Prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa, dekanica FOI-a: Usredotočeni smo na kontinuirane procese modernizacije studijskih programa

Prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa, dekanica FOI-a: Usredotočeni smo na kontinuirane procese modernizacije studijskih programa

Uoči ovogodišnje obljetnice Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu razgovaramo s prof. dr. sc. Marinom Klačmer Čalopa, novom, dekanicom FOI-a. Prof Klačmer Čalopa doktorirala je na Ekonomskom fakultetu Zagreb 2008. godine. Od 2001. zaposlena je na Fakultetu organizacije i informatike, danas u statusu redovite profesorice na Katedri za gospodarstvo i Katedri za organizaciju. Tijekom godina radila je na unaprjeđenju nastavnih programa te sudjelovala u izvođenju nastave na doktorskom studiju Informacijske znanosti i na sveučilišnom specijalističkom studiju Menadžment poslovnih sustava, na kojem je i suvoditeljica. Bila je prodekanica za poslovanje i ljudske potencijale na FOI-ju. U znanstvenom dijelu karijere u fokusirana je na korporacijsko upravljanje i financijske institucije, a sudjelovala je i na više nacionalnih i međunarodnih projekata. Autorica je udžbenika i niza znanstvenih radova u području poslovnih financija, analize financijskog tržišta i korporacijskog upravljanja. E evo što nam je rekla vezano uz preuzimanje funkcije dekanice, planovima budućeg razvoja i predstojeću proslavu Dana FOI-a.

Preuzeli ste ulogu dekanice na Fakultetu organizacije i informatike od ove akademske godine, koji su vaši glavni ciljevi?

Studenti u ovom mandatu mogu očekivati kontinuirane procese modernizacije studijskih programa, razvoj novih modela učenja te unapređenje postojećih, koji su se s vremenom pokazali kao izvrsni primjeri dobre prakse. Fokus će biti na modelima učenja kroz rad i rješavanje problemskih zadataka. Također, planiramo proširenje mreže međunarodnih partnera kako bismo potvrdili status izvrsnosti i kvalitete našeg fakulteta na međunarodnoj razini. To uključuje stjecanje važnih međunarodnih akreditacija poput EFMD za ekonomsku vertikalu studija i ASIIN za informatičku. Nastavit ćemo uspostavljati suradnju s jakim predstavnicima IT i poslovnog sektora te zajedno s njima stvarati snažno poduzetničko okruženje za mlade startupovce putem transfera znanja i iskustava kroz think tank unutar Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji. Također najvažniji zadatak ove Uprave bit će riješiti pitanje neadekvatnih uvjeta za izvođenje nastave u prostoru FOI 2, na kojem je bila planirana izgradnja novog Sveučiličnog kampusa.

Foto: Nova Uprava FOI-a

Možete li nam reći nešto više o planovima i inicijativama na području interfakultetske i međunarodne suradnje za predstojeću akademsku godinu?

U idućoj akademskoj godini, FOI će nastaviti proaktivno razvijati međunarodnu suradnju putem programa Erasmus+, omogućavajući studentima studijski boravak i stručnu praksu diljem Europe. Mobilnost studenata, nastavnika i osoblja ostaje ključna kroz fizičke, virtualne i kombinirane oblike. Želimo osnažiti veze s partnerima, uključujući francuske inženjerske škole i njemački Institut Karlsruhe. Uz više od 25 europskih sveučilišta i bilateralne sporazume s prekooceanskim institucijama, FOI nastoji pružiti obogaćujuća iskustva studenata u internacionalnim okruženjima. Uz fokus na internacionalizaciju, planiramo stjecanje prestižnih spomenutih akreditacija EFMD i ASIIN, potvrđujući izvrsnost naših programa. Ova inicijativa odražava našu predanost visokim standardima u ekonomiji i informatičkim područjima, te se nadamo uspjehu u tom smjeru!

Koje su ključne promjene ili poboljšanja koje studenti i fakultet mogu očekivati?

Ključne promjene i poboljšanja na FOI-ju uključuju daljnji razvoj i unapređenje nastavnih procesa, modernizaciju opreme i još veću ekspertizu nastavnika i suradnika koji sudjeluju u nastavi. Planiramo i razvoj novih modela uključivanja poslodavaca u nastavne i izvannastavne procese i velik naglasak u ovom mandatu bit će na razvoju poslovnih vještina studenata i njihovog poduzetničkog duha. Tu ponajprije mislim na daljnji tijek projekta Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji kojeg smo idejno začeli ove godine. Povećanje internacionalizacije, koju sam ranije spomenula, donijet će nove mogućnosti i proširiti horizonte mobilnosti našim studentima u nadolazećem periodu.

Tjedan karijera je važan događaj na vašem fakultetu kakav je uspjeh ostvaren dosad i kako planirate unaprijediti ovu inicijativu i omogućiti studentima bolje mogućnosti za zapošljavanje? Fakultet organizacije i informatike surađuje s industrijom. Kako planirate ojačati veze između fakulteta i tvrtki te potaknuti suradnju na različitim projektima?

Tjedan karijera je jedan od ključnih događaja koji omogućuje i direktno povezivanje FOI-ja i tvrtki partnera. Više od 500 poduzeća surađuje s FOI-jem, pružajući studentima priliku za praktično iskustvo, a više od 60% studenata pronalazi prvo zaposlenje u tim poduzećima, s preko 80% za informatičke studije. FOI također provodi istraživačke i komercijalne projekte u suradnji s gospodarskim sektorom, podržavajući razvoj studentskog poduzetništva. Tijekom Tjedna karijera, studenti imaju direktan kontakt s poslodavcima, a FOI kontinuirano prati tržište rada uz podršku Gospodarskog savjeta FOI-ja, sastavljenog od lidera najvećih IT tvrtki u regiji. Nastavljamo pratiti potrebe tržišta rada uz podršku relevantnih projekata, u koje ćemo uključiti i veći broj partnera iz industrije. U tome će veliku ulogu imati i naši nastavnici i mladi istraživači.

Koje investicije ili infrastrukturne promjene planirate provesti kako biste unaprijedili uvjete studiranja i istraživanja na fakultetu?

FOI mora planirati nove infrastrukturne promjene kako bi poboljšao uvjete studiranja i istraživanja svojih studenata i istraživača, a to se uvelike oslanja na ranije spomenuti projekt Sveučilišnog kampusa FOI 2. S druge strane, obnovljena Vila Oršić u središtu Varaždina, koju smo otvorili ove godine, postala je ključno središte za istraživački rad, nastavne aktivnosti i suradnju s industrijom. S površinom od 4.327 četvornih metara, pruža prostor za inovativno učenje, laboratorijsku nastavu te suradnju s partnerima iz industrije. Važno je spomenuti i to da smo kao Fakultet od ove ak. godine prisutni i u Zagrebu, gdje izvodimo nastavu za studente stručnog prijediplomskog studija.

Kako se planirate nositi s izazovima koji proizlaze iz globalnih promjena, poput pandemije COVID-19 i brze digitalne transformacije?

Suočavanje s globalnim promjenama, uključujući COVID-19 i brzu digitalnu transformaciju, zahtijeva prilagodljivost i proaktivnost. Fokusirat ćemo se na digitalnu prilagodbu dijela nastave, fleksibilne modele pristupa studentima, poticanje daljnjih istraživanja u području digitalnih tehnologija te partnerstva s industrijom. Također, ulažemo u razvoj programa prilagođenih tržištu rada te osposobljavanje nastavnog, ali i nenastavnog osoblja za nove tehnologije. Međunarodna suradnja bit će ključna za dijeljenje najboljih praksi i stvaranje globalnih perspektiva. Naš cilj je stvoriti agilno okruženje za studente, ali i zaposlenike.

Možete li podijeliti svoje vizije o tome kako će se fakultet razvijati u idućih pet godina?

U sljedećih pet godina FOI će se usredotočiti na dinamičan razvoj i prilagodbu izazovima suvremenog društva. Kao što sam spomenula, planiramo daljnju internacionalizaciju, jačanje veza s industrijom (posebice ICT) te kontinuirano unapređenje nastavnih programa u skladu s potrebama tržišta rada. Također, planiramo intenzivirati istraživačke aktivnosti u području digitalnih tehnologija te jačati ulogu fakulteta kao centra izvrsnosti. Tu će ključnu ulogu imati i Regionalni centar za predinkubaciju, koji želimo realizirati s Gradom Varaždinom. Fokus će biti na inovacijama u obrazovanju, poticanju poduzetništva među studentima te aktivnom sudjelovanju u globalnoj akademskoj zajednici.

Bliži se Dan FOI-ja koji ćete ove godine proslaviti 15. prosinca u HNK-a. Što će biti naglasak u Vašem obraćanju?

Svakako ću dati pregled aktivnosti na FOI-ju u 2023. godini, za koju mislim da je bila jedna od plodonosnijih godina za FOI, a tome treba zahvaliti svim našim studentima, nastavnicima i djelatnicima u stručnim službama, a posebno i bivšoj Upravi na čelu s prof. dr. sc. Ninom Begičević Ređep. Također ću istaknuti da će sve naše strategije biti i dalje usmjerene prema ostvarivanju vizije našeg Fakulteta kao vodeće institucije u području informacijskih znanosti i tehnologija, prepoznatljive po izvrsnosti, agilnosti te relevantnosti u brzo mijenjajućem svijetu.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.