Bedeković za HRT: Prioritet je demografska revitalizacija

Bedeković za HRT: Prioritet je demografska revitalizacija

U HRT-ovoj Temi dana o projektima ministarstva, socijalnoj politici, demografskoj revitalizaciji i osnaživanju obitelji govorila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Evo vas već tri tjedna u ministarskoj fotelji, imate složen resor, jeste li već uspjeli pohvatati konce i prepoznati sve izazove i probleme koji vam resor donosi? 
 

- Vrijeme koje sam do sada imala na raspolaganju prije svega sam iskoristila kako bih se na što kraći i kvalitetniji način upoznala sa svim aktivnostima, programima i projektima koji se trenutno provode u ministarstvu, ali jednako tako i kako bih osigurala nesmetano odvijanje svih aktivnosti kako ne bi došlo do zastoja i, naravno, kako bih se pripremila za sve projekte koji nas očekuju u sljedećem razdoblju osim. Osim svakodnevnih poslova u ministarstvu i upoznavanja s problematikom svakog resora, ovo vrijeme sam iskoristili i za terenski rad. Bila sam u nekoliko radnih posjeta. Posjetila sam Centar za rehabilitaciju "Mir" u Rudinama. Isto tako posjetila sam Udrugu "Sv Jeronim" u Kaštel Gomilici i Udrugu osoba s invaliditetom "Prijatelj" iz Metkovića. Ove su udruge pružatelji usluga u našem sustavu i provode programe Ministarstva, između ostaloga se sufinanciraju sredstvima Ministarstva. Smatram izuzetno važnim naglasiti da one zapravo rade i organiziraju čitavu jednu lepezu socijalnih usluga za građane koje su u potrebi,  bilo da se radi o radu s osobama s invaliditetom ili radu sa starijim, nemoćnim osobama. Udruga "Sv. Jeronima" ima dnevni boravak za starije i ima prihvatilište za beskućnike. Smatram da je upravo sada, u ovoj ljetnoj sezoni i vremenu godišnjih odmora itekako važno još veću pažnju usmjeriti prema građanima koji su u potrebi i voditi posebno o njima računa jer to ujedno i put kojim osnažujemo hrvatskom društvo kao društvo koje je socijalno osjetljivo i solidarno. 
 

Hoćete li provoditi politiku kontinuiteta ili imate neke svoje prioritete, na što ćete se fokusirati?


- I u prvom obraćanju hrvatskoj javnosti rekla sam da ću prije svega nastaviti politiku kontinuiteta koji je imala moja prethodnica i moja kolegica gospođa nada Murganić, ali jednako tako sustav kojem sam na čelu vrlo je kompleksan. Ta kompleksnost proizlazi iz različitih resora, to je prije svega demografija, zatim mladi, obitelj, socijalna politika i naravno da u svakom od tih resora postoje prioriteti koje je potrebno realizirati i kojima ću se osobno posvetiti. 


Krenimo od demografske revitalizacije. To je nešto što je Hrvatskoj nasušno potrebno. Kako mislite demografski revitalizirati Hrvatsku. Jasno, ne može to samo vaše Ministarstvo to mora biti međuresorna suradnja.


- Međuresorna suradnja prije svega. Upravo je demografska revitalizacija moj prvi prioritet na koji ću staviti posebni naglasak. Ono što trenutno radim, namjeravam privesti kraju donošenje strategije demografske revitalizacije Republike Hrvatske. Mi trenutno u ministarstvu imamo izrađen nacrt prijedloga ovog dokumenta. Dokument je u završnoj fazi i trenutno smo u proceduri dobivanja mišljenja nadležnih državnih tijela nakon čega ćemo biti u mogućnosti definirati daljnju proceduru u kojoj će strategija ići na usvajanje. Prioritet mi je donijeti strategiju demografske revitalizacije Republike Hrvatske. Ovaj je strateški dokumenti od nacionalne važnosti za Republiku Hrvatsku i ova Vlada je doista prva Vlada od samostalnosti Republike Hrvatske koja je osvijestila problem negativnih demografskih kretanja i ovom problemu pristupila sustavno.


U čemu će se ovaj najnoviji dokument razlikovati od ostalih? Koje demografske mjere možemo očekivati budućnosti koja su jako bitne?


-Ovo je doista strateški dokument od nacionalne važnosti. On mora biti skup specifičnih ciljeva koji su usmjereni na demografsku revitalizaciju Hrvatske. Ciljeve moraju pratiti specifične mjere i specifične aktivnosti. I mi moramo moći iznjedriti takav dokument čiju ćemo provedbu moći na pravilan način pratiti. Ne želim imati dokument koji će biti skup lijepih riječi i lijepih želja na papiru, nego dokument koji će biti provediv i koje će se moći pratiti kroz akcijske planove.  S obzirom da je strategija predviđeno za 10 godina, od 2020. do 2030. svakako će se svake godine raditi akcijski planovi koji će sadržavati konkretne mjere i konkretne aktivnosti gdje će biti moguće pratiti njihovo ostvarivanje preko zadanih indikatora. 


Jedan od vaših prioriteta jest i osnaživanje obitelji. Na koji način bi se to trebalo provoditi?


-Važno je osnaživanje hrvatske obitelji kao temeljnog nukleusa hrvatskog društva. Kad govorimo o osnaživanju obitelji u planu normativnih aktivnosti imamo novi zakon o socijalnoj skrbi čije će odredbe omogućiti izdvajanje obiteljskih centara iz sustava centara socijalne skrbi. I tu kanim staviti velik naglasak na rad obiteljskih centara, prije svega na osnaživanje obitelji u smislu edukacije za odgovorno roditeljstvo, edukacije kako bi se prevenirala rizična ponašanja, kako bi se oblikovao rad s djecom, roditeljima, mladima. Stavljanje naglaska na hrvatsku obitelj jedan je od bitnih prioriteta hrvatske države. Kad je u pitanju osnaživanje obitelji mi već sada imamo niz projekata koji su u tijeku i financiraju iz europskih fondova, a usmjereni su na usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života naših mladih obitelji. 


Bi li to moglo dovesti do fleksibilizacije rada, rada od kuće?  Naravno trebalo bi mijenjati Zakon o radu, to bi značilo da bi se ljudi mogli malo više i posvetiti svom potomstvu?

 

-Naravno, i ne samo to, ovo su važni programi zato što pružaju potporu poboljšanju materijalnih uvjeta u ustanovama rane i predškolske dobi. Dio tih programa mi već sad imamo. U ovom trenutku iz europskih fondova sufinanciramo 311 objekata dječjih vrtića u Republici Hrvatskoj. Sufinanciramo izradu projektne dokumentacije, dogradnju, adaptiranje dječjih vrtića i već do sada u praksi imamo uloženih otprilike 117 milijuna kuna u poboljšanje materijalnih uvjeta. Sve to zajedno prati i vrlo bitan program koji se odnosi na unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja.  Projektnim aktivnostima obuhvaćeno je oko 6.300 djece rane predškolske dobi uz zapošljavanje ukupno 836 djelatnika u sustavu ranog odgoja obrazovanja, odgajatelja, pedagoga, psihologa defektologa, pomoćnog tehničkog osoblja, spremačica, kuharica. Na taj način jačamo kvalitetu usluge u našim vrtićima. To je projekt koji ima zanimljiv naziv " Vrtić za sve", a uz poboljšanje usluge idemo na produženi rad dječjih vrtića koji će roditeljima omogućiti da su im djeca zbrinuta kad su na svojim radnim mjestima, a da nakon završetka radnog dana sve svoje vrijeme mogu posvetiti djeci.


Danas je Dan mladih. Mreža mladih Hrvatske upozorila je danas da je stambena situacija u Hrvatskoj za mlade vrlo nesigurna i da zbog nje ne mogu imati sigurnu budućnost 


Koristim prigodu svim mladima u Hrvatskoj čestitati Međunarodni dan mladih. Ja sam danas vrlo pozorno pročitala priopćenje Mreže mladih Hrvatske i vrlo sam ozbiljno shvatila njihovu poruku u kojoj naglasak stavljaju na problem rješavanja stanovanja mladih i na problem osiguravanja kvalitetne egzistencije mladih u Hrvatskoj i upravo ću na tu problematiku staviti dodatnu pozornost kroz mjere Nacionalnog programa za mlade, koji nam je u finalnoj fazi i brzo će biti donesen. Ali, to moram naglasiti, to je ključna demografska mjera, i stanovanje mladih i osiguravanje uvjeta za njihov život bit će jedan od bitnih ciljeva strategije demografske revitalizacije. 
 

Izvor: HRT/ Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.