Denis Bosak: Iako volim Zagreb i u varaždinskom kazalištu osjećam se kao kod kuće

denis bosak

Mladi hrvatski glumac Denis Bosak, iako tek na početku karijere, već je zapaženo lice hrvatskog glumišta. Svojim nenametljivim šarmom i osobnošću ali i glumačkim nervom Denis ma gdje se pojavi osvaja iznimnu naklonost publike te je sve češći izbor kazališnih i filmskih redatelja. Ove godine gledali smo ga u dva kazališna projekata Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu,  gdje se jednako dobro snašao i u komediji i u drami,  a sigurni smo da će njegov talent i karijera u godinama koje slijede tek procvjetati.

- Opredijeliti se za životni poziv uvijek je veliki zadatak i izazov za mlade ljude, pa što je bilo presudno za vaš izbor zanimanja, kako ste se odlučili biti glumac?

- Moram priznati da sam imao veliku sreću i nikada zapravo nije bilo previše dvoumljenja. Još u ranijim razredima osnovne škole postalo je jasno u kojem će smjeru moj život krenuti. Mislim da je bio drugi razred područne škole u mom rodnom mjestu Poznanovcu kada je moja tadašnja učiteljica Darinka na dramsku grupu donijela igrokaz 'Bajka o dva Lj' o savjetniku koji pomaže kraljici na nekom udaljenom planetu. Bio sam taj savjetnik i od tog trena se zaljubio u glumu!

 - Gdje ste se školovali i kakva su prva glumačka iskustva?

- Nakon osnovne škole završio sam opću gimnaziju u Zlataru, dvije godine studirao arheologiju i indologiju na FFZGu i nakon toga upisao Akademiju Dramske Umjetnosti u Zagrebu. Uz redovno školovanje završio sam i četiri godine glazbene škole klavira kod Josipe Hopek. Pohađao sam i dramska učilišta (KNAP u Peščenici, Dječje kazalište Dubrava i ZKM). U tim učilištima sam i imao prve prilike osjetiti svjetla reflektora. Vjerojatno mi je najdraža uloga iz tih dana bila ona Kreonta iz Antigone pod vodstvom Katarine Kolege, vrijeme kada sam sebi potvrdio da je to posao kojim se zaista želim baviti profesionalno.

- Dosad ste igrali razne uloge u kazalištu i na filmu, koja uloge s tih početaka ćete posebno pamtiti?

-Teško je izdvojiti koje su mi uloge draže od ostalih, ali svakako bi valjalo spomenuti ulogu fiškališa Vrtirepa u Dolenčićevoj predstavi Čini barona Tamburlana u HNK Varaždinu, edukativnu predstavu o likovnoj umjetnosti koja također još uvijek igra, a koja je nastala u koprodukciji s Klovićevim dvorima u Zagrebu: Čudesno vodstvo Julija Klovića. I svakako posljednju predstavu koju smo radili u HNK Varaždin Horor Diptih, Ksenije Krčar. Iako volim Zagreb i u varaždinskom kazalištu osjećam se kao kod kuće.
Najveću ulogu na velikom platnu imao sam u filmu Eduarda Galića: Za ona dobra stara vremena, igrao sam mladog studenta kojeg je društvo progutalo te on i njegovi prijatelji gube svaku ambiciju, neki su se u društvu naravno izvukli iz tog bespuća, neki nisu…
Na malim ekranima imao sam nekoliko uloga uključujući i Crno bijeli svijet, Ko te šiša, a upravo sam imao priliku i snimiti jednu kriminalističku seriju za njemačku televiziju, ali o tome više nekom drugom prilikom, tek je u postprodukciji.

 

- Igrali ste u varaždinskom HNK više uloga, među kojima i vrlo zapaženu ulogu mladog baruna Tamburlana.  Jeste li zadovojni svojim dosadašnjim postignućima i što očekujete od svog poziva?

- Tako je, uloga fiškališa Vrtirepa bila je moja prva veća uloga na sceni HNK-a u Varaždinu. Rad na toj predstavi bio je nevjerojatno iskustvo i zahvalan sam da sam dobio tu priliku!
Diplomirao sam prošle godine u rujnu, tako da je ovo bila moja prva profesionalna sezona. Sretan sam da sam odmah po završetku sezone nastavio raditi kao 'freelancer' pa sam tako imao čak pet kazališnih i jednu filmsku premijeru. To nije toliko čest slučaj u našem poslu i na tome sam neizmjerno zahvalan! Osim toga radio sam i kao dramski pedagog u učilištima koja sam i sam nekada pohađao kao dijete.

- Ljeto je tu, za mnoge vrijeme odmora, kako ćete ga vi provesti?

- Ljeto je došlo, sezona je gotova, odradili smo nekoliko gostovanja po Jadranu što je uvijek najbolji način spajanja ugodnog s korisnim. A sada kreće odmor. Najprije ću svakako otići u Zagorje kod svojih, a nakon toga nemam puno planova, najviše volim spontane odmore bez previše planiranja. Tako smo sestrična i ja odlučili otići u Italiju na jednodnevni izlet u Gardaland. I naravno svakako planiram otići na more u nekoliko navrata.

- Što vas očekuje na jesen, imate li već angažmane za sljedeću sezonu?

- Od jeseni nastavljam rad u dramskim učilištima, veselim se da su sve predstave koje imam (u Varaždinu i u Zagrebu) prebačene na sljedeću sezonu, tako da ćemo ih nastaviti igrati, a očekuje me i nekoliko novih projekata, veselim se reći i jedan novi u HNK Varaždinu, tako da nastavljamo druženje!

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.