Adam Pintarić ravnatelj Dvora Trakošćan: Dvorac i park posjećuju sve generacijske skupine

ADAM

Javna ustanova Dvor Trakošćan nekadašnji vlastelinski dvorac i posjed kojemu je najveći biljeg dala obitelj grofova Drašković otpočela je još jednu veliku obnovu dvorca, a o toj i drugim investicijskim pothvatima te značaju dvorca za kulturnu povijest i turizam sjeverozapadne Hrvatske razgovarali smo s Adamom Pintarićem, ravnateljem Javne ustanove. Iako pod skelama dvorac je i takav itekako privlačan i zanimljiv posjetiteljima i turistima kojih je sve veći broj upravo usred ljeta i sezone odmora.
-Otpočela je još jedna obnova dvorca, što je bilo dotrajalo i što ćete sve obnoviti na toj velebnoj građevini?
-Na spomen Trakošćana neminovno se taj pojam veže uz sam izgled dvorca i mnogi ga vrlo lako prepoznaju pored drugih dvoraca. Međutim, ako mu se približite vidjet će te kako je s vremenom njegova vanjština postala neugledna i oštećena (otpali su neki dijelovi, javile su se pukotine, boja se ljušti i blijedi). Tako se ovih dana krenulo u obnovu fasade dvorca koja će zahvatiti i druge oštećene dijelove kao što su vijenci, kamena plastika, oštećeni kameni dovratnici i stube, zatim će se sanirati derutni dijelovi zidova i grudobrana, učvrstit će se trošni dijelovi kamenih zidova bedema i još će se obojiti stolarija. Ti svi radovi pridonijet će da trakošćanski dvorac zablista u novome ruhu.
- Tko financira obnovu i koliko dugo će stajati skele?
-Spomenuta obnova je dio kontinuirane programske aktivnosti uređenja kulturnog dobra kroz investicijsku potporu Ministarstva kulture, dok je dio sredstava uložen iz vlastitih prihoda muzeja. Rok završetka izvođenja radova planiran je krajem ove godine, naravno ako neće biti većih vremenskih neprilika koje bi ometale obnovu. Skela će svakako narušiti čaroban izgled dvorca ali zbog etapnog zahvata neće biti prekrivena istodobno cijela građevina.
-Obnovljena je i brana na jezeru, kakvi su to bili radovi, koliko su trajali i što je time postignuto?
-U proteklih godinu dana obnovljena je brana na trakošćanskom jezeru, pritom se zadržao prvobitan izgled, te opsežne radove financirale su Hrvatske vode. Zahvatom je saniran cjelokupni trup brane izvođenjem novih infrastrukturnih dijelova ispusta, ustave, preljevnica, ziđa i drugo. Time se spriječilo puknuće brane te opasnosti koje bi uslijedile nakon toga, također postignuta je kvalitetnija regulacija akumulirane vode.


-Od proljeća od kad je otvorena nova recepcija počela je i naplata ulaza u kompleks dvorskog perivoja, što je bio cilj i kakvi su pokazatelji?
-Rast broja posjetitelja, njihovi zahtjevi te trendovi u turizmu neminovno postavljaju nove zadaće turističkim destinacijama, kako bi mogli odgovoriti izazovima i biti konkurentni moramo stalno unapređivati ponudu. Vrijednost trakošćanskog muzeja ne predstavlja samo stalni postav i dvorac, već i cjelokupni okolni perivoj s parkom i jezerom. Takav kompleks u koji uđe preko 150 000 posjetitelja godišnje, osim samog održavanja, zahtjeva i prezentaciju njegovih vrijednosti, ne moram naglašavati kako takva ulaganja zahtijevaju znatna novčana sredstva. Otvaranje nove recepcije nije bilo u cilju naplate ulaznice već kvalitetan prijem u kulturno dobro, pružanje informacija svim gostima koji dolaze u Trakošćan, prodaja suvenira i tiskovina, kontrola ulaska pruža sigurnost posjetitelja te omogućuje kvalitetno statističko praćenje. Zatim je Trakošćan dobio kvalitetan sanitarni blok a uskoro planiramo realizirati projekt uređenja cestovnih prilaza te parkirališta.
-Tko su posjetitelji dvorca i parka?
-Dvorac i park posjećuju sve generacijske skupine kod kojih postoji zanimanje za povijest i prirodne vrijednosti stoga nismo fokusiran na samo jednu ili nekoliko određenih ciljnih skupina posjetitelja. Najzastupljeniji su učenici koji dolaze grupno za vrijeme ekskurzija. Broj stranaca se iz godine u godinu povećava, pogotovo ih ima mnogo ovih dana kad su na proputovanju, odlaze ili se vraćaju s Jadrana.
Koje sve umjetničke, kulturno-zabavne i komercijalne sadržaje nudi dvorac i što je ono posebno po čemu se razlikuje od drugih dvoraca u RH ?
U nastojanju da pokrijemo šire interese publike, osim redovne muzejske djelatnosti, imamo i prošireni program suradnje koji uključuje održavanje različitih manifestacija, koncerata, predstava, organizaciju vjenčanja, i slično i one nisu vezana samo uz dvorac. Također, iznajmljujemo određene prostore za seminare, prezentacije, a sam očuvani povijesni ambijent koristi se i za razna televizijska i fotografska snimanja. U podnožju dvorca je trg na kojem proizvođači iz okolnog kraja nude autohtone proizvode, dok u donjem dijelu katnog objekta se nalazi prostor za osvježenje gostiju te suvenirnica. Galerijski prostori smješteni su u dvjema zgradama te se tu održavaju povremene izložbe, prezentacije i slično.
Na stazi oko jezera uređena je poučna staza „Put vila“ te informacijski punkt u ribarskoj kućici; također se može prakticirati sportski ribolov.
Sam dvorac je danas jedan od rijetkih objekata u Hrvatskoj sa sačuvanom vlastitom građom, povijesno usko vezanom uz arhitektonski okvir i život njegovih vlasnika. Muzej posjeduje vrijednu muzejsku građu iz razdoblja renesanse do historicizma, sačinjenu od vrijednih zbirki slika, namještaja, oružja i drugih predmeta, koji su stalno izloženi u originalnim prostornim cjelinama koje prezentiraju velikaški život kroz povijest Trakošćana i obitelji Drašković. Uz to njegovoj posebnosti doprinosi prirodno okruženje s jednim od najbolje očuvanih perivoja u Hrvatskom zagorju.


Trakošćan je poznat i po održavanju međunarodne škole filatelije, kad se ona održava i tko dolazi ove godine?
Već se dvanaestu godinu zaredom u suradnji s Klubom mladih filatelista „Trakošćan“ u prostorima Muzeja u trajanju od nekoliko dana organizira škola mladih filatelista. Osim što dolaze učenici lokalnih osnovnih škola kako bi se pobliže upoznali s filatelijom ona se odvija i kao filatelistička manifestacija na nacionalnoj razini s međunarodnim sudjelovanjem te ima natjecateljski karakter. Kroz stručno – edukativan programu djeca putem poštanskih maraka upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu. Polaznici su podijeljeni u skupine primjerene dobi i stupnju poznavanja filatelije. Ove godine u galerijskim prostorima Dvora Trakošćan bit će u listopadu postavljena filatelistička izložba mladih s međunarodnim sudjelovanjem „TRAKOŠĆAN 2018.“ izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Češke.
Koje manifestacije su povezane uz Trakošćan i kakva je suradnja s hotelom Trakošćan i Općinom i TZ Bednja?
Imamo proširenu suradnju s lokalnom zajednicom; kako s institucijama, tako i s udrugama te pojedincima s kojima organiziramo manifestacije i realiziramo projekte. Kulturna smo atrakcija koja ima intenzivnu aktivnost te neprekidnu posjećenost tijekom cijele godine.
Pri tome usko surađujemo s drugim čimbenicima turističkog razvoja posebno s hotelom Trakošćan te općinom Bednjom odnosno lokalnom turističkom zajednicom. Također promoviramo i potičemo razvoj i prodaju autohtonih proizvoda i usluga s područja Trakošćana i bliže okolice tako da omogućava lokalnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, domaćim radinostima, obrtima izlaganje u samom perivoju uz dvorac.Jedna od najposjećenijih i najpoznatijih manifestacija koja se organizira u suradnji s Turističkom zajednicom, hotelom Trakošćan te lokalnim udrugama i ostalim subjektima s trakošćanskog područja je svakako Prvosvibanjski izlet u Trakošćanu, te Noć muzeja. Kao jedan od primjera uspješne suradnje može se također navesti i aktualno Ljeto u Trakošćanu gdje se svake nedjelje u srpnju i kolovozu organiziraju koncerti u podnožju Muzeja, zatim je tu spomenuta škola filatelije. U prostorima samog Muzeja odvijaju se i koncerti u sklopu Varaždinskih baroknih večeri. Na prostorima parka organiziraju se razna sportska događanja u suradnji s lokalnim udrugama: najpoznatija takva manifestacija je Utrka za mač grofa Draškovića, Ravna Gora Trail i dr. Muzejska ustanova Dvor Trakošćan ima i uspješnu suradnju s umjetnicima s lokalnog i šireg područja, pa čak i iz inozemstva. U suradnji s Općinom organiziraju se razne izložbe, predavanja, sastanci, promocije i slična događanja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.