Tomislav Osonjački o zimskom održavanju prometnica na području ŽUC-a Varaždinske županije

Tomislav Osonjački o zimskom održavanju prometnica na području ŽUC-a Varaždinske županije

Vrijeme je zimskih uvjeta na cestama te se svake godine nadležne službe ozbiljno pripremaju za nadolazeću zimu. Rad Zimske službe kada nastupe snježne padaline pod lupom je sviju sudionika u prometu i javnosti, a kako se ove godine za taj posao pripremila i priprema Županijska uprava za ceste razgovarali smo s Tomislavom Osonjački, ravnateljem ŽUC-a.

- Zbog klimatskih promjena u našim krajevima zime više ne "pokazuju zube", no, ipak nikad se ne zna i iznenađenja svake vrste su moguća, pa kako ste se vi u ŽUC-u pripremili za ovogodišnje zimske uvjete?

Kao i svake godine, pripreme za zimsku službu krenule su početkom jeseni, te je sve bilo spremno za početak zimske službe. Osigurane su dovoljne količine soli koje su zadnjih nekoliko godina bile dostatne za cijelu zimu, uz nadu da će biti dovoljno i ove zime, a u slučaju da će zima biti jača, kao što bile zime prije desetak i više godina, naručit će se na vrijeme dodatne količine.

- Jeste li vi možda detaljnije upoznati s dugoročnim vremenskim prognozama?

 Što se tiče prognoze vremena, teško je govoriti, ali pratiti ćemo realno stanje i kratkoročnu prognozu.

- Koji su izvođači radova ove godine angažirani na poslovima Zimske službe ?

Na radovima zimske službe, kao i ljetnog održavanja, višegodišnji ugovorni izvođač je PZC Varaždin d.d.

- Koliki je vozni park predviđen i koliko ste tona soli rezervirali i gdje se sol čuva?

Tridesetak ekipa je spremno u slučaju najvećih snježnih padalina, koje se uključuju prema potrebi, dok je za vrijeme zimske službe 24-satno dežurstvo.

- Kad krećete s prvim posipanjem, koji su prioriteti za sol, a koji za čišćenje snijega s prometnica?

Osigurano je tri tisuće tona soli koja se deponira u četiri stacionara Varaždinske županije, a to su Varaždin, Novi Marof, Ludbreg i Ivanec. Posipavanja kreću kad temperatura padne ispod nule, a ceste su zbog klimatske situacije vlažne. 

- Kako se trebaju za zimu prilagoditi vozila, koje su gume prihvatljive, ima li nekih novosti?

Jedna od najbitnijih stvari, osim samo zimskog održavanja cesta, da svi sudionici u prometu stave zimske gume, te da se općenito vožnja prilagodi zimskim uvjetima, koji su kao, što znamo znatno nepovoljniji od ljetnih.

- Koliko ste prometnica tijekom ove godine obnovili, čini se da je to pozamašan broj kilometara i na kojim lokacijama?

Tijekom ljeta ŽUC Varaždinske županije podržao je radove na 26 gradilišta što  govori o dosad najvećem investicijskom zamahu. Nikad toliko obnova kolnika, sanacija cesta i klizišta, izgradnja i uređenja pješačkog staza, uređenja križanja tj. izgradnja rotora i sl. Svim tim investicijama nastojalo se povećati sigurnost svih sudionika u prometu, ali i postići veću protočnost prometa, a u suradnji s načelnicima i gradonačelnicima paralelno se pripremala projektna dokumentacija za sanaciju klizišta i cesta prouzročenim poplavama. Ove godine ukupno je tako sanirano 60-tak kilometara županijskih i lokalnih cesta, te sanirano 29 klizišta, također, u sklopu radova aglomeracije sanirano je dodatnih 10-tak kilometara cesta, što je sve pridonijelo značajnom povećanju sigurnosti i kvaliteti odvijanja prometa.

- Kolike su potrebe za investicijskim održavanjem odnosno obnovom kolnika, a kolike za sanacijom klizišta na prometnicama kojima vi upravljate?

- Naravno, na naših gotovo 1000 kilometara cesta još je puno neriješenih pozicija što se tiče samog kolnika, a i također, pojavljuju se nova klizišta i odroni, npr. kao što je bilo u svibnju ove godine kad su bile velike kiše. Navedene nove pozicije će se također, u narednom razdoblju sanirati. Kao što sam rekao, svake godine, činimo sve da bi ceste bile iz godine u godinu bolje i što sigurnije za odvijanje prometa.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.