njemu zbrinjava iz drugih dijelova Hrvatske zato što cijela priča s regionalnim centrima za gospodarenje otpadom još nije zaživjela. Na svu sreću, konačno je potpisan ugovor za Piškornicu gdje bi trebao odlaziti sav otpad iz pet županija sa sjevera Hrvatske. Kad se ta Piškornica kroz 4-5 godina izgradi, sav otpad 5 županija sjeverozapadne Hrvatske će ići tamo.

Koliko sam vidio, cijena Piškornice je preko 900 milijuna kuna, a samog MBO-a Piškornice je skoro 500 milijuna kuna, dok je varaždinski MBO izgrađen za otprilike 150 milijuna kuna. Kapaciteti su im slični. Mi danas u MBO vozimo polovicu tekućih otpada, znači svih kanti, ne samo onih u gradu Varaždinu nego i u okolici, zato što grad Varaždin na žalost nema svoje odlagalište jer nam je to priskrbila prethodna vlast, pa ne vidim razlog da MBO ne zbrine i tih 100.000 tona u balama.

Varaždinci se nadaju da će prevladati razum i da će i vaša varaždinska oporba i vladajući uvidjeti da im je bolje da problem bala više ne zagađuje ničiji politički prostor. Stvorili su ih bivši „varaždinski centri moći“ iz planiranog koristoljublja ali ih je došlo glave, je li moguće sanirati štetu koja je ugrozila i prostor i okoliš i zdravlje ljudi?

Šteta je ogromna jer smo dobili epitet grada smeća, dobili smo bale na ulazu u grad i na području buduće poslovne zone gdje investitori već imaju građevinske dozvole za nove objekte. One su i zdravstveni problem jer zagađuju vodonosnik pitke vode za vodocrpilišta. Zato to moramo riješiti. Rješenje imamo, napravili smo sve po preporukama ministarstava, Fonda, državnih institucija …. Sad kada je sve gotovo, pokušaji opstrukcije su još izraženiji, ali ja vjerujem da premijer Andrej Plenković neće dozvoliti da netko s lokalne sredine poremeti i opstruira ono što radimo zadnje dvije godine s njegovom Vladom i državnim tijelima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.