Davor Kolarek, direktor GeoKola: S HE Brežice otvorili smo tržište Slovenije, a nakon sljemenske žičare orijentiramo se na pruge

davor kolrek

Varaždinska tvrtka GeoKol s još jednom varaždinskom tvrtkom izvođač je polovice ugovorenih radova na projektu temeljenja sljemenske žičare. Posao koji su ugovorili polagano privode kraju, a mi smo o tvrtki, dosadašnjim referancama i planovima razgovarali s Davorom Kolarekom, direktorom i vlasnikom te sve renomiranije hrvatske građevinske tvrtke.

- Vlasnik ste tvrtke GeoKol koja je sve češće bok uz bok najvećim graditeljima infrastrukturnih objekata u Hrvatskoj pa i šire, kada ste osnovani i čime se zapravo bavite?

- U poslu smo od osnivanja 2003. godine, a dosad smo kao provjereni tim stručnjaka, s velikim geotehničkim i građevinskim iskustvima radili na više stotina gradilišta. GeoKol danas posluje kroz tri podružnice, pa uz glavnu varaždinsku, poslovnice ima i u Brežicama u Sloveniji te u Zagrebu.

Tvrtku smo osnovali zbog konstantnog povećanja potrebe za stručnim izvođenjem radova takvog karaktera. Prije krize 2008. godine imali smo 15 djelatnika, da bi u međuvremenu taj broj pao, ali uspjeli smo se održati pa mogu reći da smo sada stabilna tvrtka s 10-tak zaposlenih i referencama na kojima nam mogu pozavidjeti i mnogi veći od nas.

- Prebrodili ste krizu, što vas je spasilo, s obzirom na činjenicu da mnoge veće tvrtke nisu uspjele opstati, koja je bila vaša poslovna niša?

 - Prije petnaestak godina uvidjeli smo da potreba za našom djelatnosti postoji i da je sve veća i odlučili smo krenuti u vlastiti biznis. U početku se tvrtka bavila izvođenjem geotehničkih istražnih radova (geomehanikom), da bi s vremenom, konstantnim ulaganjem u ljude (znanje) i opremu, proširila svoje djelatnosti na projektiranje, geotehnički nadzor, kontrolna ispitivanja i mjerenja, izvođenje geotehničkih konstrukcija i konzalting. Možemo reći da je danas tvrtka GeoKol specijalizirana za izvođenje svih geotehničkih i hidrotehničkih istražnih radova te radova iz područja geomehanike, izradu geotehničkih izvještaja i analiza, projektiranje u geotehnici, geotehnički nadzor, kontrolne radove u geotehnici, izvedbe ojačanja tla, izvedbe zaštite građevnih jama, sanacije klizišta, konzalting u geotehnici, a kontinuirano surađuje i s fakultetima i institutima, osobito u domeni geotehnike  

- Vaše reference su zavidne, navedite nam neke od njih.

- U posljednje dvije tri godine radilo se vrlo intenzivno na raznim poslovima vezanim uz geotehničku djelatnost. U 2018. godini jedno od velikih gradilišta bio nam je most Čiovo. Bio je to vrlo zahtjevan projekt osobito imajući u vidu tvrdoću stijena u kojima smo morali izvoditi AB pilote, no, možemo se pohvaliti da su, unatoč svim problemima vezanim uz tadašnjeg glavnog izvođača radova, naši radovi izvedeni ne samo najkvalitetnije moguće već i u ugovorenome roku.

- Vi ste zapravo prvi na gradilištima, nakon trasiranja, izvodite raznovrsne radove, u moru, na kopnu, a često i zimi, je li to ponekad prezahtjevno i kako se nosite s rokovima?

- Rokove sustižemo, a često radove obavimo i prije ugovorenoga roka jer smatramo da je to uvijek bolje i za investitora i nas i za one koji slijede iz nas. Radili smo i na prepumpnoj stanici za LNG Krk u Rijeci, te posao također obavili prije roka, a za sljemensku žičaru za koju smo dogovorili polovicu geotehničkih radova, na projektu koji ima 29 stupišta, možemo također reći da ide prema planu. Bilo je malo problematično zbog pristupnih cesta zimi, ali radovi su u punom tijeku cijelo vrijeme tako da će naši radovi biti dovršerni gotovo dva mjeseca ranije od planiranog.

- Na koje ste građevinske zahvate koje ste dosad obavljali posebno ponosni i što planirate dalje?

- Od radova na koje smo posebno ponosni i za koje smo također dobili puno pohvala investitora izdvojio bih uređenje umjetnog jezera za HE Brežice, što nam je otvorilo niz novih poslovnih suradnji u Sloveniji. Trenutno, osim sljemenske žičare, radimo i na pruzi Zabok - Zaprešić, gdje smo ugovor potpisali na tri godine, a pripremamo se i za natječaj za posao na pruzi Križevci - mađarska granica.  

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.