Hrvatska kultura dobila prvi sustavni pregled grafike

Hrvatska kultura dobila prvi sustavni pregled grafike

Pregled bogate tradicije i suvremene produkcije od nastanka prvih hrvatskih grafika pa sve do danas donosi nova knjiga autorice Mikice Maštrović ‘Hrvatska grafika’.

Grafika se u Hrvatskoj javlja usporedo s tiskarstvom u drugoj polovini 15. stoljeća, a postaje osobito popularna u doba renesanse zahvaljujući ilustracijama knjiga. Bile su tiskane u Veneciji, ali i u domaćim tiskarama.

- Mnogi su kroz povijest, kroz renesansu, barok, postali dio svjetske kulture preko grafika. U modernim, suvremenim vremenima mnogi su stilovi grafike pronašli svoj dodatni medij, napominje akademik Tonko Maroević.

Hrvatska grafika ima bogatu višestoljetnu tradiciju, a mnogi hrvatski grafičari ostavili su neizbrisiv trag i u mnogim europskim grafičkim centrima.

Kako kaže autorica, iza ovog izdanja više je od 3 desetljeća rada: Ne može se takva povijest napraviti u kratko vrijeme, ali je sreća da sam  uspjela raditi na takvom mjestu gdje sam se uspjela upoznati s cjelokupnom grafikom – od knjižne grafike, grafičkih mapa, ex librisa, i , evo, odlučila sam, kad sam imala vremena, kad sam otišla u mirovinu napraviti ovu knjigu, ističe autorica Mikica Maštrović.

Naša suvremena grafika prepoznatljiva je po osebujnom, uspješnom likovnom izrazu, stoga ne začuđuje što danas imamo cijeli niz iznimnih autora koji su nagrađivani i izvan granica Hrvatske.

- Nitko se nije pozabavio tim na ovako znanstven i stručan način da se odradi punih pet stoljeća hrvatske grafike. Misli da je to sjajno i da bi jednog dana sve to trebalo prevesti na engleski i objaviti intrenetsko izdanje. To bi bio veliki dobitak za Hrvatsku, komentira bivši ministar kulture, muzeolog Božo Biškupić.

Obrađene su i naše najveće samostalne zbirke grafika, kao i najvažnije grafičke smotre. Posebno poglavlje je opis studija grafike u Hrvatskoj.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.