Gradonačelnica Ljerka Cividini - Porcijunkulovo je od vjerske preraslo u prepoznatljivu turističku manifestaciju Čakovca i Međimurja

Gradonačelnica Ljerka Cividini - Porcijunkulovo je od vjerske preraslo u prepoznatljivu turističku manifestaciju Čakovca i Međimurja

Uz početak ovogodišnje najveće vjersko-turističke manifestacije u Međimurju, ovogodišnjeg Porcijunkulova, razgovaramo s Ljerkom Cividini, gradonačelnicom Grada Čakovca. Evo kako ona gleda na značaj Porcijunkulova za žitelje Čakovca i cijelog Međimurja kao i na sve mnogobrojnije posjetitelje koji dolaze iz drugih krajeva Hrvatske pa i inozemstva da bi uživali u tom nesvakidašnjem ugođaju kojim će Čakovec zračiti i u narednih šest dana.

Možete li nam reći nešto više o samoj proslavi Porcijunkulova? Kako je ova tradicija nastala i kakvu ulogu ima danas  u životu Čakovčana ali i kao turistička manifestacija?

Manifestacija je krenula danas, u petak, 28. srpnja, i to uz poruku "Porcijunkulovo – čakovečko proštenje – vjera, tradicija, veselje”, a završava, tradicionalno, na sam blagdan Gospe od Anđela, u srijedu, 2. kolovoza. Jezgra Porcijunkulova je vjersko proštenje koje kulminira procesijom i misom na otvorenom, obilježavajući blagdan po kojem je cijela manifestacija i dobila ime. To je vrijeme kada se obitelj, prijatelji, ali i potpuni stranci povezuju, okupljaju, zabavljaju, slave našu tradiciju, vjeru i kroz veselje pune svoja srca pozitivnom energijom i novim uspomenama.

Porcijunkulovo je središnja kulturno - zabavna manifestacija u Međimurju koja uz vjerski segment naglasak stavlja na zajedništvo i okupljanje te tradiciju i međimursku baštinu. Ovo je trenutak u kojem Čakovčani i Međimurci mogu pokazati svoj grad u najboljem mogućem svijetlu, dokazati zašto smo jedna od boljih sredina kada je kvaliteta života u pitanju, ali i što nas čini turistički poželjnom destinacijom ovog dijela Europe. 

Što sve posjetitelje očekuje u okviru programa Porcijunkulova jer kišobrani su već u zraku i prepoznatljiv su znak da se u gradu održava Porcijunkulovo, koje su najznačajnije aktivnosti i događaji koje ne bi trebali propustiti?

Proširili smo Porcijunkulovo na ukupno šest zona po cijelom gradu, pa će tako događanja biti prožeta od Perivoja Zrinskih pa diljem centra grada, sve do stadiona Mladost.  Na SRC Mladost smjestili smo glavnu binu, a popratni koncerti očekuju nas i kod fontane na tzv. retro bini gdje nastupaju Tihomir Pop Asanović, Cherkezi orkestar, Balkan Zoo & Nina Ćorić, Rockin' Neno & The Cadillac, Daniel Caccia, Romantix, ali i u Urbanom parku, Parku Rudolfa Kropeka - Kids from the Sky, Miach, Clone Age, Boris Štok, SoulFingers, 2 Kitice. Eventi traju šest dana, a sve lokacije tijekom manifestacije podložne su promjeni pa svakako pozivam da pratite društvene mreže Porcijunkulova kako bi bili točno obaviješteni. Dakako, vrijeme je to koje nam može poremetiti planove.

Posebna atrakcija su glazbeni programi, recite nam nešto više o glazbenim zvijezdama koje dolaze?

Da, koncerti eto na nekoliko lokacija, a znam da velika većina naših Međimuraca i gostiju očekuje nastupe umjetnika kao što su Petar Grašo, Vanna, Juan De Marcos Gonzales and The Euro-Cuban All Stars, Željko Bebek, Crvena jabuka i Klapa Intrade koji ovo ljeto provode na čakovečkom Porcijunkulovom. Nastupi hrvatskih i europskih izvođača sigurno će kao i prijašnjih godina biti pun pogodak, uz Vannu nastupaju i članice čakovečke plesne skupine “Korak” i baš se veselimo dobrom štimungu.

Uz koncerte i proštenjske blagodati koje mnogi željno iščekuju i prema kojima se godinama planiraju i godišnji odmori, ovogodišnje Porcijunkulovo donosi vjerski sadržaj, zonu tradicije i starih zanata, urbanu zonu, VinoGrad, lunapark, retro/etno zonu, dječju zonu i niz drugih događanja vezana uz teme i priče koje povezuju građane i goste.

Proštenje nije potpuno bez ljudi koji strastveno održavaju tradiciju svog kraja i to žele podijeliti s posjetiteljima. Od tradicionalnih proizvoda do KUD-ovskih nastupa “zona tradicije i starih zanata” posvećena je očuvanju svega onog što nas je pratilo kroz povijest. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Koprivnice i njihovim „Renesansnim festivalom“, prikazat će se što više starina i zanimljivih detalja iz povijesti. Sama zona smjestit će se od Franjevačkog trga do ulaza u Stari grad Zrinski uz predmete ručne izrade, proizvode OPG-ova, demonstraciju starih zanata, tradicijske nošnje, nastupe KUD-ova, tamburaških sastava i tradicijske glazbe te eno-gastronomsku ponudu prepoznatljivu za sjever zemlje - gvirc, langoš, domaće kobasice, trgance i slično.

Svi koji su tih dana bili u Čakovcu, znaju da je poseban osjećaj prošetati centrom grada i vidjeti koje bogatstvo ima međimurska kultura i tradicija, razgledati i kupiti jedinstvene ručne radove, domaće proizvode te se diviti onima koji se desetljećima trude da određene zanate i vještine sačuvaju od zaborava.

Proslava Gospe od Anđela ima poseban značaj tijekom Porcijunkulova, možete li nam reći nešto više o tome i kakve su planirane crkvene svečanosti u čast Gospe od Anđela  očekuju li se i hodočasnici iz drugih krajeva.

“Porcijunkula – Gospa od Anđela”, blagdan je kojeg vežemo uz obraćenje sv. Franje Asiškog. Sukladno tome, svake se godine uoči blagdana koji je 2. kolovoza, tradicionalno u našoj župi sv. Nikole Biskupa održavaju trodnevnice koje su ujedno i duhovne obnove te postoji mogućnost zadobivanja Porcijunkulskog ili potpunog oprosta. Naime davnog 2. kolovoza 1208. godine dogodilo se obraćenje sv. Franje u malenoj crkvi Gospe od Anđela u Asizu. Naša župa i ove će godine ponuditi mogućnost ispovijedi, sakramenata, duhovne obnove i oprosta, po kojem je gospa od Anđela i poznata. Trodnevnicu su naši franjevci uobličili u duhovnu obnovu, a program samog slavlja možete naći i na plakatima i u letcima u crkvi. Uvod u Porcijunkulski oprost započinje u nedjelju, 30. srpnja. Nakon večernje sv. mise u 18:30 sati i blagoslova, na trgu pred crkvom bit će obred otvaranja Porcijunkulskog oprosta. Tu je i početak trodnevnice koju će voditi p. Marko Glogović, pavlin, poznati propovjednik i voditelj duhovnih obnova koji se osobito zalaže za svetost obitelji i zaštitu nerođene djece. Na sam blagdan Gospe od Anđela svete mise na hrvatskom jeziku su u 6:30, 8:00, 10:00 i 18:30 sati. Centralno slavlje uobičajeno počinje procesijom od gradskog centra u 9:30 sati do dvorišta samostana, gdje u 10 sati započinje sv. misa koju će predvoditi p. Stjepan Fridl. Da, kao i uvijek očekuje se izuzetno velik broj vjernika iz svih dijelova Hrvatske i ovog dijela Europe, pa će se održati i mise na slovenskom i mađarskom jeziku, u srijedu, 2. kolovoza.

Koliko će događanja biti održano u sklopu ovogodišnjeg Porcijunkulova i kako se grad priprema za dolazak velikog broja posjetitelja?

Više ni ne brojimo, već s veseljem prihvaćamo sve dobre ideje, prijedloge ili pak izlagače i performere. Zaista je velik broj događanja narednih šest dana u našem Čakovcu i puni pozitivne energije jedva čekamo sa svim Čakovčanima, Međimurcima i našim gostima uživati u svakom od njih. Pripreme traju mjesecima, vrijedna ekipa okupljena oko naše turističke zajednice spremna je i svake godine očekuje sve više posjetitelja. Prema podacima Policijske uprave međimurske prošle nas je godine bilo oko 220 tisuća u šest dana, pa u iščekivanju još brojnijeg druženja jedva čekamo doba u godini u kojem je Čakovec destinacija koju morate posjetiti, ako ne zbog prirodnih ljepota, bogate povijesti i vrhunske eno-gastronomije, tada zbog zabave i dobrih emocija!

Koji je glavni cilj ovogodišnjeg Porcijunkulova, kako očekujete da će ovaj događaj pridonijeti  lokalnoj zajednici i gospodarstvu?

Cilj je u prvom redu zajedno proslaviti blagdan Gospe od Anđela, uživati u ljetnim danima u našem gradu, okupimo se u veselju i zabavi te upoznati sve naše goste s međimurskom tradicijom, kulturom i turističkim potencijalom. Kao i svake godine, očekujemo da će pozitivne učinke manifestacije, osim posjetitelja, osjećati i izlagači, poduzetnici te gospodarstvo općenito. Indikativni su podaci Porezne uprave, koji pokazuju da su u prošlogodišnjih 6 dana ugostitelji, i to samo računajući one s područja Međimurja, fiskalizirali račune ukupne vrijednosti veće od 4,6 milijuna kuna, a za usporedbu naspram pretprošlog Porcijunkulova kada je fiskalizirano oko 2,2 milijuna kuna te 2020. oko 1,5 milijuna kuna. Također, od 20. do 25. srpnja, dakle tjedan ranije, fiskalizirano je 2,7 milijuna kuna, gotovo 2 milijuna manje. Povećan je u to doba i broj noćenja, pa su kapaciteti ispunjeni diljem Međimurja.

Mislim da je to između ostalog posao Grada, organizirati programe koji su našim građanima zanimljivi, a izlagačima, ugostiteljima i poduzetnicima s područja grada omogućiti da se predstave, promoviraju i pritom zarade. Svi oni plaćaju porez, čine naš kraj uspješnim i razvijenim, zapošljavaju naše mlade te sam sigurna da će pozitivne učinke manifestacije i oni osjetiti na svojim primanjima.

Sigurnost posjetitelja je uvijek važna tijekom velikih događanja. Kako će grad osigurati sigurnost tijekom proslave Porcijunkulova?

Apsolutno, sigurnost je uvijek na prvom mjestu. Komunalni redari prisutni su u svako doba, ujedno imamo odličnu suradnju na tom planu s Policijskom upravom međimurskom, a i grad je pokriven sigurnosnim kamerama te su angažirani zaštitari. Dosad nismo imali većih poteškoća, svaki posjetitelj u Čakovcu je siguran i može se opustiti i dobro zabaviti. Za usporedbu, prošle godine nije zabilježen nijedan veći prekršaj, kao ni remećenje javnog reda i mira, te je Porcijunkulovo prošlo bez provala i krađa.

Postoji li neka posebna novost ili inovacija u ovogodišnjem programu Porcijunkulova koju biste željeli istaknuti?

Kad bi krenuli nabrajati, ovaj intervju bi potrajao, najbolje je da svi Vaši čitatelji posjete Porcijunkulovo. Reći ću samo par sitnica, svi znaju kako je prepoznatljiv znak čakovečkog proštenja naša Ulica kišobrana...i dok su neki negodovali zašto je ove godine bijela, vjerujem da će se ugodno iznenaditi posebnom svjetlosnom instalacijom kakvu još u gradu nismo imali. Tu je i nekoliko novih bina, mjesta za koncerte i ugodno druženje, dolaze nam dobitnici nagrade Grammy, svaki kutak Čakovca živjet će Porcijunkulovo i svakom putniku dobronamjerniku omogućit će se da se iz našeg kraja vrati s najboljim emocijama.

Pripremljeni program spoj je dosadašnjeg iskustva na organizaciji manifestacije, kao i novosti koje nastojimo uvoditi svaku godinu, kako bi Porcijunkulovo održali svježim, a brojnim posjetiteljima dali još jedan razlog da posljednje dane srpnja te prve dane kolovoza dođu u Čakovec. Manifestacije poput ove prilika su da se svim posjetiteljima Čakovca, kojih ima iz svih dijelova Hrvatske, ali i okolnih zemalja, predstavimo kao dobri domaćini i prezentiramo sve ono što nude Čakovec i Međimurje. Eno-gastronomska ponuda, tradicija, ali i inovativnost, odlike su koje određuju naš kraj, te sam sigurna da je ono što na tom području možemo ponuditi posjetiteljima više nego zanimljivo. Ne smijemo zaboraviti i samu jezgru manifestacije, a to je vjersko proštenje. Čakovečki fratri već stoljećima skrbe za našu duhovnost, a Porcijunkulovo je glavno proštenje, koje će kulminirati procesijom i misom na otvorenom.

Kako će se ove godine poticati održivost i zaštita okoliša tijekom događanja, s obzirom na sve veći naglasak na ekološku odgovornost?

Grad Čakovec nalazi se u Top 10 gradova u najnovijoj analizi odvojenog sakupljanja javnog otpada u 2022., a prema udjelu izdvajanja iz Proračuna. To nije bez razloga, a niti slučajno, zaista se kvalitetno radi, na frekventnim lokacijama osigurano je sakupljanje otpada i tijekom ovakvih većih manifestacija, uz to imamo izuzetno odgovorne građane, ali i vrijedne djelatnike u komunalnoj djelatnosti koji doslovno ovih dana ne spavaju, baš kao ni organizatori. Ovim putem hvala svima uključenima na tome, na činjenici da s večernjeg koncerta u sitne sate gledamo jedan kadar, a već u ranim jutarnjim satima čisti grad kao da okupljanja nekoliko desetaka tisuća ljudi nije ni bilo.

Koje su aktivnosti namijenjene djeci tijekom Porcijunkulova, hoće li biti organizirani posebni programi i zabava za najmlađe posjetitelje?

Posebno će zanimljiva biti jedna od šest pripremljeih zona, a to je dječja zona, namijenjena najmlađima i njihovim roditeljima smještena uz južni dio bedema Starog grada Zrinskih, od velikog dječjeg igrališta do hotela Castellum. U suradnji s “Teatar 002” te destilerijom “Murska dekla” cilj je prepuštanje čarobnom svijetu mašte, kreative i dobre zabave uz kreativne radionice za djecu i mlade, lounge zonu, piknik zonu, kazališne predstave za djecu i mlade te glazbeni afterparty program. Očekuju ih kreativne radionice, Lounge zona (Murska Dekla), Piknik zona (Castellum), kazališne predstave i glazbeni after party program, uz dakako lunapark i štandove koje djeca i mladi jedva čekaju.

Kakva je vaša osobna poruka i poziv svima koji razmišljaju o posjetu Porcijunkulovu ove godine?

Dođite i iz prve ruke se uvjerite zašto se svake godine širom Hrvatske priča o čakovečkom Porcijunkulovu!

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.