Darijo Vasilić, gradonačelnik Krka, najdugovječniji gradonačelnik u Hrvatskoj zagovara održivi razvoj turizma

Darijo Vasilić, gradonačelnik Krka, najdugovječniji gradonačelnik u Hrvatskoj zagovara održivi razvoj turizma

- Danas otok Krk na najbolji mogući način spaja turizam i poljoprivredu. Otok ima približno 30 tisuća ovaca i puno proizvoda koji iz toga proizlaze. Među najboljim proizvodima svakako je i krčki pršut, zaštićen oznakom izvornosti na europskoj razini, a poznat je i krčki ovčji sir i krčka janjetina. Uz to razvijamo i autohtonu proizvodnju krčkog maslinovog ulja, te tjestenine - šurlica, rekao nam je Dario Vasilić, gradonačelnik Krka, najdugovječniji gradonačelnik u Hrvatskoj, koji upravo odrađuje svoj sedmi mandat .

- Stigli smo k vama zbog Krk food Festa, proljetnog gastronomskog događanja, koliko je gastronomija važna za razvoj turizma na vašem otoku?

- Gastro turizam i gastro doživljaj je razlog mnogim ljudima zbog kojeg dolaze na Krk. Uz to, svojom povezanošću, Krčkim mostom i aerodromom otok je vrlo dostupan, ljudi jednostavno dolaze, posjeduju ga tijekom cijele godine, vikendom, a posebno dobro u proljetnim i jesenjim mjesecima. Krk je pin vikendaša koji ovdje imaju svoju nekretninu.

- Kako se živi na Krku izvan turističke sezone?

- U turizmu je Krk dobio ključni zamašnjak razvoja svih drugih djelatnosti. Grad Krk je prošle godine proglašen najdinamičnijim malim gradom u području gospodarstva i grad koji je u prva tri po kvaliteti života. To je rezultiralo dobrim natalitetom koji u posljednjih deset godina kontinuirano raste. Prošle godine je u gradu rođeno 72 mališana. Po popisima stanovništva u zadnjih 30 godina na svakih deset godina u Krku živi 10 posto više ljudi.

- Poljoprivreda na Krku sjajno nadopunjuje turizam,imali smo se prilike i uvjeriti kušajući modernu gastronomiju na bazi autohtonih proizvoda, koliko je to važno i za budućnost otoka?

- Krk se razvija u dinamičan grad, grad mladih ljudi, a spoj turizma i poljoprivrede je sigurna podloga da se to može ostvariti. Imamo se čime i pohvaliti jer prvi proizvod u Hrvatskoj koji je dobio zaštitu zemljopisnog porijekla na razini Europske unije je krčki pršut. Zatim smo oznakom izvornosti zaštitili krčko maslinovo ulje, a ovo ljeto dobit ćemo certifikat za ovčji sir i šurlice. Četiri zaštićena proizvoda na razni EU, mislim da cijela Hrvatski možda ima tridesetak tako da se u tome vidi koliko Krk puno radi na svojim vlastitim proizvodima.

- Koliko dobra prometna povezanost utječe na vaš turizam?

- Krk ostvaruje pet milijuna turističkih noćenja od čega je 95 posto stranih dolazaka, a samo pet posto domaćih turista i to je dokaz da je prometna povezanost od presudne važnosti. Naši razvojni planovi idu u pravcu zaštite prostora jer ne bismo željeli da Krk doživi preizgrađenost kao što se dogodilo nekim drugim destinacijama i gradovima na Jadranu. Zato želimo održivost razvoja u smislu da štitimo prostor, ali potičemo izgradnju malih, obiteljskih hotela.

U staroj jezgri grada Krka se već razvilo nekoliko lijepih obiteljskih hotela. Tri-četiri novih su predviđena u urbanističkom planu. Također nam je cilj ostvariti spoj povijesti i turizma u staroj jezgri pa zadržavanje života u staroj jezgri mora biti cilj. Mnoge stare jezgre su iseljene zbog toga što nije bilo dovoljno gospodarskog intenziteta, mi svoju staru jezgru održavamo živom i u njoj potičemo izgradnju hotela, a isto to potičemo i u drugim turističkim zonama. Ove godine izgrađen je novi hotel s četiri zvjezdice, preko puta luke - Hotel Maretin.

- Kako zadržavate mlade na otoku?

- Krku bi trebala radna mjesta koja zadržavaju visokoobrazovane mlade ljude. Sada oni moraju odlaziti u veće centre ili izvan Hrvatske. Tu prije svega mislim na IT sektor. Bilo bi super kad bi razvali jedan takav industrijsko-razvojni park gdje bi se mladi zadržali i tako živjeli tijekom cijele godine na otoku. Mi nemamo nezaposlenih, godišnja prosječna stopa nezaposlenih je 2 posto i to samo zimi dok je ljeti na snazi uvoz radne snage iz cijele bivše države.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.